HÜKÜMETE “SORUMLULUK AL” ÇAĞRISI | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

HÜKÜMETE “SORUMLULUK AL” ÇAĞRISI


 

İHD ve TİHV Mersin Şubesi, süresiz dönüşümsüz açlık grevine giren tutukluların kritik aşamaya geldiğini belirterek iktidarın bir an önce sorumluluk almasını istedi. Açıklamada ayrıca, hiç kimsenin yaşamına son vermemesi çağrısı yapıldı.

Haber Merkezi

İnsan Hakları Derneği (İHD) ve Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV), süresiz dönüşümsüz açlık grevi eylemine giren başta Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eş Genel Başkanı ve Halkların Demokratik Partisi(HDP) Hakkari Milletvekili Leyla Güven ve tüm tutukluların durumuna dikkat çekmek için basın açıklaması düzenledi. Yapılan açıklamaya HDP,  HDK, 78’liler Girişimi, Halk Evleri, TUAYDER gibi birçok siyasi parti ve sivil toplum örgütü temsilcilerinin yanı sıra birçok insan hakları savunucuları katıldı.“Açlık grevlerine sessiz kalma ses ver” pankartının açıldığı açıklamayı İHD Mersin Şube Sekreteri Tahir Tüyben yaptı. 

“HİÇ KİMSE YAŞAMINA SON VERMEMELİDİR”
Leyla Güven’in başlatmış olduğu açlık grevi eylemlerine destek amaçlı Türkiye’de 100’e yakın cezaevinde binlerce kişinin eylemde bulunduğu belirten Tüyben, yaşamına son veren tutukluların durumunun da insan hakları savunucularını derinden üzdüğünü vurguladı.  Sorunun çözülmesi için insan hakları savunucularının her türlü girişimlere başvurduklarını aktaran Tüyben, “Buradan sesleniyoruz, Hapishanede veya herhangi bir yerde hiç kimse yaşamına son vermemelidir. Bu tarz eylemleri kesinlikle onaylamadığımızı ve karşı olduğumuzu belirtmek isteriz. Mahpusların içerisinde bulunduğu siyasal ve psikolojik ortamın farkındayız. Ancak tecridin kaldırılması noktasında kişilerin yaşamlarına son vermesi kabul edilemez ve bu tarz eylemlere başvurulmamalıdır. Bu konuda bu çağrımızın gereği anlaşılmalı ve mahpuslar üzerinde etkili olabilecek çevrelerin de bu konuda sorumluluklarını hatırlatmak isteriz. Bu yasakçı uygulamaların son bulmasını ve siyasi iktidarı da bir an önce sorumlu davranarak hapishanelerdeki tecridi kaldırmaya davet ediyoruz. Yaşamına son veren mahpusların ailelerinin cenazelerini defnetme ile ilgili hakları hiçe sayılmış, cenazeler ailelerin inançlarına, kültürlerine ve örflerine aykırı olarak apar topar polis tarafından gece vakti defnedilmiş, cenaze töreni yapılmasına izin verilmemiştir. Usulüne uygun defin hakkı ailelerin yas süreçlerini yaşayabilmeleri bakımından mutlaka uyulması gereken bir haktır” dedi.

‘SİYASİ İKTİDAR SORUMLULUĞUNU GÖRMELİ’
Halen 100’ün üzerindeki hapishanede binlerce kişi tarafından devam ettirilen süresiz ve dönüşümsüz açlık grevlerinde gelinen aşamanın ciddi bir duruma evirildiğini dile getiren Tüyben, gerek açlık grevcilerinin sağlık durumlarının izlenmesi, gerekse de taleplerin demokratik kamuoyu tarafından duyulduğunun ortaya konabilmesi için bağımsız heyetlerin ve bağımsız hekimlerin cezaevlerine girmesine izin verilmesi gerektiğini belirtti. Tüyben, “Siyasi iktidar bu husustaki sorumluluğunu görmeli ve bir an önce bu talepleri karşılamalıdır. İnsan hakları örgütleri olarak devam eden açlık grevleri nedeni ile cezaevlerini yakından izlediğimizi, avukatlar vasıtası ile ziyaretler gerçekleştirdiğimizi, siyasi iktidara talepleri ilettiğimizi, demokratik kamuoyunun daha fazla duyarlı olması için girişimlerde bulunduğumuzu, uluslararası toplumun ve uluslararası kuruluşların sorumluluklarını yerine getirmeleri konusunda girişimlerde bulunmaya devam ettiğimizi belirtiriz. Umuyoruz ki bu çağrımıza uyulur ve bir daha hiç kimse yaşamına son vermez” diye konuştu.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA