“TARIM BİTTİ, ZİRAAT ODALARI NE İŞ YAPAR?” | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

“TARIM BİTTİ, ZİRAAT ODALARI NE İŞ YAPAR?”


 

Ziraat Mühendisleri Odası tarafından düzenlenen törende ziraat odalarına seslenen çiftçi kadın, “Tarım bitti. İlaç alamıyoruz. 15 senedir hiçbir şey değişmiyor. Bu ziraat odaları ne yapar acaba?” diye sitem etti.

SONER AYDIN 

Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Mersin Şubesi, Türkiye’de tarımsal eğitim-öğretimin başlangıcının 173. Yılı dolayısıyla Cumhuriyet Meydanı’nda tören düzenledi. Meydanda bulunan Atatürk Anıtı’na çelenk sunumu ile başlayan tören, saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile devam etti. Bu sırada meydandan geçen bir yaşlı kadın ziraat odalarına sitem etti. Çiftçi olduğunu dile getiren yaşlı kadın, “15 senedir hiçbir şey değişmiyor. Hiçbir ilacı alamıyorum.  Çiftçi perişan. Ziraat odaları ne iş yapar acaba?” diye sordu. Meydandan uzaklaşan kadın hızını alamayıp geri gelerek, “Ürünlerimiz para etmiyor. Üretim bitti. Dışa bağımlı hale geldik” diye konuştu.  Çiftçi kadının siteminin üzerine törene katılardan “Git ‘Reise’ söyle” tepkisi ise dikkat çekti.

“ZİRAAT FAKÜLTELERİ EĞİTİMLERİ YETERSİZ”
Çiftçi kadının meydandan ayrılmasının ardından tören Ziraat Mühendisleri Odası Mersin Şube Başkanı Deniz Gürbüz’ün açılış konuşması ile sürdü. Türkiye’de tarımsal öğretimin 173 yıl önce 1846 yılında İstanbul’da başladığını anımsatan Gürbüz, “172 yıl geçmiş ve köklü bir geçmişimiz var bizim. Sonrasında 1948 yılında Ziraat Fakültesi’nin kurulması ile birlikte fakülte halini alıyor. Ardından Atatürk Üniversitesi, Ege Üniversitesi ve son olarak Çukurova Üniversitesi’nde Ziraat Fakülteleri kuruluyor. Böylelikle Ziraat Fakülteleri’nin temeli atılıyor. Günümüzde 40 üniversitede Ziraat Fakültesi’nde eğitim veriliyor. Ziraat Fakültelerinden mezun olan meslektaşlarımız kalifiye bir ziraat mühendisi olmaması bizim için büyük bir sorun. Kalifiye bir ziraat mühendisi yetiştirmek için Ziraat Fakültelerinin, sahada uygulamalı derslerin saatlerini arttırması gerekmektedir. Mezun olup iş hayatına atıldığında özel sektörün ihtiyacı olan kalifiye mühendis ihtiyacını karşılasın” dedi.

“ÇİFTÇİ TARIMDAN UZAKLAŞTI”
Türkiye’de çiftçinin üretimden uzaklaşması nedeniyle tarım ürünlerinde ithalatın arttığını dile getiren Gürbüz, “Bir diğer tarımsal sorunumuz ise eskiden kendi kendine yetebilen ülkelerden biri iken şu an 80 milyonun ve artmakta olan nüfusun tarımsal ihtiyacını karşılayamayıp ithalatçı pozisyonuna düşüyoruz. Bunun sebebi üretim planlamalarının olmaması, girdi maliyetlerinin artması, tarım ürünlerinin fiyat düşüklüğü ile çiftçinin tarımı terk etmesi. Bu sorunların çarelerinden biri olan kooperatifçiliği arttırmak ve devlet tarafından kooperatifçiliğin desteklenmesi gerekmektedir. Kooperatifleşmek; markalaşmak ve kazancın paylaşılması demektir. Bir an önce üretim planlamalarının yapılıp, tarımsal alanda uzmanlıklar oluşturulmalıdır” diye konuştu.  
Konuşmaların ardından tören toplu fotoğraf çekimi ile son buldu.



   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA