İMAR DEĞİŞİKLİKLERİNE İTİRAZ EDEN KAZANIYOR! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

İMAR DEĞİŞİKLİKLERİNE İTİRAZ EDEN KAZANIYOR!


 

Yaklaşık iki yıl önce dönemin Belediye Başkanı Kocamaz’ın ‘siyasi’ dediği binlerce itirazın yapıldığı Akdeniz- Toroslar-Yenişehir-Mezitli İlçeleri için hazırlanan 1/5 bin ölçekli planlara karşı açılan davalarda kazanan yurttaş olmaya devam ediyor.

HEDİYE EROĞLU

Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi’nin Eylül ayı olağan meclis toplantısının birinci birleşimine; merkez ilçeler için hazırlanan 1/5 bin ölçekli Nazım İmar Planları’nda yer alan imar değişikliklerine yönelik itirazlar damga vurdu.  İmar değişikliklerinde hukuk vatandaşı haklı bulurken, uzmanlar bu kararlar ile ilçe belediyelerinin 5 binlik planda belediye hizmet alanı gibi düzenlemelerle vatandaşın gayrimenkulüne ortak olma girişimlerinin durdurulduğunu belirtti. Mahkemelerin iptal kararları yağmur gibi ve emsal niteliğinde gelirken belediye başkanlarının çoğunun hesabı da bozulmuş oldu. 
Revizyon imar plan değişikliği adı altında özellikle Yenişehir ve Mezitli belediyelerinin 2018'de revizyon düzenlemeleri iptal edilince 5 binlik planın pratikte uygulanırlığı zora girmiş oldu. 
Öte yandan İdare Mahkemelerinin iptal kararlarının gereğinin yapılması için meclis gündemine gelip buradan ilgili komisyonlara havale edilmesi başka bir sorunu da gündeme getirdi. Çok sayıdaki imar değişiklinin önümüzdeki günlerde Mersin Büyükşehir Belediyesi Bayındırlık ve İmar Komisyonu’nu kilitleyebileceği dile getirildi.  
Ayrıca mahkemelerin verdiği kararların emsal niteliği taşıması da, binlerce tapu sahibinin yargıya giderek iptal kararı almak için Büyükşehir Belediyesi’nin kapısına dayanacağı şeklinde yorumlandı. Yaklaşık iki yıl önce dönemin Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz’ın ‘siyasi’ dediği binlerce itiraz bugün bir bir mahkemeden dönerken mevcut Başkan Vahap Seçer’in konuyla ilgili sessizliği dikkat çekiyor. 

İMAR VE BAYINDIRLIK KOMİSYONU’NUN GÜNDEMİ YOĞUN
Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi’nde gündeme gelen İdare Mahkemelerinde itirazları haklı bulunan kişilere ilişkin görüşülen ilk madde; Mezitli İlçesi, tapuda Bozön Mahallesi, 2753 sayılı parseli de kapsayan alana dair istene düzenlemenin iptal edildiği dava oldu. Mersin 2. İdare Mahkemesi’nin anılan taşınmazlara ilişkin kısmı  iptaline karar verdiği dava gereğince işlem tesis edilmesi ile ilgili teklif İmar ve Bayındırlık Komisyonu’na sevk edildi. 
Yine Büyükşehir Belediyesi aleyhine davacı Celal Kaçmaz, Dilif Kaçmaz, Veysel Kaçmaz, Doğan Arslan, Mehmet Arpacı ve Hüseyin Zengin tarafından Mersin 1. İdare Mahkemesi’ne açılan davada Mezitli İlçesi, Mezitli Mahallesi, 647 ada 11 parseli de kapsayan alanda 1/5 bin ölçekli Revizyon Nazım İmar Planı’nın iptaline ilişkin davada, ‘dava konusu işlemin iptaline’ karar verildi. Konu gereğinin yapılması için İmar ve Bayındırlık Komisyonu’na sevk edildi. 
Yenişehir İlçesi, Kocavilayet Mahallesi, 730 sayılı parseli de kapsayan alanda da 1/5 bin ölçekli Revizyon Nazım İmar Planı’na e yapılan itirazın zımnen reddine ilişkin davacı Hidayet Kuzu’nun itirazına Mersin 1. İdare Mahkemesi’nce işlemin iptaline karar verildi. Konu gereğinin yapılması ile ilgili teklif İmar ve Bayındırlık Komisyonu’na sevk edildi. 

YÜCESOY AİLESİNDEN İTİRAZI DA KABUL GÖRDÜ
Yine Büyükşehir Belediyesi aleyhine davacı Naime Yücesoy, Yücel Yücesoy, Katibe Yücesoy, Sedat Yücesoy, Fulya Yücesoy, Nursen Yücesoy Eryılmaz ve Nursel Yücesoy Temizkan tarafından Yenişehir İlçesi, Kocavilayet Mahallesi, 11069 ada 1 sayılı ‘Belediye Hizmet Alanı’ niteliğindeki parselin ‘Yeşil Alan’ olarak işaretlendiğine ilişkin imar düzenlemesinin iptalinin talep edildiği davada, Mersin 1. İdare Mahkemesi taşınmazın emsal değerinin arttırılmasının ‘Belediye Hizmet Alanı’ (kısıtlı) olarak işaretlenmiş taşınmazların bedelsiz olarak idareye terk edilmesi koşuluna bağlanmasına ilişkin karara kısmı yönünden iptaline karar verdi. Söz konusu parselin 170 kişi/ha yoğunlukta ‘Orta Yoğunlukta Meskun Konut Alanı’ olarak belirlenmesine ilişkin kısmının ise reddine karar verilirken; konu gereğince işlem tesis edilmesi ile ilgili teklif İmar ve Bayındırlık Komisyonu’na sevk edildi. 

BOZÖN DE İTİRAZLARIN ARDI ARKASI KESİLMEDİ
Büyükşehir Belediyesi aleyhine davacı Hanifi Sapıtmaz tarafından; Mezitli İlçesi, tapuda Bozön Mahallesi, 2647 sayılı parseli de kapsayan alanda da 1/5 bin ölçekli Revizyon Nazım İmar Planı’nın iptalinin talep edildiği davada, Mersin 1. İdare Mahkemesi anılan taşınmazlara ilişkin kısmı yönünden iptal kararı verdi. Konu gereğinin yapılması için İmar ve Bayındırlık Komisyonu’na sevk edildi. 
Yine Büyükşehir Belediyesi aleyhine davacı Hanifi Sapıtmaz tarafından; Mezitli İlçesi, tapuda Bozön Mahallesi, 2641 sayılı parseli de kapsayan alanda 1/5 bin ölçekli Revizyon Nazım İmar Planı’nın iptalinin talep edildiği davada, Mersin 1. İdare Mahkemesi’nin anılan taşınmazlara ilişkin kısmı iptal kararı verdi ve konu gereğinin yapılması için İmar ve Bayındırlık Komisyonu’na sevk edildi. 
Büyükşehir Belediyesi aleyhine davacı Mehmet Gül tarafından; Mezitli İlçesi, tapuda Bozön Mahallesi, 2753, 2757 sayılı parseli de kapsayan alanda 1/5 bin ölçekli Revizyon Nazım İmar Planı’nın iptalinin talep edildiği davada, Mersin 1. İdare Mahkemesi anılan taşınmazlara ilişkin kısmı iptal karar verdi ve konu gereğinin yapılması için İmar ve Bayındırlık Komisyonu’na sevk edildi. 
Büyükşehir Belediyesi aleyhine davacı Emin Gül tarafından; Mezitli İlçesi, tapuda Bozön Mahallesi, 2734, 2755 sayılı parseli de kapsayan alanda 1/5 bin ölçekli Revizyon Nazım İmar Planı’nın iptalinin talep edildiği davada, Mersin 1. İdare Mahkemesi anılan taşınmazlara ilişkin kısmı iptal kararı verdi ve konu gereğinin yapılması için İmar ve Bayındırlık Komisyonu’na sevk edildi. 

İDARE MAHKEMESİ BELEDİYE HİZMET ALANI TALEPLERİNE GEÇİT VERMEDİ 
Büyükşehir Belediyesi aleyhine davacı İlhan Ergün tarafından Mezitli İlçesi, Kuyuluk Mahallesi, 635 ada 1 parseli de kapsayan alanda 1/5 bin ölçekli Revizyon Nazım İmar Planı’nın iptalinin talep edildiği davada, Mersin 2. İdare Mahkemesi ‘davanın, davacının maliki olduğu taşınmazın emsal değerinin arttırılmasının Belediye Hizmet Alanı (kısıtlı) olarak işaretlenmiş taşınmazların bedelsiz olarak idareye terk edilmesi koşuluna bağlanmasına ilişkin kısmı yönünden iptaline’ karar verdi. Konu gereğinin yapılması için İmar ve Bayındırlık Komisyonu’na sevk edildi. 
Büyükşehir Belediyesi aleyhine davacı Norm Hastane Malz. İml. Taah. San. Tic Ltd. Şti tarafından; Mezitli İlçesi, Mezitli Mahallesi, 3715 sayılı parseli de kapsayan alanda, 1/5 bin ölçekli Revizyon Nazım İmar Planı’nın iptalinin talep edildiği davada, Mersin 2. İdare Mahkemesi ‘dava konusu işlemin iptaline’ karar verdi. Konu gereğinin yapılması için İmar ve Bayındırlık Komisyonu’na sevk edildi. 
Büyükşehir Belediyesi aleyhine davacı Adeviye Şahin tarafından; Mezitli İlçesi, Tece Mahallesi, 224 ada 7 parseli de kapsayan 1/5 bin ölçekli İlave ve Revizyon Nazım İmar Planı’nın iptalinin talep edildiği davada Mersin 2. İdare Mahkemesi, ‘dava konusu işlemin iptaline’ verdi. Konu gereğinin yapılması için İmar ve Bayındırlık Komisyonu’na sevk edildi. 
Büyükşehir Belediyesi aleyhine davacı Dito Kaya mirasçıları; Besi Fesli, Gülşah Vuran, Hamidiye Sürmeli, Hıdır Kaya ve mirasçıları Hediye Koyun ile Ali Bozan tarafından; Mezitli İlçesi, Mezitli Mahallesi, 647 ada 7 parseli de kapsayan alanda 1/5 bin ölçekli Revizyon Nazım İmar Planı’nın iptalinin talep edildiği davada, Mersin 1. İdare Mahkemesi ‘dava konusu işlemin iptaline’ karar verdi. Konu gereğinin yapılması için İmar ve Bayındırlık Komisyonu’na sevk edildi. 
Büyükşehir Belediyesi aleyhine davacı Adeviye Şahin tarafından; Mezitli İlçesi, Tece Mahallesi, 224 ada 7 parseli de kapsayan alanda, 1/5 bin  ölçekli Revizyon Nazım İmar Planı’nın iptalinin talep edildiği davada, Mersin 2. İdare Mahkemesi ‘dava konusu işlemin iptaline’ karar verdi. Konu gereğinin yapılması için İmar ve Bayındırlık Komisyonu’na sevk edildi. 
Büyükşehir Belediyesi aleyhine davacı Nadiye Şimşek, İmam Yalçın, Mehmet Ali Arslan ve Yusuf Saat tarafından; Mezitli İlçesi, Mezitli Mahallesi, 647 ada 2 parseli de kapsayan alanda, 1/5 bin ölçekli Revizyon Nazım İmar Planı’nın taşınmazına ilişkin kısmının iptalinin talep edildiği davada, Mersin 1. İdare Mahkemesi ‘dava konusu işlemin iptaline’ karar verdi. Konu gereğinin yapılması için İmar ve Bayındırlık Komisyonu’na sevk edildi. 
Büyükşehir Belediyesi aleyhine davacı Müslüm İpkıran tarafından; Mezitli Mahallesi, 11111 ada 2 parseli de kapsayan alanda 1/5 bin ölçekli Revizyon Nazım İmar Planına yapılan itirazın reddine dair Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi’nin kararının iptalinin talep edildiği davada, Mersin 2. İdare Mahkemesi ‘dava konusu işlemin iptaline’ karar verdi. Konu gereğinin yapılması için İmar ve Bayındırlık Komisyonu’na sevk edildi. 

YOĞUNLUK İTİRAZI DA KABUL GÖRDÜ
Büyükşehir Belediyesi aleyhine davacı Can Yücesoy tarafından; Yenişehir İlçesi, Kocavilayet Mahallesi, 11073 ada 1 parsel sayılı taşınmazı kapsayan alanda yapılan 1/5 bin ölçekli Revizyon Nazım İmar Planı’nın iptali ve yürütmesinin durdurulmasının talep edildiği davada; Mersin 2.İdare Mahkemesi, ‘dava konusu işlemin taşınmazın emsal değerinin 0.90'a çıkmasının kısıtlı olarak işaretlenmiş taşınmazlarının bedelsiz olarak idareye terk edilmesi koşuluna bağlanmasına ilişkin kısmı yönünden iptaline, davacının hissedarı taşınmazın 170 kişi/ha yoğunlukta ‘Orta Yoğunlukta Meskun Konut Alanı’ olarak belirlenmesine ilişkin kısmı yönünden ise reddine, davanın taşınmazın imar planı revizyonu ile fonksiyonunun değiştirilmesine yönelik kısmı yönünden ise karar verilmesine yer olmadığına’ karar verdi. Konu gereğinin yapılması için İmar ve Bayındırlık Komisyonu’na sevk edildi. 
Büyükşehir Belediyesi aleyhine davacı Naime Yücesoy, Yücel Yücesoy, Katibe Yücesoy, Sedat Yücesoy, Fulya Yücesoy, Nursen Yücesoy Eryılmaz ve Nursel Yücesoy Temizkan tarafından; Yenişehir İlçesi, Kocavilayet Mahallesi, 11075 ada 1 parsel sayılı “Belediye Hizmet Alanı” (BHA) niteliğindeki parselin yeşil alan olarak işaretlendiği; 1/5 bin ölçekli Revizyon Nazım İmar Planının kabulüne ilişkin Mersin 2. İdare Mahkemesi, işlemin iptaline karar verdi. İlgili teklif İmar ve Bayındırlık Komisyonu’na sevk edildi. 
Büyükşehir Belediyesi aleyhine davacı Hidayet Kuzu tarafından; Yenişehir İlçesi, tapuda Kocavilayet Mahallesi, 119 sayılı parseli de kapsayan 1/5 bin ölçekli Revizyon Nazım İmar Planı kapsamında alınan yapılan itirazın zimnen reddine ilişkin işlemin iptalinin talep edildiği davada, Mersin 1. İdare Mahkemesi dava konusu işlemin iptaline karar verdi. Konu gereğinin yapılması için İmar ve Bayındırlık Komisyonu’na sevk edildi. 
Büyükşehir Belediyesi aleyhine davacı Fatma Aydemir tarafından; Mezitli İlçesi, Kuyuluk Mahallesi, 636 ada 3 parseli de kapsayan alanda 1/5 bin ölçekli Revizyon Nazım İmar Planı’nın iptalinin talep ve dava edildiği davada da iptal kararının çıkması ile gereğinin yapılması için işlem tesis edilmesiyle ilgili teklif İmar ve Bayındırlık Komisyonu’na sevk edildi. 


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA