MECLİSTE BİRLİK VE BERABERLİK ÇAĞRISI | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

MECLİSTE BİRLİK VE BERABERLİK ÇAĞRISI


 

Büyükşehir Belediyesi’nde yeni dönemin ilk meclis toplantısı yapıldı. Mecliste birlik ve beraberlik çağrısı gelirken, üye seçimlerinde Cumhur İttifakı’nın çoğunluğu dikkat çekti.

SONER AYDIN  

Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi’nin, 2019 yılı Nisan ayı toplantısı birinci birleşimi, 31 Mart mahalli seçimleri sonrası ilk toplantısı Kongre ve Sergi Sarayı’nda yapıldı. Başkan hariç 78 kişilik mecliste AKP ve MHP’nin oluşturduğu Cumhur İttifakı’na 45 sandalyeye sahip olurken, CHP, İYİ Parti, HDP ve DP bloğu 34 sandalyede kaldı. CHP’nin Mersin’de adeta ilçeleri gözden çıkartarak sadece Büyükşehir’e odaklanmasının faturası ağır oldu! CHP Büyükşehir’i kazansa da ilçelerde batı sahillerindeki ilçelerde büyük hüsran yaşaması sonucu Büyükşehir meclisindeki sandalye çoğunluğunu Cumhur İttifakı’na kaptırarak, adeta muhalefete düştü!

“HEPİMİZİN ORTAK PAYDASI DAHA GÜZEL BİR MERSİN’DE YAŞAMAK”
Meclisin açılış konuşmasını yapan Büyükşehir Belediye Başkanı CHP’li Vahap Seçer, önemli bir siyasi iklimde Türkiye’nin, 31 Mart’ta yerel seçimlere gittiğini söyleyerek, “Burada bulunan çok değerli belediye başkanları, meclis üyelerinin her biri farklı siyasi partilerden. Özellikle Mersin özelinde gerçekten demokratik olgunluğa yaraşır bir mücadele örneği verdiler. Çok şükür ki ufak tefek bir takım münferit olaylar dışında kimsenin burnu kanamadan bir seçim sürecini geride bıraktık. Tabiî ki kazananlar, kaybedenler oldu ama temelde kazanan Mersin ve Türkiye oldu. Hepimizin ortak paydası daha güzel bir Mersin’de, Türkiye’de yaşamak. Bu sebeple burada ilk kez bir araya gelen belediye başkanlarımız ve meclis üyelerimiz bu temel ilke ve prensip ışığında önümüzdeki 5 yıllık süreçte birlik ve beraberlik içerisinde Mersin’e en güzel hizmetleri yapacağımızı umut ediyorum” dedi.

“CHP’Lİ SEÇER VE ÖZYİĞİT’İN ÖNERGESİ KABUL EDİLMEDİ”
MHP Grup Başkan vekili Mahmut Tat’ın verdiği önerge ile Meclis İhtisas Komisyonları’nın 7 kişilik üyelerden oluşması ve yeni ihtisas komisyonlarının kurulması için önergenin gündeme alınması istendi. Yapılan oylama sonrası önerge oy çokluğu ile kabul edilerek, gündeme alındı.  MHP ve AKP’nin ortak önergesi ile de ayrıca; tarım-hayvancılık, kadın-erkek ve fırsat eşitliği, büyükşehir belediyesinin ortak olduğu şirketlerin incelenmesi, amatör spora destek, ekonomik kalkınma ve turizm, etkinlikler ve tanıtım, temizlik, engelliler, yurtdışı ilişkiler, işsizlikle mücadele, kamu ve özel sektör koordinesi ve izleme komisyonları kurulması teklif edildi. Bu önergenin yanı sıra CHP’li Yenişehir Belediye Başkanı Abdullah Özyiğit’in de benzer içerikli bir önerge vermesi üzerine ilginç bir gelişme yaşandı. AKP ve MHP’nin oluşturduğu Cumhur İttifakı’nın mecliste sandalye sayısının fazla olması sonucu yapılan oylama sonucu Özyiğit’in önergesinin gündeme alınması kabul edilmedi. 
Öte yandan Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer’in mecliste grubu bulunmayan partilerin temsilcilerini de komisyonlara üye verebilmesine yönelik teklifi ise AKP tarafından, ‘temsili katılsınlar ancak yetkileri olmasın’ tepkisiyle karşılaştı ve önergenin gündeme alınması oy çokluğunu Cumhur İttifakı’nda olması nedeniyle kabul edilmedi!

BAŞKAN VEKİLLERİ MHP VE AKP’DEN
Daha sonra Meclis başkanvekilliği seçimleri ile devam etti. MHP adına 1. Başkanvekilliği için Mehmet Topkara ve 2. başkanvekilliği için AKP’li Erhan Contar teklif edilirken CHP adına 1. Başkanvekilliğine Salahattin Arslan, 2. Başkanvekilliğine ise Zekeriya Özgür önerildi. Oylama sonunda CHP’li Salahattin Arslan ve Zekeriya Özgür 33 oy alırken, Mehmet Topkara ve Erhan Contar ise 45 oy aldı. Böylece CHP’li Vahap Seçer’in başkanvekilleri MHP’li Topkara ve AKP’li Contar oldu.  Bu esnada bazı meclis üyelerinin sayım işleminin hızlı yapılmasını istemsi üzerine Başkan Seçer, “Saysınlar, belirlensin, işimiz bu, benim başka bir işim yok” yanıtı verdi. 

KATİP ÜYELERİ AKP’Lİ VE MHP’Lİ OLDU
Katip üyeleri seçiminde ise CHP adına 1. katip üye Ali Bolçat ve ikinci katip üye Gülcan Kış önerilirken, MHP’nin önerisi 1. katip üye olarak Haluk Mutluay ve ikinci katip üye olarak Hayrettin Orgun önerildi. AKP de ise Aysel Mavioğlu Öner ve Mehmet Emin Kurt önerilen isimler oldu. Bu alanda da yine MHP ve AKP’liler seçilen isimler oldular. 

BELEDİYE ENCÜMENLERİ SEÇİLDİ
Divan ve katip üyelerinin seçimi ardından gizli oylama ile Belediye Encümeni’ne 5 üye seçimine geçildi. CHP’nin adayları Mehmet Semih Nane, Ali Tanrıverdi, Özgür Emire, Bedri Dursun ve Ali Uyan oldu. MHP’nin adayları; Mehmet Çelik, Fahrettin Kılınç, Sadık Altunok olurken, AKP adına Mevlüt Ekmekçi ve Mehmet Yıldız oldu. Ancak Encümen Üyeleri seçiminde de Cumhur İttifakı’nın mecliste sandalye çoğunluğuna sahip olması etkili oldu. Gizli oymama sonucunda 5 encümen üyeliğine MHP ve AKP’nin önerdiği isimler 45 oy alırken, CHP adayları 34 oy aldı ve encümen üyeliklerin ide Cumhur İttifakı kazanmış oldu.

KOMİSYON ÜYELİKLERİNDE DE ÇOĞUNLUK CUMHUR İTTİFAKINDA
Mecliste daha sonra komisyonlara üye seçimi gerçekleştirildi. İmar Bayındırlık Komisyonu için CHP adına; Zekeriya Özgür, Gülcan Kış ve Abbas Şevk, MHP adına Mahmut Tat, Mehmet Topkara ve Rahmi İlik olurken AKP adına  adayları İsmail Yerlikaya önerildi. Önerilen isimler oylama sonucunda kabul edildi. 
Çevre ve Sağlık Komisyonu için CHP adına Özgür Emirel, Tuncel Gökçel, Erden Doğru Öz, MHP adına Fahrettin Kılınç, Nazım Çabuk ve Osman Yasin, AKP adına ise Erhan Contar önerildi. Önerilen isimler oylama sonucunda kabul edildi.
Plan Bütçe Komisyonu için CHP adına Muhittin Ertaş, Abdurrahman Yıldız, Mehmet Semih Nane, MHP adına Ali Usça, Mehmet Çelik, Haluk Mutluay ve AKP adına Zafer Şahin Özturan önerildi. Önerilen isimler oylama sonucunda kabul edildi.
Eğitim-Kültür ve Gençlik Komisyonu için CHP adına Murat Sakıçoğlu, Haşim Tuluk, Ali Boltaç, MHP adına Kazım Kılınç, Burak Parça ve Ahmet Durak ile AKP adına Mehmet Emin Kurt önerilen isimler oldu. Önerilen isimler oylama sonucu kabul edildi.  
Ulaşım Komisyonu için CHP adına Serhat Servet Dövenci, Bedri Dursun ve Hasan Özalp Önal, MHP adına Bünyamin Önel, Duran Kara, Burak Parça ile AKP adına Halit Cortul önerildi. Önerilen isimler oylama sonucu kabul edildi. 
Tarım ve Hayvancılık Komisyonu için CHP’den Mustafa Umut Yılmaz, Erdal Karan, Ali Doğaner, MHP’den Bünyamin Önel, Osman Çöl, Nazım Çabuk ile AKP adına Ali Yılmaz önerildi. Önerilen isimler oylama sonucu kabul edildi.  
Kadın ve Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu için CHP’nin adayları; Ünzile Kuru, Gülcan Kış, Ümran Timur, MHP’nin adayları Hayrettin Orgun, Yusuf M. Duman ve Mustafa Akın ile AKP’nin adayı ise Aysel Mavioğlu Öner önerildi. Önerilen isimler oylama sonucu kabul edildi.  
Mersin Büyükşehir Belediyesi ortak olduğu Şİrketlerinh Hesaplarını İnceleme CHp Ali Dinsever, Muhittin Ertaş, Mehmet Semih Nane, MHP’den Ali Usça, Mehmet Topkara, Hayrettin orgun ile AKP’den Hüseyin Yeşil önerildi. Önerilen isimler oylama sonucu kabul edildi.  
Amatör Spora Destek Komisyonu için CHP’nin Serhat Servet Dövenci, Murat Sakıçoğlu, Tuncay Gökçel, MHP adayları Turhan Tuna, Yusuf M. Duman ve Ahmet Durak ile AKP’den Mevlüt Ekmekçi önerildi. Önerilen isimler oylama sonucu kabul edildi.  
Ekonomik Kalkınma ve Turizm Komisyonu için CHP adına Ali Boltaç, Ahmet Gökkulu, Hamiş Tuluk, MHP adına Duran Kara, Mahmut Tat, Turhan Tuna ile AKP adına Mevlüt Ok önerildi. Önerilen isimler oylama sonucu kabul edildi.
Etkinlikler ve Tanıtım Komisyonu için CHP adına Özgür Emirel, Ali Boltaç ve Ümran Timur, MHP adına Osman Çöl, Rahmi İlik, Haluk Mutluay ile AKP adına Hüseyin Yeşil önerildi. Önerilen isimler oylama sonucu kabul edildi.  
Temiz Komisyonu için CHP adına Haşim Tuluk, Ahmet Gökkulu, Mustafa Umut Yılmaz, MHP adına Ahmet Yalçın, Ahmet Çetin ve Sadık Altunok ile AKP adına Mevlüt Ok önerildi. Önerilen isimler oylama sonucu kabul edildi.  
Engelliler Komisyonu için CHP adına Ünzile Kuru, Ümran Timur, Özgür Emirel, MHP adına Mehmet Çelik, Kazım Kılınç ve Mustafa Akın ile AKP adına Hasan Tüzün önerildi. Önerilen isimler oylama sonucu kabul edildi.  
Yurtdışı İlişkiler Komisyonu için CHP adına Ali Bolçat, Bedri Dursun, Mehmet Semih Nane, MHP adına Ahmet Çetin, Osman Yasin ve Ahmet Yalçın ile AKP adına Hasan Tüzün önerildi. Önerilen isimler oylama sonucu kabul edildi.  
İşsizlikle Mücadele Komisyonu için CHP adına Erdal Karan, Ali Doğaner, Murat Sakıçoğlu, MHP adına Mahmut Tat, Hayrettin Orgun, Bünyamin Önel ve AKP adına Hasan Tüzün önerildi. Önerilen isimler oylama sonucu kabul edildi.  
Kamu ve Özel Sektör Yatırımları Koordine ve İzleme Komisyonu için CHP adına Ali Dinsever, Erden Doğruöz ve Abdurrahman Yıldız, MHP adına Duran Kara, Ahmet Durak, Nazım Çabuk ve AKP adına İsmail Yerlikaya önerildi. Önerilen isimler oylama sonucu kabul edildi.

MECLİSTEN SEÇER’E DESTEK
Gündem maddelerinin ardından partilerin temsilcileri söz alarak temennilerde bulundu. Kent yararına yapılacak girişimleri destekleyeceklerini belirten meclis üyeleri yeni dönem için başarı diledi.

 



   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA