YEREL BASIN İÇİN DİJİTAL DÖNÜŞÜM TEHDİDİ BÜYÜYOR! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

YEREL BASIN İÇİN DİJİTAL DÖNÜŞÜM TEHDİDİ BÜYÜYOR!


 

Yerel basın yok olurken dijital dönüşüme hazırlık uyarısı yapan Basın İlan Kurumu, “Süreç kaçınılmaz, kendinizi hazırlayın” mesajı verdi. Gazeteciler ise sorunlarına çözüm üretilmesi noktasında BİK’i daha çok sorumluluk almaya çağırdı.

HEDİYE EROĞLU

Yerel gazeteler artan maliyetler karşısında bir bir kapanırken gazetelerin aldığı resmi ilan gelirlerinin yüzde 15 kesinti yaparak aracılık hizmeti veren Basın İlan Kurumu (BİK) Mersin’de, yerel basına yönelik dijital dönüşüm ile ilgili istişare toplantısı düzenledi.

Sorunlarına çözüm beklerken dijital dönüşüm ile basılı yayınların sonunun gelmesinin kaçınılmaz kılacağı dijital dönüşümün yaklaştığının mesajının verildiği toplantıda, sektöre ‘kendinizi hazırlayın’ uyarısı yapıldı.

Gazeteciler ise sorunlarına çözüm üretilmesi noktasında BİK’i daha çok sorumluluk almaya çağırdı.

“AYNI GEMİDEYİZ”

BİK Mersin Müdürlüğü tarafından bir otelde düzenlenen toplantıya; BİK Genel Müdürü Yakup Karaca, BİK Mersin Müdürü Çetin Oranlı, kentte faaliyet gösteren yerel ve ulusal medya kuruşlarının temsilcileri katıldı.

Toplantıda ilk olarak söz alan Oral, gazetecilik mesleğinde hızlı bir değişim yaşandığı, mesleğin yeni bir bakış açısıyla yorumlanması gerektiği bir dönemin yaşandığını söyledi. Aslında çoğu insanın sosyal medyada gazeteci gibi davrandığı böyle bir dönemde, yaşadı bölge için duyarlılık taşıyan, çaba ortaya koyan ve gerçeğe ulaşmayı öncelikli grev olarak gören yerel gazeteciliğin çok daha değerli olduğunu düşünüyorum. Yerel gazetelerimiz medyanın yerinde denetimi başta olmak üzere temel fonksiyonlarının en iyi icra edildiği, yayın yaptığı bölgelerin gelişiminde ve sorunlarının çözüme kavuşturulmasında kilit rol üstlenen kurumlardır. Meslekteki gelişmeler ne olursa olsun yerel gazetecilik her zaman var olacaktır. Basın ilan kurumu olarak biz yerel gazetelerimiz ile aynı gemideyiz. Bu bilinçle hareket ediyoruz. Bu nedenle karşılaştığımız sorunları anlamak, anlamlandırmak ve birlikte yeni çözüm yolları ortaya koymanın değerli olduğunu düşünüyorum. Böyle bir dönemde işbirliği ve istişare toplantısının faydalı sonuçlar doğuracağına inanıyorum” dedi.

“SORUNLARINIZIN ÇÖZÜMÜ İÇİN SİZ DE TALEPKAR OLUN!”

Toplantıda konuşan BİK Genel Müdürü Yakup Karaca ise gazetelerin sorunların çözümü ve destekler için talepkar olması gerektiğinin altını çizdi.

“Bizimde artık görevlerimiz yeni misyonlarımız ortaya çıktı bunların başında da bu kritik dönemde nasıl bir istikamet alınacaksa gazetelerimizi o yönde hazırlamak” diyen Karaca, dijital dönüşümü sağlamın başka yolu olmadığını söyledi.

“Ülkemiz belli bir kalkınmış düzeyine geldi gazetelerimizin de bu düzeyi yakalaması lazım” diyen Karaca, İŞKUR, KOSGEB ve kalkınma ajansı yetkililerinin desteklerle ilgili verdiği destekleri kurum olarak verme imkanları olmadığını, tüm gelirlerinin gazetelerin yayınladığı ilanlardan alınan yüzde 15 nispetinde alınan kesinti olduğunu söyledi. “Bu kesinti maalesef personel giderlerimiz zar zor karşılıyor desek” yeridir diyen Karaca, kente geliş nedeni ile ilgili açıklamalarda bulundu.

“LÜTFİ ELVAN’A TAVIR ALACAK, ‘BASIN SEKTÖRÜ NEDEN KALKINMA PLANINDA YER ALMADI?’ DİYE SORACAKSINIZ”

Basın sektörünün ülkenin her hangi bir ekonomik ticari sektöründen farklı olmadığını belirten Karaca, “Bizim de diğer sektörler gibi kalkınma gibi bir derdimiz, bir yerimiz olması lazım.

Kalkınma Planları hazırlanmadan önce içinde bulunulan dönemlerin önemli sektörleri tespit edilip, ihtisas komisyonları kurulur, sektör temsilcileri ile bir araya gelinir, sorunlarını çözümü için çalışılır. Ben iki dönemdir çok çalıştım ama muvaffak olamadım genel olarak medya özelde basın sektörü için bir ihtisas komisyonu kurulmasını sağlayamadım. Ben basın sektörünün kalkınma planlarında adının geçmesi gerektiğine başından beri inananlardanım. Ancak siz Mersin basını olarak bu konuda Lütfi Elvan’a tavır alacak, ‘basın sektörü neden kalkınma planında yer almadı?’ diye soracaksınız.

Şuanda gazetelerimiz ile ilgili karar alınacak ama kim karar alacak, nasıl alacak belli değil. Halbuki kalkınma planlarında yer alınmış olsa herkes önünü görür ve hazırlığını yapar” dedi. .

“HEDEF DJİTAL DÖNÜŞÜM”

Diğer taraftan BİK’in projelerinin ortak hedefinin dijital dönüşüm odaklı olduğunu açıklayarak adeta yerel gazetelerin yok olmasını sağlayacak sürecin kaçınılmaz olduğunu ortaya koyan Yakup Karaca, “Biz genel müdürlük olarak öncelikle kurumun dijitalleştirilmesi kanaatine vardık ve bunun için çalıştık ve başardık. Şuan öyle bir duruma geldik ki; 400’e yakın personelimiz, 40’a yakın şubemiz var. Türkiye’nin tamamına hizmetlerimizin ulaşması için şube açmamız gerekiyor ama çoğu yerde artık deniz bitti, şube açtığımız zaman bize getirisi olmuyor, götürüsü oluyor. O yüzden yaptığımız işleri dijital ortama taşıdık ve şuanda tüm işleri tek merkezden mevcut personelin yarısı ile daha efektif yapacak duruma geldik.

“BİZİ SÜREKLİ RAHATSIZ ETMENİZ, TALEPKAR OLMANIZ LAZIM”

Bunlar sizin içinde geçerli. Ama bu kendiliğinden olan bir şey değil. Sizin dönüşümünüzü sağlamanız için elimizden gelen gayreti gösteriyoruz fakat sizlerin mutlaka talepkar olması gerekiyor. Desteklerden nasıl yararlanacağınız konularında bizi sürekli rahatsız etmeniz lazım.

Şubelerimizin vazifesi artık; gazetelerimizle beraber olmaktır. Şubenin kapısı sizlere her zaman açık. Ama bu işler proje ile olur. Şuanda BİK olarak bir ekibimiz var, her noktaya yetmiyor ama ihtiyaç olduğu zaman destek veriyoruz. Bu dönüşümü en seri, sorunsuz, sıkıntısız bir şekilde aşmamız lazım.

DİJİTAL DÖNÜŞÜM SİYASİ BİR KARAR

Dönüşüm olacakta ne olacak? Dönüşüm olacak, olmayacak kararı siyasi! Biz; bu dönüşüm olacaksa nasıl gazetecilik faaliyeti yapılacağının altyapısını ve sizleri hazırlamak sorumluğu taşıyoruz.

Bu kapsamda İŞKUR ile 5 yıldır yürüttüğümüz bir projemiz var: ‘Yeni Nesil Gazetecilik Ve İstihdam Programı’. Proje kapsamında ilgili bölümlerden mezun olan gençleri sektöre nitelikli iş gücü olarak kazandırmayı amaçlıyoruz  Size nitelikli eleman lazım, çünkü dönüşümü sağlamanın başka yolu yok. Bu elemanı almanız ile bütçenize ek yük gelmeyecek, tüm masrafları 9 ay süreyle devlet tarafından karşılanacak.

“BİK GENEL KURULUNA GÖNDERDİĞİNİZ KİŞİLERİ BİRAZ TERLETECEKSİNİZ”

BİK olarak bir bilinen, biri de bilinmeyen iki göreve var; kamuoyunda bilinen destek gazeteleri desteklemek. Gazetelerin sıkıntılarını, dertlerini görmezden gelemeyiz. Ama bizim de yapabildiklerimiz var, yapamadıklarımız var. Gazetelerin cemiyetleri var, hatta BİK Genel kuruluna gönderdiğiniz kişiler var, onları biraz terleteceksiniz.

İlanların kesilmesi diye bir şeyin ben olacağını şahsen düşünmüyorum. Bütün mesele bu dönemeci, kamyonu devirmeden yola devam etmek. Bu da nasıl olacak bir taraftan meclisi, hükümeti eğer yeni iniş yapacağımız saha, alan ne ise onun hedeflerini, amaçlarının bilincinde olacak hareket etmek.

Bu süreçte hep şunu söylüyoruz; mevcut gazetelerimizin müktesep hakları korunmalı, yeni döneme geçilecekse gazetelerimizin ilan tarifesi en az 1-2 sene korunmalı lazım. Çünkü herkes ona göre vaziyet alacak.

“AKLIMIZI BAŞIMIZA DEVŞİRECEĞİZ”

Dijital gazetecilik maliyetleri, masrafları neredeyse yüzde 1’e iniyor. Ne dağıtım şirketi derdiniz var, ne gazeteniz şu saatte gazeteye ulaştı derdiniz var. Analogdan dijitale hiçbir kaza yaşamadan geçelim diyoruz. Tarife aynı kalır mı kalmaz. Bizim bürokrasimiz uzun zamandır ilanları kırpa kırpa ki şimdi de adli teşkilat ilanları gidiyor ki bu da giderse geriye bir şey kalmıyor. Demek ki aklımızı başımıza devşireceğiz. Orta yolu bulup bu işi gerçekleştirmeye çalışacağız” diye konuştu. 

Karaca, sözlerinin sonunda “Gazetecilik şu dönemde akıl karı iş değil!” demeyi de ihmal etmedi. Program kapsamında BİK Proje Koordinatörü Cenk Koray Doğan da, kurumun 2016 yılından buyana gerçekleştirdiği projeler ile ilgili bir sunum yaptı. Toplantıda Çukurova Kalkınma Ajansı (ÇKA) Uzmanı Hakan Bozlu, İŞKUR İl Müdürü Halil Bozkurt ve KOSGEB İl Müdürü Danyal Peker de basın yayın organlarının yararlanabileceği desteklerle ilgili bilgiler verdi.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA