SÜSLÜ KADINLAR OTOMOBİLSİZ KENT İÇİN PEDAL ÇEVİRDİ | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

SÜSLÜ KADINLAR OTOMOBİLSİZ KENT İÇİN PEDAL ÇEVİRDİ


 

Üç yıldır Dünya Otomobilsiz Kentler Günü’nde bisikletleriyle caddeleri dolduran kadınlar, bu sene Mersin’in de içinde olduğu 112 şehir ve 14 ülkede eş zamanlı olarak pedal çevirdi.

Haber Merkezi 

Kentlerde sürdürülebilir ulaşımı sağlamak için bisiklet kullanımını yaygınlaştırmak amacıyla ilk defa 2013 yılında İzmir’de sosyal medya aracılığıyla bir araya gelen bir grup kadın, 2017’den bu yana her sene Eylül’ün üçüncü haftasına denk gelen Dünya Otomobilsiz Kentler Günü’nde farklı şehirler ve ülkelerde caddeleri bisikletleriyle dolduruyor.  Kadınlar tarafından bir sivil taban hareketi olarak gerçekleştirilen “Süslü Kadınlar Bisiklet Turu” bu sene Mersin’in de içinde olduğu 112 şehir ve 14 ülkede eş zamanlı olarak gerçekleşti. Büyükşehir Belediyesi’nin de destekçilerinden olduğu etkinliğe, Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, eşi Meral Seçer katıldı. 
Kadınların ön planda olduğu kadın-erkek, genç-yaşlı yüzlerce vatandaş Yenişehir İlçesi Uğur Mumcu Parkı’ndan Mezitli Soli Pompeiopolis Antik Kenti’ne kadarki yaklaşık 10 kilometrelik yolda pedal çevirdi. Varış noktasında Büyükşehir Belediyesi Kent Orkestrası’nın konseriyle karşılaşan kadınlar coşkulu anlar yaşadı.

“KENTİMİZİN VE DÜNYANIN GELECEĞİ İÇİN FARKINDALIK ETKİNLİĞİ”
Türkiye Belediyeler Birliği’nin ulusal koordinatörlüğünde kutlanan ve bu seneki teması “Güvenli Yürüyüş ve Bisiklet Sürme” olan Avrupa Hareketlilik Haftası’yla da aynı ay içerisinde gerçekleşen Süslü Kadınlar Bisiklet Turu, 2013 yılında “şehirlerde egzoz kokusu yerine parfüm kokusu olsun” mottosuyla başladı. İzmir’de Sema Gür’ün sosyal medya aracılığıyla örgütlediği sivil taban hareketi, 2017’de 50 şehir, 2018’de 70 şehir, bu sene ise 112 şehir ve 14 ülkede aynı saatte eş zamanlı olarak gerçekleşti. Etkinliğin Mersin ayağında yüzlerce kadınla pedal çeviren Meral Seçer, etkinliğin bir farkındalık oluşturduğunu vurgulayarak, “Bu hafta, Avrupa Hareketlilik Haftası. Süslü kadınların bisiklet turu, tüm dünyada aynı anda aynı saatte yapılıyor. Bu bir farkındalık yaratıyor. Bu saatlerde caddede hiçbir egzoz gazı olmayacak. Aslında bu, kentimizin ve dünyamızın geleceği için bir farkındalık etkinliği. Bunların daha etkin bir şekilde kadınlar tarafından yapılmasını arzu ederim” dedi.

BİSİKLET FARKINDALIĞINA DİKKAT ÇEKMEK İÇİN SÜSLENDİLER
Etkinliğin Mersin ayağında koordinasyonu sağlayan Ebru Budur, farkındalık etkinliğinde dikkat çekmek ve ilgiyi arttırmak için süslendiklerini anlatarak şunları söyledi: “2013 yılından bu yana İzmir’de Sema Gür tarafından kadınların özgürlüğüne dokunmak amacıyla, kadınların bisiklete daha fazla binmesi ve toplumda bunun dikkat çekmesi amacıyla bir farkındalık turuyla başladı. Sonra bu amaç çok doğru bulunduğu için bütün şehirlere yayıldı. Mersin’de temsilcisi olduğum beşinci sene. Bu sene üçüncü etkinliğimiz. Amacımız daha çok kadını bisiklet binmeye özendirmek ve hem toplumun hem yerel yönetimlerin sürdürülebilir ulaşım ve bisikletli, güvenli yollar ihtiyacımıza dikkat çekebilmek. Bu yüzden süsleniyoruz. Çünkü bisiklet dedik, dikkat çekmedik, özgürlük dedik, dikkat çekmedik. Biz de süslendik.”

MERSİN SOKAKLARINDAN DÜNYAYA GÜZEL BİR MESAJ VERİLDİ
Budur, gönüllülük esasına dayalı bir oluşum olduklarını dile getirerek, “Bir sivil taban hareketi bu. Bir çatı değiliz, herhangi bir kurum, kuruluş değiliz. Herhangi bir derneğe bağlı değiliz. Her şehirde gönüllü kadınlar organizasyonu yapıyor. Ben de böyle bir organizasyonu yaparken en büyük desteği kadınlardan alıyorum. Çünkü kadınlar bunun duyurulmasını ve yayılmasını sağlıyorlar. Fakat böyle işte orkestra, müzik, eğlence ve birtakım hizmetler için de belediyemize müracaat ediyorum. Büyükşehir Belediyesi bu anlamda beni yalnız bırakmadı. 9 yaşından 70 yaşında kadın erkek herkesin bu turda topluma güzel bir mesaj verdiklerine inanıyorum” şeklinde konuştu.

“BİSİKLET UYGARLIĞIN GÖSTERGESİDİR”
Etkinliğe katılan kadınlar, heyecanlarını aynı amaç için bir araya gelmiş yüzlerce kişiyle paylaştı. Nilgün Doğan Sarpkaya, bisiklete uzun yıllardan beri ilgisi olduğunu belirterek, etkinlikle ilgili şunları söyledi: “Ben çocukluğumdan beri bisiklete biniyorum. Gerçekten bisikleti çok seviyorum. Kızıma aşılamaya çalışıyorum. Spor, doğa için ben hep bisiklet. Çok yere bisikletle gidiyorum. Çok keyifliydi, çok güzeldi. Etkinlik boyunca yollarda bize üstünlük sağlanması ayrı bir keyifti zaten. Umarım daha sık ve daha çok olur. Bir ülkedeki bisiklet oranı uygarlığın göstergesidir. Maalesef bizde oran gayet düşük.” 

KÜÇÜK ELİF, HERKESİ BİSİKLET SÜRMEYE ÇAĞIRDI
Henüz küçük yaşta bisiklete ilgi duyup etkinliğe annesiyle katılan ve bisiklet sürmeyi bir yıl önce öğrenen Elif Asya Işık ise vatandaşlara çağrıda bulunarak şöyle dedi:
“İnsanlarla birlikte yolda bisiklet sürmek çok güzeldi. Her kadın bisiklet kullanmalı. Herkes, her çocuk, her yaştaki insan bisiklet kullanmalı.”


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA