EN BÜYÜK SORUN KALİFİYE ELEMAN! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

EN BÜYÜK SORUN KALİFİYE ELEMAN!


 

MTSO Ulaşım Araçları İmalat, Satış ve Onarımı Meslek Komitesi Başkanı Mehmet Kisin, otomotiv sektöründe kalifiye eleman ve çırak bulamamaktan şikayetçi oldu.

İş dünyası, en büyük sorunu olan kalifiye eleman sorunu çözüm bekliyor! Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) 13 No’lu Komite Başkanı Mehmet Kisin yaptığı yazılı açıklama ile, sektöre ilişkin değerlendirmeler yaparak yaşadıkları sorunlar hakkında bilgi verdi. İlk olarak personel sorununa dikkat çeken Kisin, çıraklıktan yetişmiş elemana kadar her kademede personel bulmakta sıkıntı yaşadıklarını anlattı. Otomotiv sektörünün özellikle televizyonlarda yanlış tanıtılmasının sıkıntısını yaşadıklarına değinen Kisin, “Eğitimdeki eksikler ve halkımızın yanlış yönlendirilmesi nedeniyle sektörde yetişmiş eleman bulmakta zorlanıyoruz. Geçmiş yıllarda çalışanlarımız küçük yaşlarda bu sektöre adım atıp tecrübe kazanılırken, günümüzde aileler çocuklarını göndermek istemiyor. Çocukları liselerde meslek liselerini tercih etsin, gelip işletmelerde staj yapsın istemiyor. Oysa çocuklarımız bizim gözbebeğimiz, geleceğimiz. Bu konuların görüşülüp çözüm üretilmesi şarttır” dedi. 

ASGARİ ÜCRET ZAMMI ZORLUYOR
Bir taraftan kalifiye eleman sorunu yaşarken diğer taraftan mevcut personelle yola devam etmekte zorlandıklarını anlatan Mehmet Kisin, şunları söyledi:  “Ülke olarak zor bir ekonomik süreçten geçiyoruz. Mevcut ekonomik şartlarda maliyetlerimizi karşılayamazken tekrar yeni yılda asgari ücretlere yapılacak olan artış işletmelerimizi büyük ölçüde zorlayacaktır. Eğer bu konuda devlet desteği olmazsa, işletmelerimiz ayakta tutmakta zorlandığımız bu günlerde yapılacak bu artışlarla mevcut işsizler ordusuna yenilerinin katılması kaçınılmazdır.”

“İŞVEREN ÜZERİNDEKİ İSTİHDAM MALİYETİ AZALTILMALI”
Bunun bir kısırdöngü olduğunu vurgulayan Mehmet Kisin, herkesin geçinebilmesi için iyi rakamlar kazanması gerektiğini, piyasaların hareketlenmesi için sıcak para girmesi gerektiğini bildiklerini, ancak bu sıcak parayı işçisine temin edecek işverenin ise zor durumda olduğunu söyledi. “Hükümetimiz asgari ücret artışını işverene fazla yük getirmeden karşılayacak kanuni düzenlemeler yapmalı” diyen Kisin, “Biz işverenler olarak birlikte çalıştığımız her bir kardeşimize daha fazla ücret vermeyi canı gönülden isteriz. Sonuçta bizler çalışanlarımızla birlikte bir aileyiz. Ancak bu şartlarda bunun mümkün olmadığını hepimiz çok iyi biliyoruz. En azından bu geçiş, toparlanma sürecinde işverenin elini rahatlatacak iyileştirmeler hayat kurtaracaktır” değerlendirmesini yaptı. 

“OTOMOTİV KÖYÜ KURMAYI HEDEFLİYORUZ”
Mehmet Kisin, sözlerine devam ederken bir diğer sorun olarak uzun süredir dillendirmelerine rağmen henüz istedikleri sonuca ulaşamadıklarını söylediği ‘GalericilerSitesini’ gösterdi. Kentin küçük sanayi sitelerine ihtiyacı olduğuna da dikkat çeken Kisin, sanayi sitelerinin organize sanayi bölgelerinin fidanlığı olduğunu, kentin küçük sanayi sitelerine ve galericiler sitelerine ihtiyaç duyduğunu ifade etti. En son Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un ziyaretini hatırlatan Kisin, “Sayın Bakanımız bu ziyareti sırasında özellikle sektörel sanayi siteleri konusunda açık çek vermişti. Bu konuda da duyarlılık gösterilmesini, çalışmaların kolaylaştırılıp hızlandırılmasını ve 2019 yılında sonuç alabilmeyi bekliyoruz” diye konuştu. Bu çalışmanın bir adım daha ileri taşınabileceğini de ifade eden Kisin, ardından Komite olarak yürüttükleri ‘Otomotiv Köyü’ çalışmaları hakkında bilgi verdi. Yaklaşık 400 dönüm alan üzerine bir Otomotiv Köyü kurmak istediklerini kaydeden Kisin, bu projelerini hayata geçirebilmek için Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin 1/5.000’lik planlarını çıkarmasını beklediklerini anlattı. İlgili kurumlarla arazi tahsisi için görüştüklerine değinen Kisin, tahsis yapılması halinde 18 ay içinde projeyi bitirebileceklerini söyledi. Köy içerisinde sıfır ve ikinci el araç satışları yapılacağını dile getiren Kisin, “Aynı zamanda noterden bankaya, eğitim salonlarından, test sürüş alanlarına, botanik bahçesinden postaneye, lastikçiye, çocuk oyun parkından, otele, sosyal donatılara kadar ihtiyaç duyulabilecek her birimin bu köyde yer almasını planlıyoruz” diye konuştu. 

“FİYAT STANDARDI GETİRİLMELİ”
Sektörde yaşanan bir diğer sıkıntı olarak yapılan işlerde belli bir fiyat standardı bulunmamasını gösteren Mehmet Kisin, bu durumun sektörü de piyasaları da zorladığını anlattı. Ekonomik durgunlukla birlikte maliyet hesaplarının daha çok ön plana çıkmaya, yüksek fiyatların göze gelmeye başladığına değinen Kisin, şunları söyledi: “Maalesef sektörümüzde belli bir fiyat standardı bulunmuyor. Sebebi de işletmelerimizin verdikleri hizmet kalemine göre maliyetlerinin farklı olması. Bunun çözümünün de işletmeleri kendi arasında sınıflandırmaktan geçtiğine inanıyorum. Yapılan iş aynı gibi gözükmesine rağmen bu işler verilen hizmetin kalitesine, kullanılan ürünlerin kalitesine göre değişiyor. Bu nedenle işletmeler belirli kriterler göz önünde bulundurularak A, B, C sınıfı gibi TSE uygunluğu göz önüne alınarak sınıflandırılabilir. Böylece birbirlerine boğdurulmaz. Komite olarak yeni yılda üzerinde çalışacağımız bir diğer konu bu olacak.”
Fiyatlama konusunda özellikle sigorta eksperleri arasında ciddi sorunlar yaşandığını vurgulayan Kisin, “Örneğin bir firma 40 yıldır sektörde çalışan bir eksperi kaza tespiti için gönderiyor ve bu eksper bir fiyat belirliyor. Aynı firma arkasından bir eksper daha gönderip ilk eksperin doğru rakam çıkarıp çıkarmadığını denetletiyor. Diğer eksper ise daha uygun fiyata ama kalitesi farklı bir başka yeri örnek gösterip yeni bir çalışma yapabiliyor. Biz bu uygulamayı doğru bulmuyoruz. Yanıltıcı örneklerle 40 yıllık eksperlerin onuruyla oynanmamalı” değerlendirmesini yaptı. 

“ARAÇ SATIŞLARI CİDDİ ÖLÇÜDE AZALDI”
Mersin’de sektörde 2018 yılını değerlendiren Mehmet Kisin,özellikle döviz kurlarındaki dalgalanma nedeniyle bir dönem araç satışlarının durma noktasına geldiğini söyledi. Karlılık oranlarının kalmaması, satışların düşmesiyle birlikte bazı oyuncuların sektörden çıkmak durumunda kaldığını belirten Kisin, bu dönemde ikinci el satışlarıyla tamir bakım yaptıranların daha fazla olduğunu söyledi. Tamir, bakım için gelen kişilerin de ancak birinci derecede zorunlu olan tamir bakımı yaptırmayı tercih ettiğine değinen Kisin, bu durumu ise şöyle açıkladı: “Örneğin yağ değiştirmek için gelen bir araç sahibinin aslında filtreler ya da borular dahil set olarak değişim yaptırması gerekirken o yalnızca günü kurtarabilecek yağı değiştirmeyi tercih ediyor.”
Bu dönemde artan banka faiz oranlarının da hem sektörü hem de müşterileri zorladığını ifade eden Kisin, gerek tüketici kredilerinde gerek otomobil kredilerinde faiz oranlarının düşürülmesini beklediklerini anlattı.
Yeni yılda, sektördeki firmaların yenilikleri ve gelişmeleri takip edebilmesi adına fuar ziyaretine ağırlık vereceklerini de dile getiren Kisin, “Mutlaka yurtdışına gitmeye gerek yok, Ülkemizde de düzenlenen çok önemli fuarlar var. Bu fuarlara daha çok üyemizi götürebilmek adına çalışma yürüteceğiz” ifadelerini kullandı. 


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA