100. YIL PLAJINDA DOĞA CİNAYETİ İŞLENİYOR | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

100. YIL PLAJINDA DOĞA CİNAYETİ İŞLENİYOR


 

Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan, geçtiğimiz yıl işletmesi özel bir şirkete ihale edilen 100. Yıl (Gümüşkum) Tabiat Parkı ile ilgili kaygılarının gerçekleştiğini üzülerek gördüklerini söyledi.

Haber Merkezi

İlgili ihale şartnamesinde açıkça belirtilmesine karşın CarettaCaretta ve Yeşil Deniz Kaplumbağalarının üreme dönemi içerisinde üç gün sürecek konser etkinliği düzenlemenin, bir doğa cinayeti olduğunu ifade eden Başkan Tarhan, “Soyu tükenme tehlikesi altında ki CarettaCaretta ve Yeşil Deniz Kaplumbağalarının üreme dönemi olan 15 Mayıs-15 Eylül tarihleri arasında doğal olmayan hiçbir ışık ve sesin olmaması gerekiyor. Söz konusu alanda özellikle bu dönemde konser düzenlemek, bu hayvanların soyunun tükenmesi anlamına geliyor. Bu ilgili yasaya ve tüm yönetmeliklere aykırıdır. Oysa bizden yer talebinde bulunsalar onlara en güzel şekilde konser yapılacak yerler gösterebilirdik” dedi.

KONSERİN DÜNYA ÇEVRE GÜNÜNE DENK GETİRİLMESİ MANİDAR

Seçilen tarihin özellikle 5 Haziran Dünya Çevre Gününe denk getirilmesinin de manidar olduğuna dikkat çeken Başkan Tarhan açıklamasında, “Kaplumbağaların yumurta bırakma dönemi olan ve hiçbir etkinlik yapılmaması gereken tarihin seçimi çok önemlidir. Başka bir dikkat çeken detay ise konserin tam da 5 Haziran Çevre gününe denk getirilmesi. Zaten dünyamızda ve ilimizde CarettaCarettaların yuva yaptığı kaç koruma alanı kaldı ki? Olaya sadece Deniz kaplumbağaları açısından bakmıyoruz; Bu alan aynı zamanda endemik Kum Zambaklarının da yaşama alanıdır. Böylesi alanların özel koruma altına alınması gerekirken Bakanlıkça ihaleyle kiraya verildi” ifadelerine yer verdi. 

KEPÇELER ÇALIŞIYOR DOĞAL HAYAT YOK EDİLİYOR

Tüm itirazlara karşın geçtiğimiz yıl ihaleye çıkarılan 23 bin 824 hektarlık alanın 13 bin hektarının kıyı kanunu gereği çerçevesinde halka kapatılamayacağının da altını çizen Başkan Tarhan, “Maalesef şuan 100. Yıl (Gümüşkum) Tabiat Parkında, başka Kıyı Kanunu, İmar Kanunu olmak üzere ilgili mevzuata ve taraflarca imza altına alınmış sözleşme şartlarına aykırı şekilde uygulamaların hayata geçirildiği kanısındayız. Hiçbir şekilde çalışma yapılmaması gereken alanda iş makinası çalışmakta, işletmeler açılmakta ve kıyı kenar çizgisini ihlal edecek biçimde sahil çevirmekte. İşin en acı tarafı da CarettaCaretta ve Yeşil Deniz kaplumbağaların üreme alanı etrafına çekilmiş tel çitlerde kaldırılmış. İhale şartnamesinde sadece belirli koşullarda eğlence düzenlenebileceği belirtilmesine karşın, görülen yer belirlenmemiş ve koşular yerine getirilmemiştir. Yasa da belirtilen “yabani hayata zarar verici faaliyette bulunamaz ilkesini geçersiz kılmak için tüm yabani hayat yok edilmek istenmektedir” diye konuştu.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA