SANAYİNİN ENERJİ TÜKETİMİ AZALDI! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

SANAYİNİN ENERJİ TÜKETİMİ AZALDI!


 

Mersin’de yılın 8 ayında sanayi sektörünün enerji ve doğalgaz tüketiminde piyasalardaki daralma ile azalma görüldü.

GİZEM EKİCİ

Mersin’de 2018’in Ocak-Ağustos döneminde sanayi sektöründe tüketilen enerji miktarındaki azalış geçen yıla göre hızlandı.
Mersin Ticaret ve Sanayi Odası’nın yayınladığı Aylık Göstergeler Raporu’nun Eylül ayı sayısına göre, 2018 yılı Ocak-Ağustos döneminde Mersin’de enerji tüketimi Türkiye genelinin aksine geçen yıla göre yüzde 6’lık azalışla yaklaşık 3 milyon MWh’a geriledi. Söz konusu gelişmede başta sanayi olmak üzere meskenlerde kullanılan enerji miktarındaki daralma etkili oldu
Üretimdeki gelişmelerin izlendiği sanayi sektöründeki enerji tüketimi ise; yılın ilk iki çeyrekliklerinde gözlenen daralma eğilimi, üçüncü çeyreğin ilk ayında yerini artışa bıraksa da; Ağustos ayında yüzde 12,2’lik azalış kaydetti. 

DOĞALGAZ ABONE SAYISI ARTTI
Mersin’de 2018’in Ocak-Ağustos döneminde doğalgaz tüketimi de geçen yıla göre yüzde 7’lik daralmayla 504 milyon sm3’e geriledi. Söz konusu gelişmede sanayi sektörü etkili olurken; geçen yıla göre azalış hızındaki yavaşlamada dönüşüm/çevrim sektörü etkili
oldu. Yılın 8 aylık döneminde kentte doğal gaz tüketimi azalış hızı Türkiye geneli ile yaklaşık aynı seviyede gerçekleşti.
Mersin doğalgaz abone sayısı ile ise serbest tüketici sayısında geçen yıla göre artış kaydetti. Yılın 8 aylık döneminde Mersin’de abone sayısı ile serbest tüketici sayısı artış hızı Türkiye genelinin üzerinde oldu. 
Doğalgaz tüketimi ile doğalgaz satış miktarının yaklaşık aynı seviyede gerçekleşmesi ve aylık bazda da paralel seyir izlemesinden hareketle; sanayi sektöründe doğalgaz tüketimindeki gelişmeler söz konusu veriler kullanılarak da izlenebilmekte.
Mersin sanayi sektörü doğalgaz satış miktarında aylık bazda 2018’in ilk ayında gözlenen sert düşüş, Şubat ayında yavaşlayarak devam etmiş; önceki beş aydır gözlenen dalgalı seyir Ağustos 2018’de bir önceki aya göre yüzde 8’lik daralmayla devam etti ve azalış hızı Türkiye geneline kıyasla daha yavaş kaldı. Mersin sanayi sektörü doğalgaz satış miktarının 2018’in tüm aylarında geçen yılın altında kalmasıyla; yıllık bazda Türkiye genelinin üzerinde yüzde 52’lik daralma kaydetti.

MTOSB’DE ENERJİ TÜKETİMİNDE KIPIRDANMA VAR
Mersin-Tarsus Organize Sanayi Bölgesi’nde ise enerji tüketimi yılın ilk iki çeyrekliklerindeki artış eğilimi, üçüncü çeyrekte yerini azalışa bıraksa da; yıllık bazda geçen yıla göre yüzde 3’lük artışla 322.854.610 kWh olarak gerçekleşti. Bölgede Eylül 2018’de enerji tüketimi önceki yılın aynı ayına göre yüzde 4’lük artışla 35.658.895 kWh’a yükseldi.
Bölgede doğalgaz tüketiminde 2018’in ilk çeyreğindeki artış, ikinci çeyrekte yavaşlayarak devam etmiş; üçüncü çeyrekte ise durağan yapıya geçti. 2018’in dokuz aylık döneminde ise
bölgedeki doğalgaz tüketimi geçen yıla göre yüzde 3’lük artışla 140.244.147 sm3 olarak gerçekleşmiş; yıllık bazda artış hızı önceki iki yılın altında kaldı. 


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA