ESNAFIN SGK SORUNLARI BAKANLIĞA İLETİLDİ | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

ESNAFIN SGK SORUNLARI BAKANLIĞA İLETİLDİ


 

ESOB Başkanı Dinçer, Mersin esnafının SGK ile ilgili yaşadığı sorunları Çalışma Bakanlığı’na taşıdı.

Mersin Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (ESOB) Yönetim Kurulu Başkanı Talat Dinçer; temsil ettiği esnaf ve sanatkarların emekli maaşları ve prim gün sayısındaki adaletsizlikten, yükselen prim oranları ve ihya’ya kadar dokuz ana başlıkta tespit ettiği SGK ile sorunları yeni yılın ilk iş günü olan 3 Ocak’ta Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına iletilmek üzere Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu’na teslim etti.

Konuyla ilgili  yazılı bir açıklama yapan Başkan Dinçer, tespit ettiği ve hükümetin çözümü konusunda gerekli desteği vermesini istediği 9 ana sorunu şu şekilde sıraladı: “1/10/2008 5510 sayılı kanun ile üç kurum SGK şemsiyesi adı altında birleşti. Ancak bu tarihten önceki kayıtta geçmişteki kurumların mevzuatına göre emekli olunur. Bu üç kurum birleştiğine göre 4b devredilen Bağ-Kur üyeleri 9.000 iş günü yerine 4a da uygulana 7.200 günde emekli hakkı tanınması. Bayan vergi mükellefiyeti olanlar doğum borçlanması için doğumdan önce sosyal güvenlik çalışması olması gerekir. Yoksa borçlanma yapamaz ama erkeklerin askerlik borçlanmasında bu durum aranmamaktadır. Bayanların doğum borçlanması için de çalışma şartı aranmamasını talep ediyoruz. 1/10/2008’den sonra 5510 sayılı kanun gereği emeklilikte bu tarihten sonraki hizmetler toplamının kümalatifi yüzde 36,50’u maaş olarak hesaplanmaktadır. Ancak 4/10/2000’den önce bu kümalatif ortalama yüzde 65’idi. Emekli maaşı 2000 öncesi ile 1/10/2008’den sonraki emekli maaşları yarı yarıya düşüklük göstermektedir. Talebimiz 1/10/2008 den sonraki kümalatif ortalamanın en az yüzde 50’ye yükseltilmesidir. 1999’da çıkan kademeli emeklilik yaşında bu gün için hizmeti dolup da yaşı bekleyenlerin rakamsal düşük maaş verilerek emeklilik hakkı verilmesinin sağlanması. Devredilen Bağ-Kur yani 4b’de İHYA uygulamasında ihtiyaç ve imkanı kadar uygulaması getirilmelidir. (örn: Askerlik Borçlanması gibi) Devredilen Bağkur 4b İHYA’da miktarı sağlık primsiz olarak hesaplanmalıdır. Zaten o tarihlerde sağlık alınmadığından sağlık primsiz hesaplanmalıdır. 1/10/2008’den önce vergi kaydı olup da devredilen Bağkur’a kayıt ve tescil olmamış olan esnaflara belirli bir süre verilerek, vergi kaydına göre 4b tescillerinin yaptırılma imkanı verilmelidir. Özel ve resmi hastane, sağlık ocakları, poliklinik ücretlerinin en geç 1 ay içerisinde eczanelere yansıyacak şekilde getirilmeli 1 aydan fazla borç olduğu zaman reçete tutarının 5 ve 6 katı kadar geçmiş dönem poliklinik ücretleri yansımaktadır. Bu durumda esnaf ve vatandaş ilaç alma zorluğu çekmektedir. SGK’dan 4/b devredilen BAĞ-KUR primlerinde düzenli prim ödeyenlerde uygulanan desteğin yüzde 5’ten yüzde 10’na çıkarılması istenmektedir”.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA