“UYUŞTURUCU İLE DEĞİL DÜŞLERİNLE HAYATA BAĞLAN!” | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

“UYUŞTURUCU İLE DEĞİL DÜŞLERİNLE HAYATA BAĞLAN!”


 

Mersin’de hekim, psikolog ve emniyet işbirliği ile muhtarlara yönelik uyuşturucu, alkol ve sigara bağımlılığı konusunda panel düzenlendi.

SONER AYDIN

 

Mersin’de son yıllarda hızla artan bağımlılıkla mücadele artıyor. Bağımlılıkla mücadele kapsamında Mersin Tabip Odası, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği ve Mersin İli Muhtarlar Derneği işbirliğinde Mersinli muhtarlara bilgilendirme semineri düzenlendi. “Uyuşturucu ile değil düşlerinle hayata bağlan” temalı panel Mersin Tabip Odası ev sahipliğinde gerçekleştirildi. Dr. Ful Uğurhan, Uzman Psikolog Şerif Kahraman ve 2 Narkorehber polis memuru Fikret Özlü’nün konuşmacı olarak katıldığı panelde çok sayıda muhtar yer aldı.

 

“BAĞIMLILIK TÜRKİYE’NİN EN ÖNEMLİ SORUNU”

Panelin açılış konuşmasını gerçekleştiren Tabip Odası Başkanı Dr. Mehmet Antmen, bağımlılığın hem Türkiye’nin hem de dünyanın önemli sorunlarından biri olduğunu söyledi. Muhtarlar Derneği Başkanı Ali Gülgen ise, uyuşturucu ile mücadele emniyetin işbirliği yaptığı en yakın kişiler olduklarını söyledi.

 

“UYUŞTURUCU KULLANIMI SİGARA VE ALKOLLE BAŞLIYOR”

Panelde ilk sunumu Dr. Ful Uğurhan gerçekleştirdi. Bağımlılığın ortaya çıkarttığı sağlık sorunlarını anlatan Dr. Uğurhan, “Bağımlılık kişinin kullandığı maddeyi birçok kez bırakmaya çalışması ama bırakamaması, ikinci dozunu arttırması, bıraktığında yoksunluluğunu hissetmesi, zamanının büyük bir bölümünü kullanması bağımlı olduğunu gösterir. Bağımlılık 11 çeşittir. Bunlar; morfin tipi bağımlılık, en sık bağımlılık yapan cinsi ise eroin. Bir diğeri alkol tipi bağımlılık. Alkol yasaldır ama birçok hastalığa neden olmaktadır. Kazaların çoğu alkol kullanımından kaynaklı. Alkol bağımlılığı insan yaşamını 10 yıl kısaltıyor. Bir diğeri de sigara bağımlılığı. Sigara bağımlılığı akciğer hastalığı, KOAH gibi hastalıklara neden olmakta. Sigara dumanında vücudumuza zararlı 4 binden fazla zararlı madde giriyor. Dünyada her yıl tütün kullanımına bağlı 3 milyon insan ölüyor. Sigara aynı zamanda çevre kirliliğine neden oluyor. Her yıl 50-60 ton sigara atığı ortaya çıkıyor. Yeni derdimiz ise nargile. Yaklaşık 1 saatlik nargilede ortaya çıkan duman yaklaşık 100 ile 200 sigaranın ortaya çıkarttığı dumana eşdeğer. Yasadışı madde kullananların yarısı sigara ve alkolle başlıyor” dedi.

 

“TEDAVİDE SÜRE UZADIKÇA BAŞARI ARTMAKTADIR”

Bağımlılıkla tedavi hakkında da bilgi veren Dr. Uğurhan, “Her bireye uygun bir tedavi yöntemi yoktur. Tedavi için hazır olunmalıdır. Etkili tedavi bireyin sadece madde kullanımıyla değil, çeşitli gereksinimleriyle başa çıkmaya uğraşır. Bireyin tedavi programı süreklilik göstermeli ve kişinin değişen gereksinimlerine uyabilmelidir. Tedavinin etkili olması, bireyin tedavide kaldığı süre ile yakından ilişkilidir. Süre uzadıkça başarı artmaktadır. İlaç ve psikolojik tedaviler birlikte uygulanabilmelidir. Madde kullanan ya da kullandığı maddeye bağımlı olan bireylerde görülen sorunların tedavisi birlikte ele alınmalı ve eş zamanlı olarak tedavi edilmelidir” ifadesini kullandı.

 

“ÇOCUĞUNUZUN YANINDA OLUN”

Psikolog Şerif Kahraman ise bağımlılığın psikolojik ve ailevi problemlerini aktardı. Ailelere uyarılarda bulunan Psikolog Kahraman, “Çevreye karşı, başka insanlara açıklama yaparken eğilip bükülmeyin. Çevrenize kararlı ve net bir ses tonuyla onun hasta olduğunu söyleyin. Dik durun yoksa onlar sizi eleştirmeye başlar. Bağımlılığın bir hastalık olduğunu unutmayın. Tedavi sürecinde doktorunuzun bu şekilde davranmayı önerdiğini söyleyin” diye konuştu. Özellikle değişim sürecinde acele edilmemesi gerektiğini ifade eden Psikolog Kahraman, sürecin yıllar alabileceğini aktardı.

 

“EN FAZLA METRUK BİNALAR VE PAR-BAHÇELERDE KULLANILIYOR”

Narkorehber polis memuru Fikret Özlü de, muhtarları uyuşturucu türleri, kullanımları ve verilen isimleri hakkında bilgilendirdi. Uyuşturucunun özellikle metruk binalar ile ışıklandırması yeterli olmayan park ve bahçelerde kullanıldığını söyledi.

Panel sunumların ardından soru-cevap bölümü ile sona erdi.

 


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA