MERSİNLİLER BAŞKANLARINI SEÇİYOR! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

MERSİNLİLER BAŞKANLARINI SEÇİYOR!


 

Türkiye gündeminde en fazla yer bulan Mersin’de 1 milyon 281 bin 570 kayıtlı seçmen sandığa gidip belediye başkanlarını seçecek.

SONER AYDIN

Türkiye’de nefesler tutuldu yarın yapılacak mahalli idareler seçimlerine kilitlendi. 57 milyon seçmenin 194 bin 390 sandıkta oy kullanacağı Mahalli İdareler Genel Seçimleri 30 Büyükşehir Belediyesi, 51 il belediyesi, 922 ilçe, 32 bin 105 mahalle, 18 bin 306 köyde yapılacak. Seçmenlerin kullanacağı oylar, yaşadıkları yerleşim yerinin türüne göre değişecek. Büyükşehirlerde seçmenler Büyükşehir Belediye Başkanı, İlçe Belediye Başkanı, Belediye Meclisi Üyeliği, Muhtarlık ve İhtiyar Heyeti için oy kullanacak. Büyükşehir olmayan illerde İl Genel Meclisi Üyeliği, İlçe Belediye Başkanı, Belediye Meclisi Üyeliği, Muhtarlık ve İhtiyar Heyeti için oy kullanılacak. Köylerde yaşayanlarsa İl Genel Meclisi Üyeliği ve Muhtarlık ve İhtiyar Heyeti için oy verecek.

MERSİN’DE BÜTÜN PARTİLER İDDİALI
1 milyon 281 bin 570 seçmenin Büyükşehir ve 13 ilçe belediyesi için sandığa gideceği Mersin, Türkiye gündeminde en fazla konuşulan kent oldu. Aday gösterilmediği için Partisi MHP’den istifa ederek İYİ Parti’ye geçen ve belediye başkan adayı olan mevcut Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, evrakları seçim kuruluna geç teslim edildiği için aday olamadı. Demokrat Parti’den aday olmak için başvuru yapan Başkan Kocamaz’a bu defa YSK onay vermedi. Bunun üzerine ekonomi eski bakanı İYİ Partili Ayfer Yılmaz, Demokrat Parti’den (DP) Mersin Büyükşehir Belediye Başkan adayı oldu. MHP ise mevcut belediye başkanının yerine Toroslar Belediye Başkanı Hamit Tuna’yı aday gösterdi. AKP ile yapılan ittifak görüşmelerinin ardından Tuna, Cumhur İttifakı’nın Mersin adayı oldu. Mersin’de 2014 seçimlerinde koltuğu MHP’ye kaptıran CHP, Vahap Seçer’i aday gösterdi. Büyükşehirde aday çıkartmayan HDP ise CHP adayı Vahap Seçer’i destekleyecek.

KİLİT ROL HDP’NİN
Mersin’de seçimi belirleyecek en büyük unsur ise HDP’lilerin oyları oldu. 24 Haziran seçimlerinde yüzde 16,9 ile 182 bin oy alan ve sadece kayyum atanan Akdeniz’de aday çıkartan HDP, bütün gücünü bu ilçeye verdi. Büyükşehirde HDP adayına oy veremeyecek olan seçmenin sandıkta göstereceği tavır seçimin kaderini etkileyecek.   

İTTİFAKLARIN SEÇİMİ
Cumhur İttifakı’nı oluşturan AKP-MHP ile Millet İttifakı oluşturan CHP-İYİ Parti, genel seçimden farklı olarak, kendi aralarında yaptıkları pazarlıklarla belli il ve ilçelerde ortak aday çıkardı. AKP ve MHP, 51 ilde ittifak yaptı. 30 büyükşehrin 27’sinde AKP; Mersin, Adana ve Manisa’da ise MHP adayları ittifak adına yarışacak. Türk basınında yer alan haberlere göre büyükşehirler dışında anlaşma sağlanan 21 ilin 17’sinde AKP, 4’ünde MHP adaylarıyla seçime gidilecek. CHP ve İYİ Parti, 23’ü büyükşehir, toplam 50 ilde ittifak yapacak Uzlaşılan 23 büyükşehirden 13’ünde CHP, 10’unda ise İYİ Parti’nin adayları yarışacak. CHP ve İYİ Parti, 23 büyükşehir dışında 27 ilde daha işbirliğine gitti. Bunlardan 16’sında CHP, 11’inde ise İYİ Parti aday gösterdi. Bu ittifakların dışında kalan partilerden Büyük Birlik Partisi, 30 büyükşehirde Cumhur İttifakı’nı destekleyeceğini açıklamıştı.

SEÇMEN SAYISI 95 BİN ARTTI 
Mersin’de 1 milyon 281 bin 570 kayıtlı seçmen bulunuyor. Kentte, 2014’te yapılan yerel seçimlerden bu yana seçmen sayısı 95 bin 582 arttı. 2014’teki yerel seçimlerde 4 bin 201 sandık kurulurken, bu seçimlerde 4 bin 146 sandık kurulacak. Mersin’de en fazla seçmenin ve sandığın yer aldığı ilçe ise Tarsus oldu. Toplam 235 bin 951 seçmenin bulunduğu ilçede 771 sandıkta oylar kullanılacak. Tarsus’un ardından ikinci sırada 204 bin 621 seçmen ve 631 sandıkla Toroslar ilçesi, onun ardından da üçüncü sırada 182 bin 184 seçmen ve 546 sandıkla Yenişehir geldi. En az sandık ve seçmen ise Çamlıyayla’da olacak. İlçede 7 bin 264 seçmen 27 sandıkta tercihini yapacak. 


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA