İTHAL PATATESLER MECLİS GÜNDEMİNDE | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

İTHAL PATATESLER MECLİS GÜNDEMİNDE


 

HDP Mersin Milletvekili Dr. Rıdvan Turan, ithal edilen yemeklik patateslerin yeterli denetimden geçmediğini meclis gündemine taşıdı.

Haber Merkezi
 
Konuyla ilgili Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin cevaplaması için soru önergesi veren vekil Turan, tarım ürünlerinin ülkeye girişinde yeterli sağlık denetiminden geçmemesinin, halk sağlığını olumsuz etkilediğini söyledi. Yeterli denetimden geçmeyen ürünlerin uzun süre Mersin Limanı’nda bekletildiğini savunan Turan, “En son Tarım ve Orman Bakanlığı’na bağlı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü’nün dağıtım yerlerine gönderdiği 19 Mart tarihli, 21817801-320.03.02-E.913412 sayılı ve yemeklik patates ithalatı konulu belgede Azerbaycan, Kazakistan, Özbekistan, Tacikistan Pakistan, İran, Ukrayna, Mısır, Sudan, Kırgızistan ve Belarus menşeili yemeklik patates ithalatının Bitki Karantinası ve Yönetmeliğinde belirtilen kriterlere uygun şekilde yapılmasını istemektedir.
Fakat Tarım ve Orman Bakanlığı’na bağlı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü yine aynı konu ile ilgili yaklaşık bir ay sonra dağıtım yerlerine gönderdiği 18 Nisan tarihli, 15182305-320.03.02-E.1275290 sayılı belgede yemeklik patates ithalatına ilişkin şartları belirtmiştir. En son gönderilen belge ile ilk belgeye göre Bitki Karantinası Yönetmeliği’nin belirlediği analizde zararlı organizma inceleme sayısının Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü tarafından düşürüldüğü görülmektedir.
 Bitki Karantinası Yönetmeliğine göre, yemeklik patates ithalatında yapılması gereken analizlerde; Entomoloji olarak Phthorimaea operculella, Epitrix similaris, Tecia solanivora Viroloji olarak, Potato X potexvirus (PVX), Potato Y potyvirus (PVY), Potato M carlavirus (PVM), Potato A potyvirus (PVA), Potato V potyvirus (PVV), Potato T trichovirus (PVT), Tomato spotted wilt tospovirus (TSMV), Potato mop top pomovirus (PMTV), Andean potato mottle comovirus (APMoV) Potato leafroll luteovirus (PLRV), Andean potato latent tymovirus (APLV), Tobacco rattletobravirus (TRV), Pepino mosaic potexvirus (PepMV), Potato yellow dwarf virus (PYDV), Arracacha virus B oca strain (AVBO-OCA), Potato black ringspot virus (PBRSV), Potato spindle tuber viroid (PSTVd), Bakteriyoloji olarak, Clavibakter michiganensis subsp. Sepedonicus, Rastonia solanacearum, Candidatus Liberibacter solanacearum,  Nematoloji olarak, Globodera rostochiensis, G. Pallida, Ditylenchus destructor, D. Dipsaci, Meloidogyne sp. Mikoloji olarak, Synchtryium endobioticum Thecaphora solani Phoma exiqua var foveata, zararlı organizmalara dikkat edilmesi gerekmektedir. 
Ancak Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü tarafından dağıtım yerleri gönderilen 18 Nisan tarihli, 15182305-320.03.02-E.1275290 sayılı belgede, Bitki Karantinası Yönetmeliğinde belirtilen incelenmesi gereken organizma ve zararlı bakteri sayısının azaltılarak analizlerde, synchytrium endobioticum, Clavibacter michiganensis subsp. Sepedonicus,Ralstonia solanacearum, Globodera rostochiensis, Globodera pallida, Ditylenchus destructor olmak üzere sadece altı bakteri, organizma ve virüsün incelenmesi istenmiştir. Ayrıca iki belge arasındaki bir aylık süre göz önünde bulundurulduğunda ithal edilen yemeklik patateslerin Mersin Limanı’nda uzun süre bekletilmesi kamuoyunda endişelere neden olmuştur” diye konuştu. 
 
“PATATESLER MERSİN LİMANINDA MI?”
HDP’li Turan, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin cevaplaması için şu soruları yöneltti; Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü tarafından gönderilen belgelerin Bitki Karantinası yönetmeliğinde belirtilen organizma, bakteri ve virüs sayısının sınırlı tutulmasının gerekçesi nedir? Bu konuda kamuoyunu bilgilendirmeyi düşünüyor musunuz? Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü tarafından gönderilen belgede aldığı kararın halk sağlığını olumsuz etkilediği bir karar olduğunu düşünüyor musunuz? Bu konuyla ilgili bakanlığınız tarafından herhangi bir yasal işlem yapılacak mıdır? Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğünün aldığı bu kararın özel bir firma veya şirketin menfaatlerine yönelik olduğu iddiaları doğru mudur? Eğer doğru ise bu firma veya şirketlerin isimleri nelerdir? Azerbaycan, Kazakistan, Özbekistan, Tacikistan Pakistan, İran, Ukrayna, Mısır, Sudan, Kırgızistan ve Belarus menşeili yemeklik patates ithalatında patateslerin akıbeti ne durumdadır? Patatesler hala Mersin Limanında bekletilmekte midir? Yoksa iç piyasaya sürülmüş müdür? İthal edilen yemeklik patatesler eğer Mersin Limanı’nda bekletiliyorsa depolama koşulları gıda güvenliği açısından uygun mudur? Azerbaycan, Kazakistan, Özbekistan, Tacikistan Pakistan, İran, Ukrayna, Mısır, Sudan, Kırgızistan ve Belarus menşeili yemeklik patates ithalatında patatesler iç piyasaya sürülmüş ise hangi bölgelere dağıtılmıştır? Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğünün yemeklik patates ithalatında olduğu gibi başka tarımsal ürünlere yönelik aldığı kararlar var mıdır? Eğer var ise bu kararlar ithal edilen hangi tarım ürünlerine yönelik olmuştur?”

   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA