CEMEVİ’NDE YAŞANAN İHRAÇLARA TEPKİ | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

CEMEVİ’NDE YAŞANAN İHRAÇLARA TEPKİ


 

Mersin Cemevi yönetimini eleştirdiği gerekçesiyle iki Alevi Dedesi Efe Engin ve Kazım Açıktepe’nin yönetim kurulu tarafından ihraç edilmesi tepki aldı.

SONER AYDIN

Mersin Cemevi üyeleri iki Alevi Dedesi Efe Engin ve Kazım Açıktepe’nin Disiplin Kurulu tarafından ihraç edilmesine tepki gösterdi. Mersin Gazeteciler Cemiyeti’nde bir araya gelen üyeler adına konuşan avukat Mert Bilge Demir, Cemevi’nde yaşanan ihraçların hukuksuz olduğunu savundu.

Alevi hareketi içerisinde son zamanlarda hukuksuz ihraçların yaşandığı eleştirisinde bulunan avukat Demir, “İçinden geçtiğimiz süreçte demokrasiye ilişkin yoğun ve zorlu sınavların verildiği, toplumun tüm kesimlerinin malumudur. Alevi hareketi içerisinde yaşanan demokrasi sınavı da ülke genelinde yaşanan zorluklara paralel biçimde ilerlemektedir. Ülkemizde gündemden düşmeyen hukuksuz ihraçlar varken, nazarımızda aynı hukuksuz kararlarla Alevi kurumlarında da ihraçlar yaşanmaktadır. Devlet kendi Alevisini yaratma projesini hız kesmeden sürdürmekte, bazı Aleviler de bu projeye isteyerek yahut istemeyerek destek olmaktadır. Türkiye genelinde Alevi hareketine yönelen saldırılar aslında hizaya getirilmeye çalışılan Alevilere gözdağı verilmek ve otoritenin gücünü göstermek hususunda birer vesikadır. Türkiye’ de demokrasinin önemli bir lokomotifi olan Aleviler hak mücadelesinden, yoğunlaşan kapitalizm kaynaklı krizden, sınıf meselesinden, Kürt sorunundan, insan hakları mücadelesinden gayrı tutulmaya, uzaklaştırılmaya çalışılmaktadır. Dillerde her ne kadar kadim inancımızın belirgin cümleleri olsa da Alevilerin bir kısmı muteber kılınmaya çalışılmakta bir kısmı ise itibarsızlaştırma hareketlerine maruz kalmaktadır. Pir Sultan Abdalın veciz biçimde ifade ettiği üzere dostun gülü yaralamakta, bir kısım Aleviler odağı belirsiz projelerin dümen suyuna girmektedir. Hızla çoğalan Cem evlerine hazırlıksız olan Alevi hareketi, hizmet mekanlarına liyakatsiz kişiler doldurularak asimilasyonun derinleşmesi ve köksüzleştirilme merkezlerine dönüştürülmeye çalışılmaktadır. Kadını merkeze alan bu kadim inanç, geldiği aşama itibariyle kadınları ikinci plana gençleri ise sadece birer ucuz iş gücü konumuna getirmiş durumdadır. Çok daha ağır kusurlu şahıslar herhangi bir sorgulamaya dahi uğramazken elinden geldiğince yola hizmet etmeye çalışanlar gerek adliye kanalıyla gerek dernekler içindeki liyakatsiz kişilerin hasmane hareketleriyle Alevi hareketinden uzak tutulmaya çalışılmaktadır” dedi.

“İHRAÇLAR TÜZÜĞE AYKIRI”
İki Alevi dedesi Efe Engin ve Kazım Açıktepe’nin sebebi açık olmayan, hukuka aykırı ve soyut nedenlerle Alevi Kültür Derneklerinden tüzüğe aykırı biçimde ihraç edildiğini belirten avukat Demir, “Elbette herhangi kimsenin kusursuzluğunu iddia etmek hayatla bağdaşmamaktadır. Ancak düşkünlük sebebi olmadan Alevi Dedelerini, her tuğlasında, her anında emekleri olan mekanlardan dışlamak tabiri caizse vicdansızlıktır. Canlarımız Efe Engin ve Kazım Açıktepe’nin hangi gerekçelerle hangi tüzük maddelerine dayanılarak ihraç edildiğinin belirgin olmaması bizleri şahsi nefret ve ikbal kaygısı önündeki engeller nedeniyle ihraç edildikleri sonucuna götürmektedir. Eğer canlarımızın düşkün ilan edilmelerini gerektirir bir davranış yahut sözleri var ise ve bu iddianın sahipleri samimilerse Efe Engin ve Kazım Açıktepe’nin cem ekranıyla dara çekilmelerini, eğer düşkün ilan edilecek ve ihraç edileceklerse kararın bu erkanda verilmesinin gerektiğini, bu çağrımız karşılıksız kalırsa Efe Engin ve Kazım Açıktepe canlarımızın haksız, hukuksuz ve Aleviliğe sığmayan saiklerle ihraç edildiğini anlamış bulunacağız. Alevilerin hukuku rehber, pir, mürşid, talip hukukudur ve ikrarla başlar. Alevilerin iç hukukunu dernekler yasası belirleyemez. Aleviler Dar erkanını, rızalığı esas alırlar, otoriterleşmeyi değil. Alevi kurumları kimsenin şahsi malı ya da siyasi çıkarları için kullanacağı yerler değildir. Kimse bu kurumları kullanarak politik yahut ekonomik menfaat elde etmemelidir, edemez!” diye konuştu.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA