“TARIM ALANLARIMIZI KAYBEDECEĞİZ!” | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

“TARIM ALANLARIMIZI KAYBEDECEĞİZ!”


 

Mermer ocağı ile başı dertte olan Anıtlı Mahallesi’nde yaşayan üreticiler, “Tarım alanlarımızı kaybedeceğiz. Köylerimizden göç edip şehirlere mi gidelim?” diyerek yetkililere duyarlılık çağrısı yaptı.

SONER AYDIN

Mermer Ocağı kurulması planlanan muz cenneti Anamur’un Anıtlı Mahallesi’nde yaşayan vatandaşlar, üreticiler ve MERÇED Anamur temsilciliği üyeleri bir araya gelerek “Mermer Ocağı İstemiyoruz” dedi. Anamur Ziraat Odası Başkanı Ahmet Şeref Gümüş, İlçe Tarım Müdürü H. Niyazi Sarıoğlu ile birlikte bölgedeki beş köyün muhtarının da destek verdiği üreticiler, mermer ocağının bölgeye ağır zarar vereceğini vurguladı.

“İZİN TALEP EDİLEN ALAN ZEYTİNLİK ALANI”

Yöre halkına destek veren  orman mühendisi Muzaffer Akbacı, izin talep edilen bölgenin zeytinlik alanı olduğunu söyledi. Bölgede nadir bulunan bitki türlerinin olduğunu söyleyen Akbacı, “bu bölgede tarımsal olarak Türkiye’de nadir yetişen muz, avokado, kahve, badem ağaçları bulunmakta. Mermer ocağının açılması halinde doğa büyük zarar görecek. Çünkü şu an açılan yollar 3-4 metre genişliğinde tarım arazilerine ulaşmak için kullanılan yollar. Mermer ocağı açıldığı zaman tırların dönebilmesi için ortalama yol genişliği 15 metre ve üzerinde olması lazım. Bu da tarım arazilerinin bozularak yol açılmasına neden olacak. Maden ocağının açılması planlanan arazi eğimli. Bu da çıkan hafriyatların aşağı düşer tarım arazilerine zarar vermesine neden olacak. Buralar tarım yapılamayacak hale gelecek. Burada yaşayan vatandaşlar olarak mermer ocağının açılmasına karşıyız” dedi.

“BÖLGE KORUMA ALTINA ALINMALI”
Anamur-Bozyazı Ziraat Odası Başkanı Ahmet Şeref Gümüş de bölgenin Akdeniz kıyı şeridinde mikro klima özelliği olan ve su tropikal ürünlerinin yetiştiği bir alan olduğunu belirtti. Ziraat Odası olarak bölgede avokado üzerine 3 yıl ciddi çalışma yaptıklarını ifade eden Gümüş, “Belki bir çok ürün ülkemizin farklı noktasında yetişebilir ancak bölgemizdeki ürünlerin bir başka bölgede yetişmesi mümkün değil. Bu bölgenin yetkililer tarafından koruma altına alınmasını istiyoruz. Mermer ocağının kurulması halinde üreticimiz bölgeyi terk etmek zorunda kalacak. Eğer biz ülkemizdeki insanların karnını doyurmak zorundaysak çiftçilerimiz topraklarını kesinlikle terk etmemeli. Burada ocak açılması için girişimler başlamış ama ben ocak açılmasına izin verilmeyeceğine inanıyorum. Eğer burada mermer ocağı açılırsa biz avokadoyu, muzu dışarıdan almak zorunda kalacağız. Biz oda olarak üreticilerimizin yanındayız. Odamız da gerekli çalışmalara başlamıştır. Bakanlığa, milletvekillerine ayrı ayrı ulaşacağız. Bu bölgede mermer ocağına onay vermemiz mümkün değil” diye konuştu.

MUHTARLARDAN, KÖYLÜLERE DESTEK
Anıtlı Mahallesi’nde kurulacak mermer ocağına karşı çıkan köylülere destek veren Anıtlı, Lale, Yakacık, Çamlıpınar ve İnal Mahallesi muhtarları, bölgede kurulacak mermer ocağının tarım arazilerine ve doğaya büyük zarar vereceğini belirtti. Mermer ocağı için kullanılacak yolları vatandaşların da kullandığını dile getiren muhtarlar, mermer ocağı istemediklerinin mesajını verdi. 


“KÖYLERİMİZDEN GÖÇ EDİP ŞEHİRLERE Mİ GİDELİM?”
Mermer ocağına tepki gösteren köylü kadınlar ise, “Bizim Çukurova gibi binlerce dönüm tarım arazilerimiz yok. Küçük arazilerde tarım yapmaya çalışıyoruz. Köylerimizden göç edip şehirlere mi gidelim?” diye tepki gösterdi.
Anamur Çevre ve Doğa Derneği temsilcileri ise, bölge halkına her türlü desteği vereceklerini açıkladı.



   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA