“MAHALLELERİMİZİ ELİMİZDEN ALIYORLAR!” | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

“MAHALLELERİMİZİ ELİMİZDEN ALIYORLAR!”


 

Dünya Romanlar Günü, Mersin’de coşku içerisinde kutlandı. Renkli görüntülerin ortaya çıktığı etkinlikte, Akdeniz Roman Dernekleri Federasyonu Başkanı Daylam, “Rant uğruna mahallerimizi ellerimizden alıyorlar” diye tepki gösterdi.

SONER AYDIN

8 Nisan Dünya Romanlar Günü, tüm dünyada eş zamanlı olarak Roman yurttaşların yoğun olarak yaşadığı Turgut Reis Mahallesi’nde Akdeniz Roman Dernekleri Federasyonu’nun düzenlediği etkinlikle kutlandı. Etkinliğe, Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, Yenişehir Belediye Başkanı Abdullah Özyiğit, CHP 26. dönem Mersin Milletvekili Hüseyin Çamak, Akdeniz Roman Dernekleri Federasyonu Onursal Başkanı Bedrettin Gündeş, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ile çok sayıda Roman yurttaş katıldı. Romanlar, günlerini şarkılar eşliğinde bol bol oynayarak kutlarken, ortaya renkli görüntüler çıktı. Etkinliğin açılış konuşmasını yapan Federasyon Başkanı Ali Daylam, “Şehirler büyüyor. Şehirler büyürken Romanların yaşadığı mahalleler şehrin odak merkezi haline geliyor ve birileri rant uğruna elimizden alıyorlar” diye konuştu.

“YILLARCA AYRIMCILIĞA UĞRADIK”
Dünya Romanlar Günü’nün 1971 yılında Londra’da dünya Romanlarının bir araya gelerek başlattıklarını ve o tarihten bu yana da tüm dünyada eş zamanlı olarak kutlandığını belirten Federasyon Başkanı Daylam, “Geçmişte dünya genelinde Romanlarla ilgili çok ciddi soykırımlar yaşandı. Romanları katletmişler. Romanların Avrupa’ya yayılma sürecinde Balkanlar'da ve kendi ülkemizde farklı farklı ayrımcılığa uğrayarak bu günlere geldik. Biliyorsunuz Özcan Purçu kardeşimiz (İzmir Milletvekili) kaymakamlığı kazandı. Biliyorsunuz Romanlar ülkemizde maalesef birinci sınıf vatandaş değillerdi. Yasalar önünde çok ciddi problemler ve ayrımcılık vardı. 1934 yasasında Romanların birinci sınıf devlet memuru olma şansı yoktu. Ama günümüzde çok şükür bütün bunları atlattık. Romanların yüzyıllardır eğitim, istihdam ve barınmayla ilgili ciddi problemleri var. Biz bu alanda Akdeniz Roman Dernekleri Federasyonu olarak Roman Strateji Eylem Planı’nın hazırlanmasında çok büyük emeklerimiz var. Ama bütün bu eylemlerin hayata geçebilmesi için yürekli insanlara ihtiyaç var. İnşallah Mersin’de Roman Strateji Eylem Planı’nı hayata geçecek, Romanların yüzü gülecek. Kardeşlerimizin isteği, bu şehirde, bu ülkede insanca yaşamak. Başka bir şey değil. Biz bu ülkemizde olmaktan gurur duyuyoruz. Ama yerleşkelerimizi ellerimizden alıyor. Şehirler büyüyor. Şehirler büyürken Romanların yaşadığı mahalleler şehrin odak merkezi haline geliyor ve birileri rant uğruna elimizden alıyorlar. Ama bu şehrin rantını ben biliyorum Vahap Bey kimseye yedirmeyecek. Bu şehrin rantını yoksul insanlara dağıtacak eşit şekilde. Güzel yöneticilere, bu toplumu anlayan, dinleyen ve dokunabilen insanlara ihtiyacımız var” dedi.

SEÇER AYAĞININ TOZUYLA ROMANLARLA BULUŞTU
Önceki gün Büyükşehir Belediye Başkanlığı mazbatasını alan CHP’li Vahap Seçer, ayağının tozuyla Roman Günü etkinliğine katılarak Roman yurttaşlarla bir araya geldi. Geçtiğimiz ay katıldığı bir etkinlikte Romanlar Günü etkinliğine katılacağı sözünü anımsatan Başkan Seçer, “Belediye başkanı olduktan sonra da Roman etkinliğine geleceğiz dedik. Bugün de ilk görev günümüz. Romanlara bir sözüm var dedim geldim ve bugün bir aradayız. Şimdi buraya kadar söz güzel ama Romanların da sorunu var. Romanların sorunu varsa Mersin’de bir de Büyükşehir Belediye Başkanı var onun adı da Vahap Seçer. Burada çok güzel bir memlekette yaşıyoruz. Buranın kıymetini bilelim. Mersin dünyanın cennet köşelerinde biri. Ben insanlara baktığım zaman etnik, siyasi ve mezhep olarak körüm kör. Ben herkesi insan olarak görüyorum. Roman, Arap, Çerkes, Kürt, Alevi, Sünni olarak ayırmıyorum. Burada her renge yer var.  Mersin çok cömert. Herkesi kucaklar. Mersin hoşgörülü bir kent ve biz burada barış, huzur ve kardeşlik içerisinde yaşayacağız. Bizim fakire, mağdura, mazluma sahip çıkmamız lazım. Bu sözleri vererek Mersin’de her iki kişiden bir kişinin oyunu aldık. Evelallah sözümüzün eri insanız rahat olun. Zorluklar bizi bekliyor. Bunun farkındayız. Bazıları rahatsız olacak ama vatandaşlarımız Cumhuriyet Halk Partisi Belediye Başkanlarını sevecek. Hizmetlerimizle, yaptıklarımızla, sevgimizle, gönlümüzle bütün Mersin halkı bizi sevecek. Dünya Romanlar Günü’nü kutluyorum. En kötü günümüz böyle olsun.  Şen, mutluluk ve huzur içerisinde olalım. Hepinizi sevgiyle kucaklıyorum” ifadesini kullandı. 
Konuşmaların ardından ulusal ve yerel ses sanatçıları sahne alarak Roman vatandaşlara unutulmaz bir gün yaşattı. Mersin Büyükşehir Belediyesi Kent Orkestrası da hareketli şarkıları ile Romanların ruhuna uygun en keyifli şarkılarını seslendirdi. Oldukça renkli görüntülerin yaşandığı etkinlikte Başkan Seçer de Roman vatandaşlar ile karşılıklı çiftetelli oynadı. Roman Halk Dansları Topluluğu ve Mezitli Belediyesi Kent Konseyi Zumba Dans Grubu da gösterilerini sergilerken Roman ateşinin yakılması ile etkinlik sona erdi.

 



   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA