ESNAF İÇİN DEV ADIM! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

ESNAF İÇİN DEV ADIM!


 

Esnaf ve Sanatkar Odaları Birliği, Mersin’de zincir marketlere ‘dur’ denilmesi için harekete geçti. İki belediyeden destek sözü alan esnafın gözü belediye meclislerinde alınacak kararda!

SONER AYDIN

Mersin Esnaf ve Sanatkarlar Odalar Birliği Başkanı Talat Dinçer, Mersin Gazeteciler Cemiyeti’nde (MGC) Ahilik Haftası öncesi açıklamalarda bulunarak, halkı bugün yapılacak kutlamalara davet etti. 
Asırlar önce yaşam mücadelesi veren esnaf ve sanatkarların ayakta kalma, evlerine ekmek götürme adına ve birlikteliği sağlayıp oluşturdukları Ahilik Teşkilatı’nın günümüze aktarılması kapsamında Ahilik Haftası kutlamalarına imza atıldığını söyleyen Dinçer, “Bizler; ülkenin her döneminde idaresine damga vuran bugün birçok kurumun ayrı ayrı verdiği hizmeti tek başına hizmet veren Ahilik Teşkilatı’nı gelecek nesillere aktarmak için mücadele ediyoruz. Günümüzde tüm esnaf odalarının yaptığı işi yapan, aynı zamanda orta sandığı kurarak bankaların verdiği her türlü hizmeti tek başına veren, sosyal güvenlik kuruluşlarının yaptığı hizmeti yine tek başına veren, meslek liselerinin verdiği eğitimleri tek başına verip, aynı zamanda ordunun tüm silahlarını yapan, insan yetiştiren, ata binmeyi, kılıç kuşanmayı öğreten ahilik teşkilatını günümüz gençlerine hatırlatmaya çalışıyoruz. Bu yıl 26’ıncısını gerçekleştireceğimiz Ahilik Haftası kutlamalarında amaç; bir kültürün, bir değerin gelecek nesiller aktarılması. 
Ülke genelinde 16-22 Eylül tarihleri arasında her ilimizde değişik organizasyonlar var. Son buluşmayı da tüm illerin katılımı ile Kırşehir’de gerçekleştireceğiz. Cumhuriyet Meydanı’ndan başlayan törenlerde bugünün anlam ve önemine dikkat çekerek, her yıl seçtiğimiz yılın çırağı, yılın kalfası ve yılın ahisine ödül vereceğiz. Bununla beraber meslek liselerindeki çıraklıktan kalfalığa, ustalığa geçişi belgelendirmeye ilişkin şed kuşatma ekibi bir gösteri sunacak. Ödül trenleri akabinde geleneksel ahilik pilavı ikramımızı sunacağız. Bunun dışında yine üniversitelerde konferanslarımız, seminerlerimiz olacak” dedi. 

ESNAFIN DERDİ AVM’LER
Son olarak kentte özellikle Forum, Marina ve Kipa başta olmak alışveriş merkezlerinin kontrolsüz büyümesi ve sayıları her geçen gün artan zincir marketlerin durumu ile ilgili soruları da yanıt veren Başkan Dinçer, çarpıcı açıklamalar yaptı. 
“Alışveriş merkezleri konusunda çok ses çıkarmaya çalışıyoruz ama kamuoyunda değil de genelde karar vericilerle bu işi çözmeye çalışıyoruz” diyen Talat Dinçer, “Bizim ülkemizde maalesef AVM’lerle ilgili sadece bugünün idaresi değil 15-20 yıldır mücadele var. Perakendecilik sektörünü düzenleyen yasa tasarısını zamanında ve çok düzgün çıkaramadık. Şimdi perakende sektörünü düzenleyen bir yasa var ancak yasanın içi bizim istediğimiz gibi değil, şimdi bunu doldurmaya çalışıyoruz. 
AVM’ler küçük esnaf ve sanatkarı son derece sıkıntıya sokan kuruluşlar. Bizi en çok sıkıntıya sokan bir diğer husus ise zincir mağazalar. Her sokağın artık başında ve sonunda bir başka zincir mağaza var. 
Bunun önlenmesi ile ilgili kendi çapımızda da bir şeyler yapıyoruz. Mersin’de ilk defa iki belediye ile el sıkıştık. Zincir marketlere sınır getirilmesi ile ilgili Yenişehir ve Akdeniz Belediyesi ile anlaştık. Çalışmalara başladık ve konuyla ilgili de ilk görüşmeleri yaptık. 
Bu kentin yükünü çeken esnaf ve sanatkardır. Küresel sermaye geliyor, durumları iyi bunların, bizim tutamayacağımız iş yerlerini tutuyorlar. Çünkü işleri iyi bunların, para sıkıntıları yok. Geliyor mahallenin içine, dışına, istediği yere istediği yere istediği mağazayı açabiliyor.
Bizim isteklerimiz belli; zincir marketlere artık dur denilmeli. Büyük AVM’lerin açılış, kapanış saatleri düzenlenmeli. Artık yeter. Sabahın 9’unda açıp, gecenin 11:00’inde kapatıyorlar. Küçük esnaf ne ile geçinecek? Bunların özellikle açılış-kapanış saatleri değişmeli. Resmi bayramlarda ve haftada bir gün kapanmalılar. Bununla ilgili sayın valimizle de görüşeceğiz.
Genelde fazla bir şey çıkmıyor, bari yerelde bir şey yapalım. 

ZİNCİR MARKETLERE ‘DUR ‘ DENİLECEK
Ayrıca belediyelerimizle bir pilot uygulama yapacağız. Çünkü en çok zararı biz kendi kendimize de veriyoruz. Yan yana iş yerleri açıyoruz. Bir sokakta birden fazla aynı iş kolunda esnaf var. Kendi içimizde bir düzenleme yapacağız. 
Zincir marketlerin özellikle mahalle aralarında çok fazla yaygınlaşmasını istemiyoruz. Buna bir sınır getirmeye çalışıyoruz. Bununla ilgili belediyelerin Ekim ayı meclislerinde her iki belediyemizin meclisinde bir kara çıkarılmasını sağlayacağız. Bunu gerçekleştirebilirsek yerelde önemli bir adım atmış olacağız.
Artık fütursuzca, kuralsızca, şehrin her yerine girip, iş yeri açmanın önüne geçmemiz gerekiyor. Bunu gerçekleştireceğiz. Şehir merkezi kaydı, çarşıda kimse yok. Herkes Pozcu’ya doğru gidiyor. Bunu biraz değiştirmemiz lazım.
Bu konuda belediyelerimize de büyük yükümlülükler düşüyor. Büyükşehir Belediyesi de bu işe sıcak bakıyor. Çarşı düzenlemesini bir elden geçirip, burayı cazibe merkezine dönüştürmemiz gerekiyor” diye konuştu. 

“MECLİS KARARI İÇİN SÖZ VERDİLER”
AVM Yasası’nın genel bir sorun olduğunu ve AVM lobilerinin çok ağır bastığını dile getiren Başkan Dinçer, açıklamasını şöyle sürdürdü “Bizim istediğimiz yasayla meclisten çıkan yasa çok farkı. Bunların temsilcilerinin büyük bir çoğunluğu meclis çatısı altında. Veya değişik yönleri ile iş bağlantıları var. Öyle olunca tabi küçük esnaf olarak büyük lobileri aşmakta zorlanıyoruz. Ama mücadelemiz sürüyor. 
Yerelde de bir hareket başlatmamız gerekiyordu, yönetim kurulu ile oturduk konuştuk ve ilk kıvılcımı yaktık. İnşallah Ekim meclislerinde güzel bir karar çıkar ise en azından zincir mağazaların önüne geçmemiz lazım. İki belediye bu teklifimizi Ekim meclisine taşıyacağının sözünü verdi. Ekipleri kurduk, çalışıyorlar. 
Koordineli olmazsak, büyükşehir belediyesi ve alt birim belediyelerinin tamamı bu işin içinde olmaz ise çok iyi bir başarı sağlayamayız. İlk başta en azından merkezdeki 4 ilçeyi bu işin içine alıp onlarla beraber bu işi başlatırsak zincir marketlerin engellenmesi ve yeni AVM’lere ruhsat verilmemesi- zorlaştırılması ile ilgili Türkiye’ye örnek oluruz”. 

AVM’DEKİ ESNAF ÇIKIŞ ARIYOR
Öte yandan AVM’lerdeki esnafın da sıkıntılı olduğunu ifade eden Talat Dinçer, “Giren arkadaşlar nasıl çıkacaklarını düşünüyorlar çünkü çıkamıyorlar. Belli bir taahhüt imzalamış durumdalar. Bunların çoğu kiralarını ödemek için çalışıyor. Bugün farklı bir şey olsa inan çıkacak insanlar oradan. Çünkü kiralar dövize bağlı ve döviz yerinde durmuyor” dedi. 

MERSİN’DEKİ ÇARŞILARIN, ADI ÇARŞI…
Mersin esnafının kazancının arttırılması kentin gelişimi için de dönüşüm çağrısı yapan Dinçer, “Yıllardır Zafer Çarşısı, Kasaplar Çarşısı, Balıkçılar Çarşısı, çarşıdan başka her şeye benziyor. Bizim bu sistemi değiştirmemiz gerekiyor. Çünkü dünyada değişti. Artık görsellik olmazsa, sosyal ve kültürel etkinlik olmazsa olmaz. Örneğin Çiçek Pasajı’nda bunu başlattık. Bunu gören esnaf benzerini istiyor, devam etmesini bekliyor. Bizde istiyoruz. Bizim bu bölgelerde dönüşüme ihtiyaç var ama tek şartla, burada yıllardır faaliyet gösteren insanlar mağdur olmamalı. Yapılacak yerlerde öncelik bu esnaflara verilmeli. Otopark sorunu çözmeliyiz. Otopark, düzensizlik, hava şartlarına uyumlu kullanım alanları ayrı bir sorun. Yağmur yağdığında çarşıya inmek mümkün değil. Bunları çözmemiz lazım. 
Kentsel dönüşüm zaten kenardan değil, merkezden başlar. Eski yapıları restore ederek, dinlenecek yerler, kafeteryalara dönüştürmeli. el sanatları satışının yapılacağı alanlar yaratmamız lazım. Şehrin içini güzelleştirmek lazım” dedi. 



   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA