TOROS ÜNİVERSİTESİ’NDEN SAVUNMA; “KENT MERKEZİNİ CANLANDIRIYORUZ”


 

Kent müzesi olması beklenirken Toros Üniversitesi’ne “Gastronomi Müzesi Ve Kültür Merkezi” olarak tahsis edilen Karamancılar Konağı ile ilgili tartışma bitmek bilmiyor. Binanın ruhuna uygun projelendirilmesi için kamuoyu oluşurken üniversite yönetiminden; “Kent merkezini canlandırıyoruz” yanıtı geldi.

HEDİYE EROLU

Toros Üniversitesi’nin Rektörü Prof. Dr. Haluk Korkmazyürek, katıldığı bir televizyon programında üniversite yönetiminin çalışmaları ile ilgili bilgiler verdi.
Mersin’de 2009 yılında kurulan üniversitenin 5’inci mezunlarını verdiğini belirten Korkmazyürek, toplam 30 bölüm ve 3 binin üzerinde öğrencilerinin bulunduğunu açıkladı. 

DÜNYADAKİ ÜNİVERSİTELER İÇERİSİNDE 10 BİN 347’İNCİ SIRADA
Dünyada 28 bin 77 üniversitesi üniversite bulunduğunu ve bunun  bin 500’ünün Amerika’da, 4 binden fazlasının da Avrupa’da olduğunu aktaran Prof. Dr. Haluk Korkmazyürek, “Bu 28 bin üniversite içerisinde bizim sıralamamız 10 bin 347’dir. Oysa geçen sene 15 bin 885’inci sıralamasındaydık. İlk 10 bin içerisinde olmak demek dünyada yüzde 37’nin içerisinde olmak demek. Bunlar çok daha ileriye taşınacak olan rakamlar çünkü hedefimiz bu yönde. 
Bünyesinde 3 fakülte, bir meslek yüksekokulu, bir yüksekokul, 2 enstitü ve 4 araştırma-uygulama merkezi bulunan okulumuzda toplam 30 bölüm, 240 öğretim elemanı ve 3 bini aşkın öğrenci bulunmakta. Ayrıca 4 kampüsümüz var ki bunlar 10 yılda olmuştur” dedi. 
Bugüne kadar dünya ölçeğinde kabul edilen yayın kategorilerinde Toros Üniversitesi’nin kabul görmüş 71 yayını bulunduğunu da anımsatan Korkmazyürek, bugüne kadar 84 öğrencilerinin Erasmus kapsamında yurtdışına giderek öğrenim gördüğünü, 12 öğretim elemanın da değişim programları kapsamında yurtdışına gittiğini kaydetti. 

KENT MERKEZİNİ CANLANDIRACAK İLK ADIMLAR TOROS ÜNİVERSİTESİ’NDEN
Ayrıca üniversitenin 5’inci kampus çalışmalarını da sürdürdüğünü açıklayan Haluk Korkmazyürek, Uray Caddesi’ndeki Karamancılar Konağı’nı aldıklarını ve burayı Gastronomi Merkezi haline getireceklerini açıkladı. 
Prof. Dr. Haluk Korkmazyürek, gerek mevcut mimarlık fakültesi gerek hayata geçecek Gastronomi Merkezi ile Mersin’in tarihi kent merkezini canlandırmanın ilk adımlarını kendilerinin arttığını ifade etti. Gastronomi Merkezi olacak 3 Ocak Okul binasında restorasyon çalışmalarının başladığını bildiren Korkmazyürek, çalışmaları 1,5 yıl içerisinde tamamlamayı planladıklarını aktardı. 
15 yıla yakın süredir Mersin’de yaşadığını bildiren Korkmazyürek, “Adana’nın, Tarsus’un bir tarihi bölgesi var. Mersin’de var; Uray bölgesi ama bir türlü orayı bir tarihi kent haline getiremedik ki insanların geçiş güzergahında olsun. Biz bu konuda elimizi taşın altına koyduk, şimdi ikinci binayı yapıyoruz, verirlerse daha da devam ederiz. Verilebilecek yakın binalar var ki atıl durumdalar, çöp yuvası olarak duruyorlar. Neden dursun? Yasal sorunlar halledilebilir” dedi. 

SAĞLIK KAMPÜSÜ YATIRIMI GELİYOR!
Ayrıca yeni yatırım kapsamında Yenişehir bölgesinde yeni stadın alt tarafında 30 dönüm bir yer aldıklarını da açıklayan Korkmazyürek, belediyenin söz konusu alan ile ilgili 1/5 binlik Nazım imar Planı düzenlemesini tamamladığını belirterek, Yenişehir Belediyesi’nin 1/1000 binlik imar planının bitirdiği anda yatırıma start vereceklerini söyledi. 
Söz konusu alanı bir sağlık kampüsü olarak düşündüklerini ve sağlık bilimleri fakültesini burada hayata geçireceklerini vurgulayan Prof. Dr. Haluk Korkmazyürek, “Kuruluş kanunumuzda Tıp Fakültesi yer almıyor, öncelikle bunu mevzuatımıza almamız gerekiyor. Bu ayrı bir süreç ama biliyoruz ki Mersin bölgesinin nüfusu gittikçe artmakta. Şuanda 2 milyonluk nüfusu var ama bir tane tıp fakültesi bulunuyor. Bölge aslında ikinci bir tıp fakültesini kaldırabilir. Bunun bilincindeyiz. Hukuk fakültesi bir tek Çağ Üniversitesi’nde var, belki bir hukuk fakültesi ihtiyacı da var diyebiliriz. Ama bunlar biraz daha orta ve uzun vadeli konular” diye konuştu. 

“KENTLE İÇ İÇEYİZ”
Toros Üniversitesi’nin toplum ile iç içe olduğunu da söyleyen Korkmazyürek, açıklamasını şöyle sürdürdü; “İki kampusümüzdeki salonlarımız kamudan sivil topluma kentin kullanıma açık olup, bu kapsamda geçen yıl 46 organizasyona ev sahipliği yapmışız ve bunlara da 5 bini aşkın kişi katılmış. Aynı zamanda Toros Sürekli Eğitim Merkezimiz de; eğitim koçluğundan tıbbi dokümantasyona, ar-ge inovasyonundan yenilikçiliğe, girişimcilikten anne-baba atölyesine kadar pek çok konuda topluma yönelik eğitim programları düzenliyoruz. Bu eğitimlere bine yakın kişi katılım sağlamış durumda. 163 bilimsel yayına imza atmışız. Ama yetmez daha çok bir araya gelmemiz gerekiyor”. 

LOBİ İÇİN LİDERLİK LAZIM!
Mersin’in lobisinin olmaması ile ilgili soruya ise Korkmazyürek’in yanıtı; “Lobi yaparken altınız dolu olmalı, boşlukta lobi yapılmaz. Lobi yapmaya gittiğiniz zaman ‘şu yok, bu yok’ denildiği zaman olmaz. Lobicilik aslında bir taarruz harekatıdır. Yetersiz hazırlıkla yapılan her taarruz başarısızlığa mahkumdur. Lobicilik yapacaksak bile hazırlığımız yeterli olmalı. Yatırımlar var, insan gücü var, irade var mı var? O zaman koordine etmek, liderlik yapmak gerekiyor. 
Öyle bir şehirdeyiz ki; 5 kilometre içerisinde önümüz deniz, arkamız dağ. Birçok vadimiz var. fakat Mersin’e bakıyoruz; ne dağcı, ne denizci. Birkaç küçük çaplı organizasyon var ama yetersiz. Bu işlerle ilgili yüreği yanan birisi olarak Erdemli istikametinde gittiğiniz zaman denize yakın sol tarafta ki o heyula (korku verici) binaları gördüğünüzde bir daha gider misiniz? Gitmezsiniz. Tamam o binaları ortadan kaldıramayız ama buna göre bir şeyler düşünebiliriz. Çünkü kiminle görüşsek para, yatırım irademiz var.o zaman koordine etmemiz lazım. Bir yerden başlamamız gerekiyor. Eminim ki Mersin’in ortak aklı bunu şekillendirebilir. Ancak bu şekillendirme olduktan sonra lobiye geçilebilir. Yani sadece ‘biz Mersin’i kalkındırmak istiyoruz’ diyerek yola çıkamazsınız” oldu. 

“MÜLTECİLERLE İLGİLİ ÇALIŞMA YAPMAK İSTİYORUZ”
Suriyeliler sorununa bir akademisyen olarak bakış açısını da ortaya koyan Prof. Dr. Haluk Korkmazyürek, “Türkiye’de 540 bin yükseköğrenim düzeyinde Suriyeli sığınmacı var. Dünyada bu tip sığınmacıların yüksek öğrenim görme aşamasında olanların yüzde 1’i buna erişebilirken Türkiye’de bu rakam 28 bin. Yani 540 binin 28 bini Türkiye’ye ait ki, bu dünya ortalamasının 5 katından fazla. Bizim de Suriyeli öğrencilerimiz de var. Bu bölgede Suriyeli akademisyenlerde var. Üniversite olarak bunları akademik çalışmalarla kentimiz açısından incelemeli, tez, araştırma konusu olabilir. İdare ile biraz daha yakın çalışarak bir şeyler yapabiliriz. Bu konuda bizim projeksiyonlarımız arasında” dedi. 


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA