İSTİHDAM SEFERBERLİĞİNE KATILIM 30 HAZİRAN’A KADAR UZATILMALI | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

İSTİHDAM SEFERBERLİĞİNE KATILIM 30 HAZİRAN’A KADAR UZATILMALI


 

İstihdam Seferberliği’ne destek çağrısı yapan MTB Başkanı Özdemir, bu seferberliğin hedeflerine ulaşabilmesi için, son katılma tarihinin 30 Nisan yerine 30 Haziran olarak yeniden belirlenmesini önerdi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın çağrısıyla Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın başlattığı ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) uhdesinde yürütülen “İstihdam Seferberliği 2019” programına bir destek çağrısı da Mersin Ticaret Borsası (MTB) Yönetim Kurulu Başkanı Ö. Abdullah Özdemir’den geldi. 

Konuyla ilgili yazılı bir açıklama yapan Özdemir, 2018 yılının Türk ekonomisi için çok çetin bir mücadele yılı olduğuna değinerek, “Döviz kurları üzerinden yürütülen ve önemli ölçüde yurtdışı kaynaklı olan operasyonlarla, bir ekonomik girdap oluşturuldu. Tüm bu süreçte döviz kuru, faiz oranları ve enflasyon gibi göstergelerde ani ve büyük oranlı dalgalanmalar yaşandı. Şimdi ise bu göstergelerde nispeten daha istikrarlı bir dönem başlamış durumda.
Oluşturulmak istenen ekonomik girdabın büyüme ve işsizlik üzerinde olumsuz sonuçları oldu. 2018 Yılının son çeyreğinde ekonomimiz yüzde 3 küçüldü. İşsizlik oranları ise 2 puan arttı.

İÇ TALEPTE DARALMA VAR
Bunların dışında gözlerden kaçan bir başka gösterge daha var. Yurtiçi hanehalkı (özel) tüketim harcamaları 2018 yılının son çeyreğinde yüzde 8,9 azaldı. Bu rakam, iç talepteki daralmanın en açık göstergesidir.
Özel tüketim harcamaları toplam talebin (milli gelirin) yaklaşık yüzde 60’nı oluşturmaktadır. Yani, özel tüketim harcamalarındaki bir puanlık düşüş, büyüme oranı üzerinde 0,6 puan azalmaya yol açmaktadır” dedi.

“YAPILMASI GEREKEN, VATANDAŞLARIMIZIN HARCANABİLİR GELİRLERİNİ ARTIRMAK”
Ekonominin yeniden büyüme sürecine girebilmesinin yolunun özel tüketim harcamalarını artırmaktan geçtiğinin atını çizen Özdemir, KDV ve ÖTV indirimleri gibi uygulamaların tüketim harcamalarını artırmaya yardımcı olacağını vurguladı. “Ancak bu konuda esas yapılması gereken şey, vatandaşlarımızın harcanabilir gelirlerini artırmaktır” diyen Başkan Özdemir. “İş ve gelir sahibi olmayan vatandaşlarımızı iş ve gelir sahibi yapmaktır. Bundan dolayı istihdam seferberliği çok büyük önem arz etmektedir.
İstihdam seferberliği için gerekli kaynakların tamamına yakını işsizlik fonundan karşılanacaktır. Bu nedenle, kamu maliyesi üzerinde olumsuz bir etkisi olmayacaktır. Devletimiz, isteseydi bu seferberlik için ayırdığı kaynakları işsizlik maaşı ve benzeri ödemeler şeklinde işsiz vatandaşlarımıza doğrudan verebilirdi.

“İŞSİZLERİMİZ İŞ BULACAK, İŞVERENLERİMİZİN ÜZERİNDEKİ İSTİHDAM YÜKLERİ AZALACAK, ÜLKE BÜYÜYECEK” 
Ancak bu hem kolay hem de geçici bir çözüm olurdu. Bunun yerine biraz daha zor, fakat kalıcı etkiler yaratacak bir yol benimsendi. Balık vermek yerine, balık tutmayı öğretmek tercih edildi.
İşveren üzerindeki yükler azaltılarak, istihdamı artırmak hedeflendi. 3 ay boyunca işçi başına aylık 3.134 lira, takip eden 9 boyunca ise aylık 1.113 lira devlet tarafından karşılanacaktır. Bu şekilde; işsizlerimiz iş bulacak, işverenlerimizin üzerindeki istihdam yükleri azalacak ve toplam yurtiçi talep artırılarak yeniden büyüme sürecine girilmiş olacaktır. 
Bu seferberliğin hedeflerine ulaşabilmesi için, son katılma tarihinin 30 Nisan yerine 30 Haziran olarak yeniden belirlenmesini öneriyoruz. Bu seferberliğin hedeflerine ulaşmasını gönülden arzu ediyoruz. Tüm işverenlerimizi bu seferberliğe katılmaya davet ediyoruz” diye konuştu. 


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA