MERSİN İHRACATINI MEYVE SEBZE SIRTLADI! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

MERSİN İHRACATINI MEYVE SEBZE SIRTLADI!


 

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) tarafından hazırlanan Aylık Göstergeler Raporu’nun Eylül ayı sayısı yayınlandı. Raporda öncelikle kent ve bölgenin ihracat verilerine yer verildi.

 

Mersin hinterlandında ihracat hacmi yıllık bazda 2018’de geçen yıla göre Türkiye genelinin üzerinde yüzde 20’lik artışla 7,3 milyar dolara ulaştı. Artışta meyve sebze etkili olurken, Mersin’den yapılan teknoloji yoğunluğuna göre imalat sanayi ürünleri dış ticareti yerinde saydı. 

Eylül ayında Mersin’in imalat sanayi ürünleri ihracatı geçen yıl ile yaklaşık aynı seviyede kalarak yaklaşık 588 milyon dolar seviyesinde gerçekleşti. Toplam ihracat içerisindeki payı ise geçen yıla göre 7,1 puanlık azalışla yüzde 50,8’e geriledi. Avrupa’ya ihracat artarken, Asya’ya ihracat daraldı. 

HEDİYE EROĞLU

Rapora göre; Mersin hinterlandı ihracat hacmi 2018’in üç çeyrekliklerinde artış eğiliminde olmasının etkisiyle yıllık bazda 2018’de geçen yıla göre Türkiye genelinin üzerinde yüzde 20’lik artışla 7,3 milyar dolara ulaştı.
Mersin hinterlandı ithalat hacminde ise Mart ayından itibaren Eylül ayı sonuna kadar azalış trendinin devam etmesiyle; 2018’in Ocak-Eylül döneminde yüzde 10’luk azalışla 9,1 milyar dolara geriledi. 2018’in dokuz aylık döneminde ithalattaki daralmanın aksine ihracatın artış kaydetmesiyle; dış ticaret açığı geçen yıla göre yüzde 55’lik daralmayla 1,8 milyar dolara geriledi. 
Yıllık bazda ihracat hacmindeki artışa tarım sektör grubunda yer alan; meyveler, sert kabuklular, içecek ve baharat bitkileri, tahıl ve b.y.s. bitkisel ürünler ile sebze, bahçe ve kültür bitkileri ürünleri ürün gruplarının katkısı olurken; ithalat hacmindeki daralmada ise atık ve hurdalar, kimyasal madde ve ürünler ile gıda ürünleri ve içecek en fazla payı olan ürün grupları oldu. 
Dış ticaret fazlası veren yapıya sahip olan Mersin’de 2018’in Ocak-Eylül döneminde ihracattaki büyümeye karşın; ithalattaki daralma paralelinde dış ticaret fazlası geçen yıla göre yüzde 489’luk genişlemeyle 245 milyon dolara ulaştı.

MERSİN’DE İHRACAT EYLÜL’DE, GEÇEN YILIN AYNI AYINA GÖRE YÜZDE 73 ARTTI
Mersin ihracatı Eylül 2018’de geçen yılın aynı ayına göre yüzde 73’lük hızlı artışla yaklaşık 155 milyon dolara yükselmiş aylık bazda da yılın en yüksek seviyesinde gerçekleşti. Eylül 2018’de ithalat hacmi ise yüzde 19’luk azalışla 74 milyon dolar geriledi.
Kent ihracat hacmindeki geçen yıla göre aylık bazdaki artışa tahıl ve b.y.s. diğer bitkisel ürünler ile meyveler, sert kabuklular, içecek ve baharat bitkileri etkili olurken; ithalat hacmindeki azalışta ise tahıl ve b.y.s. diğer bitkisel ürünler, meyveler, sert kabuklular,
içecek ve baharat bitkileri ile atık ve hurdalar ürün grupları belirleyici oldu.

TEKNOLOJİ YOĞUNLUĞUNA GÖRE İMALAT SANAYİ ÜRÜNLERİ DIŞ TİCARETİ YERİNDE SAYDI
Mersin’de 2018 yılı Ocak-Eylül döneminde imalat sanayi ürünleri ihracatı ise geçen yıl ile yaklaşık aynı seviyede kalarak yaklaşık 588 milyon dolar seviyesinde gerçekleşti. Toplam ihracat içerisindeki payı da geçen yıla göre 7,1 puanlık azalışla yüzde 50,8’e geriledi. 
İhraç edilen imalat sanayi ürünleri teknoloji yoğunluğuna göre incelendiğinde; ihracat içerisinde ağırlığı olan düşük teknolojili ürünlerin payı 2018’in Ocak-Eylül döneminde geçen yıla göre 8,8 puanlık düşüşle yüzde 45,9’a geriledi.
Orta-düşük teknolojili ürünlerin ihracat içerisindeki payında önceki iki yıldır gözlenen daralma; yıllık bazda 2018’de yerini 5,1 puanlık artışa bırakarak yüzde 23,0’e yükseldi. 
Yıllar itibariyle artış eğilimi devam eden orta-yüksek teknolojili ürünlerin payı; 2018’in Ocak-Eylül döneminde yüzde 28,5’e yükseldi. Yüksek teknolojili ürünler ise geçen yıla göre payını 0,4 puan arttırarak yüzde 2,6 olarak gerçekleşti.
2018’in Ocak-Eylül döneminde imalat sanayi ithalatı geçen yıla göre yüzde 10’luk daralmayla yaklaşık 410 milyon dolar olarak gerçekleşti. İthalat hacmi içerisindeki payı ise geçen yıla göre 1,8 puanlık azalışla yüzde 44,9’a geriledi. İthal edilen ürünler teknoloji düzeyine göre incelendiğinde; düşük teknolojili ürünlerin imalat sanayi ithalatı içerisindeki payı 2018’in dokuz aylık döneminde geçen yıla göre 1,3 puanlık azalışla yüzde 31,0’e; orta-düşük teknolojili ürünlerin payı 0,7 puanlık azalışla yüzde 19,3 olarak gerçekleşti.
Orta-yüksek teknolojili ürünlerin payı ise yıllık bazda 2018’de geçen yıla göre 3,1 puanlık artışla yüzde 46,2’ye yükseldi. Yüksek teknolojili ürünlerin payı ise bir önceki yıla göre 1,1 puanlık azalışla yüzde 3,5’e geriledi. 

ASYA ÜLKELERİNE İHRACAT AZALDI
Mersin’den Avrupa ülkeleri ihracatı yılın üç çeyrekliklerinde de artış eğiliminde olmasıyla; yıllık bazda 2018’de geçen yıla göre yüzde 43’lük artış kaydetti. Mersin’in diğer başlıca ihraç pazarı olan Asya ülkelerinin ise yılın ilk iki çeyrekliklerindeki daralma eğilimi, üçüncü çeyrekte yerini yüzde 34’lük hızlı artışa bırakmış olsa da; yıllık bazda artışa geçmesine yeterli olmayarak yüzde 2’lik azalış kaydetti.
Söz konusu gelişmeler paralelinde; Avrupa ülkeleri ihracatının Mersin toplam ihracat hacmi içerisindeki payı geçen yıla göre 7,3 puanlık artışla yüzde 36,5’e yükselmiş; Asya ülkelerinin payı ise 7,7 puanlık azalışla yüzde 47,0’ye geriledi. 

MERSİN EN ÇOK IRAK, RUSYA FEDERASYONU VE SURİYE’YE İHRACAT YAPIYOR
Mersin ithalat hacmi içerisinde ağırlığı olan ülke gruplarından Avrupa ülkelerinin 2018’in ikinci ve üçüncü çeyrekliklerinde ithalat hacminin azalış trendinde olmasıyla; 2018’de yıllık bazda geçen yıla göre yüzde 19’luk daralma gözlendi. Asya ülkelerinden Mersin’e gerçekleştirilen ithalatta gözlenen artış ise toplam ithalat hacmi azalışını sınırlandırdı. Yılın 9 aylık döneminde Mersin ithalatı içerisinde Avrupa ülkelerinin payı geçen yıla göre 4,7 puanlık azalışla yüzde 30,4’e geriledi. Asya ülkelerinin payı 4,4 puanlık artışla yüzde 29,9’a, Amerika ülkelerinin payı ise 2,1 puanlık artışla yüzde 28,1’e yükseldi. 
2018’in Ocak-Eylül döneminde Mersin’den Irak, Rusya Federasyonu ve Suriye en çok ihracat; Çin, Rusya Federasyonu ve Kanada ise en çok ithalat yapılan ülkeler oldu. 
Yıllık bazda 2018’de Mersin’den 166 ülkeye ihracat, 129 ülkeden ithalat gerçekleştirildi. İhracat yapılan ülke sayısı bir önceki yıla göre 6 adet artarken; ithalat yapılan ülke sayısı ise 1 adet azaldı. 


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA