İŞSİZLİĞİN ÇÖZÜMÜ KİŞİYE ÖZGÜ SİSTEM! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

İŞSİZLİĞİN ÇÖZÜMÜ KİŞİYE ÖZGÜ SİSTEM!


 

Türkiye’nin niteliksiz işgücü ve işgücünün verimliliği konusunu çözmek istiyorsa öncelikle eğitim sistemini işgücü piyasasının beklentilerini karşılayacak esnek bir yapıya kavuşturması gerektiğini bildiren Başkan Özada, “Kişiye özgü rehberlik sistemi kurulması, kişinin yetenek ve ilgilerine uygun al

Haber Merkezi 

Girişimci İnsan Kaynakları Derneği (GİDERİK) Yönetim Kurulu Başkanı Serkan Özada, yaptığı yazılı açıklama ile Kariyer Merkezleri’nin önemine dikkat çekti.
Dünyada yaşanan dijital temelli dönüşümün; firmaların küçülerek ve işbirliklerine dayalı bir büyüme stratejisini beraberinde getirdiğini bildiren Özada, firmaların iş yapış şekillerinin de değişimden nasibini aldığını belirtti. 
Geçmişin popüler mesleklerinin güncelliğini yitirirken yepyeni mesleklerin gündelik hayata girdiğini işaret eden Özada, “Üretim sürecinde metal yakalıların (robotlar) dahil olması, istihdamı olumsuz şekilde etkileyerek birçok kişiyi işinden edeceği belirtilirken, kimileri insanların işinden olmayacağını sadece iş tanımları ve mesleklerinin değişeceğini belirtiyor. Tabi şuan ki süreç kimi haklı çıkaracak konusu tartışılmaya dursun bizler öncelikli olarak en değerli üretim unsurumuzu ‘insan kaynağımızı’ geleceğe nasıl hazırlayacağız sorusunun cevabını halen vermiş değiliz.
Eğitim hayatında öğrencilerin yetenek, ilgi ve kişisel özelliklerine uygun bir meslek seçme sürecinin halen sistemli bir yapıya oturmaması, öğrencilerin geleceklerini şekillendiren en önemli kriterlerin başında salt sınavlardan alınan puanların gelmesi, eğitim hayatında kazandırılan yetkinliklerle işgücü piyasasının beklentileri arasında ki uçurum (eğitim-istihdam ilişkisinin kopukluğu), girişimcilik kavramının kurumsallaşamaması bizlerin bu değişim sürecinde odaklanmamız gereken ilk konunun insan kaynağının doğru planlanması ve yönetilmesi olduğunu gösteriyor” dedi.

EĞİTİM HAYATI VE İŞ DÜNYASI İŞBİRLİĞİ
Son dönemlerde üniversitelerde kariyer merkezlerinin kurulacağı şeklinde yapılan açıklamaların üniversite öğrencilerinin iş hayatı yeterliliklerine kavuşması açısından önemli ancak yeterli olmadığını söyleyen Serkan Özada, Kariyer Merkezlerinin başarılı olmasının ilk koşulunun gençlerin mesleğe yönelme aşamasında doğru bir sistemin varlığı olduğunu aktardı. 
Bu konuda da Milli Eğitim Bakanlığının liselerin yeniden kurgulanması sunumunda sosyal hayata entegre bir müfredatın sunulmasının yanında liselerde de kariyer ofislerinin kurulması projesinin geç kalınsa da olumlu bir gelişme olduğunu söyleyen Başkan Özada, “Türkiye niteliksiz işgücü ve işgücünün verimliliği konusunu çözmek istiyorsa öncelikle eğitim sistemini işgücü piyasasının beklentilerini karşılayacak esnek bir yapıya kavuşturması, kişiye özgü rehberlik sistemi kurulması, kişinin yetenek ve ilgilerine uygun alanlara yönlendirilmesi konusunu çözmesi gerekiyor. Bundan sonraki aşamada üniversite kariyer merkezleri, akademik bilgiden çok iş dünyasının değişen beklentilerine cevap verecek yetkinliklerin kazandırılması ve iş hayatına kabul edilebilirliğe destek sağlayacak “ Özgeçmiş Değerlendirme & mülakat simülasyonları, iş hayatına adaptasyon eğitimleri, seminer, kariyer fuarları, tecrübe paylaşımı, teknik geziler” gibi faaliyetleri iş dünyası işbirliğinde gerçekleştirmesi gerekiyor. 

“KARİYER MERKEZLERİ SADECE İŞ BULMA KAPISI DEĞİLDİR”
Kariyer Merkezleri performans değerlendirmesi; sadece işe yerleşme, staj yeri sağlama konusunda ki istatistiki verilere dayanmamalı.  İstihdam anlamında İŞKUR birçok program ve teşvik modeliyle istihdama katkı sağlamayı hali hazırda sürdürüyor. Burada teknolojinin de gelişmesi, üniversitelerin daha güçlü firma işbirlikleri sağlaması, staj ve istihdam konusunda lokal çözümler üretilmesi kariyer merkezleri ile istihdam merkezleri (İŞKUR-Özel İstihdam Büroları..) arasındaki ilişkiyi güçlendiriyor. 

BELEDİYELERDE KARİYER MERKEZLERİ ÖNEM KAZANIYOR…
Son dönemlerde belediyelerin iş arayan vatandaşların başvurularına kayıtsız kalmamak ve toplumun her türlü sorununa cevap olmak amacıyla kariyer merkezleri yapılanmasına benzer yapılar kurduklarını görüyoruz. Hatta son İstanbul belediye seçimlerinde de adayların istihdam vaadlerinin sürece damga vurduğuna şahit olduk.
Genelde yapılara baktığımızda belediyeler ve İŞKUR arasında bir işbirliği ile yine İŞKUR çalışanları ya da belediye personelinin görevlendirilmesi ile vatandaşlara belli İŞKUR hizmetleri veriliyor. Bazen de belediyeler istihdama katkı sunmak amacıyla yazılım modülleri yatırımı yaparak hem işverenlere hem de iş arayanlara destek olmaya çalışıyorlar. 
Belediyeler tarafından başlatılan bu iyi niyetli çalışmalar iyi okunursa işgücü piyasasının organizasyon birliğine ve etkin kaynak kullanımına destek sağlayan, işgücü piyasasını destekleyen bir amaca evrilebilir. Belediye Kariyer merkezi uygulamalarının ilk aşamada yönlendirici ve rehberlik edici, istihdama yönelik etkinlikleri destekleyici hatta sadece iş arayan ve öğrencilere değil işverenlerin istihdama yönelik faaliyetlerine katkı sunan eğitim ve etkinliklerle piyasayı yönlendirebileceğini düşünüyorum” diye konuştu. 


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA