İKİ AYDIR BOŞ GEZİYORLAR | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

İKİ AYDIR BOŞ GEZİYORLAR


 

Yardımcı Eczacı Kılavuzu’nun gecikmesi eczacı adaylarını vurdu. Serbest eczane açabilmek için en az bir yıl yardımcı eczacı olarak çalışmak zorunda olan eczacılar kendilerine yol gösterecek kılavuzun yayınlanmaması nedeniyle iki aydır boş geziyor.

Mehmet Nabi Batuk
Eczane sayısının hızla artmasını önlemek ve serbest eczacı adaylarına gerekli iş tecrübesini kazandırmak amacıyla 2012 yılında 6197 sayılı yasada yapılan değişiklik ile uygulamaya giren yardımcı eczacılık sisteminde sıkıntılar yaşanıyor. İlk olarak 2013 yılında eczacılık fakültesine giren öğrencileri kapsayarak hayata geçirilen uygulamada mezun olan adaylar, serbest eczane açmak için kendilerine yol gösterecek kılavuzun yayınlanmaması nedeniyle mağdur oldu. Kılavuzun son ana bırakılması nedeniyle Yardımcı Eczacı olarak çalışacak işyeri bulamayan eczacılar son iki aydır kılavuzun yayınlanmasını bekliyor. Bu yıl mezun olan eczacıların son iki aydır kılavuzu beklediğini, mağduriyetlerinin de her geçen gün arttığı  ifade eden Mersin Eczacı Odası Başkanı Uzm. Ecz. Özgün Sağır, “Son verilerimize göre ülkemizde son olarak 1800 adet, yerelde yani Mersin Üniversitesi’nden de 58 adet yeni mezunumuz var. Mersin’de bu arkadaşlarımızdan ancak 23’ü yardımcı eczacı olarak meslek hayatına atılabildi. Ancak eczacı adaylarımızın yarısı hala yardımcı eczacı olabilmek için kendisine bir işyeri bulamadı. Bu yüzden artık zaman kaybetmeden kılavuzun bir an önce çıkması gerekiyor. Kılavuz çıkmadığı takdirde açıkta kalan arkadaşlarımızın üzerinde oluşan baskı önümüzdeki günlerde daha da artacak. Çünkü mezun olmalarına rağmen prosedür gereği hiçbir şey yapamıyorlar” dedi. 
“EN GEÇ HAZİRAN AYINDA ÇIKMASI GEREKİYORDU”
Sözlerinin başında yardımcı eczacılık uygulaması ile ilgili bilgi veren Sağır, “2013 yılından itibaren eczacılık fakültesine giren öğrenciler mezun olduktan sonra 1 yıl boyunca yardımcı eczacılık görevlerini yaptıktan sonra serbest eczane açmaya hak kazanabilecekler. Bununla ilgili son olarak 2014 yılında bir yönetmelik çıktı fakat yasa ve yönetmelikler biliyorsunuz ki hep kaba tabirlerle yer alır. Bu yüzden  konunun ince yürüyüşünde ne gibi kıstaslar olacağı ile ilgili bir kılavuz çıkacaktı. Bu kılavuzun en geç Haziran ayında çıkması gerekiyordu. Bununla ilgili olarak birçok hazırlık süreci tamamlandı. Türk Eczacılar Birliği ile Türk Tıbbi Cihaz Kurumu karşılıklı görüşler verdiler. Ama kılavuz bazı nedenlerden dolayı yetişemedi.” 
ZORUNLULUK OLMAZSA KİMSE YARDIMCI ECZACI ALMAZ
Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu ile Türk Eczacılar Birliği arasında yapılan görüşmelerde yaşanan anlaşmazlıkları anlatan sağır Sağır, özellikle yardımcı eczacı istihdamı ile ilgili maddelerde sorun yaşandığını ifade ederek şunları söyledi:  “Burada bir zorunluluk getirmediğiniz taktide hiç kimse yardımcı eczacı almak istemeyecektir. Çünkü bir yardımcı eczacının eczaneye aylık ortalama 4 bin lira gibi bir maliyeti var. Böyle bir maliyeti hangi taraftan bakarsanız bakın hiçbir işletme zorunlu olmadığı takdirde kabul etmeyecektir. Bu noktada bu zorunluluğun belirlenmesi noktasında bir iki madde vardı bunlarda eczanelerin cirosuna ilişkin maddelerdi. Bu konuda Türk Eczacılar Birliğinin bir teklifi oldu ama Türk Tıbbi Cihaz Kurumu’nun farklı bir teklifi oldu. Bu maddelerde anlaşılamadığı için öyle kaldı. Burada son noktayı Bakan’ın koyması gerekiyordu ancak yaşanılan erken seçimlerden dolayı bakanımız değişti. Bakanımızın değişmesi ile beraber zaten Türkiye’de yeni bir sisteme geçildiği için sadece bakan boyutunda değil teşkilatın tamamı değişti.” 
“MEZUN ARKADAŞLARIMIZIN HAYATLARINDAN ZAMANLARINI ÇALIYORUZ”
Cumhurbaşkanlığı sistemine geçiş ile birlikte Sağlık Bakanlığı’nda teşkilat değişiklik çalışmalarının devam ettiğini ve atamaların henüz gerçekleştirilemediğine dikkat çeken Sağır, bu durumun kılavuzun yayınlanmasını geciktirdiğini ifade ederek bakanlığa hızlanın çağrısı yaptı. Sağır “Şuan hala Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu’nun başkanı hala atanmış değil. Bu yüzden Haziran ayında çıkması gereken kılavuz neredeyse iki ayı geride bırakmamıza rağmen hala çıkmadı. Bu yüzden son iki aydır mezun meslektaşlarımız elleri kolları bağlı bir şekilde bekliyorlar. Bu kılavuzun bir an önce onaylanıp yayınlanması lazım. Çünkü bu durum geciktikçe biz mezun arkadaşlarımızın hayatlarından zamanlarını çalıyoruz. Öbür taraftan henüz teşkilatlanma bitmedi. Hala kurum başkanı atanacak, atanan bu kişi gidip bunu bakana anlatacak. Bakanın bu konuya bakış açısının netleşmesi beklenecek. Bunların yanı sıra kılavuz nasıl yayınlanacak? Bu süreci bir an önce hızlandırmak gerekiyor çünkü bu yıl mezun olan 1800 arkadaşımızın büyük çoğunluğu şuanda elleri kolları bağlı bir şekilde kılavuzu bekliyorlar. Ve ellerinden hiç birşey gelmiyor” dedi. 
MERSİN’DE 58 MEZUNDAN 23’Ü İŞYERİ BULABİLDİ
Serbest eczacı adayların her gün odaya geldiğini söyleyen Sağır, özellikle kendisine işyeri bulamayan eczacıların mağduriyetnin her geçen gün arttığını ifade ederek şöyle konuştu. “Söz konusu yasanın içinde bu konuyla ilgili olarak iki kavram var. Eğer öğrenci kendi eczanesini bulursa orada yardımcı eczacılığa başlayabilir. Bu yöntemde biz bu arkadaşlarımızın atamalarını hiç zaman kaybetmeden gerçekleştiriyoruz. Son verilere göre ülke genelinde 1800 adet Mersin Üniversitesi’nden de 58 adet yeni mezunumuz var. Mersin’de mezun arkadaşlarımızın arasından sadece 23 meslektaşımız yardımcı eczacı olarak meslek hayatına atılabildi. Yani Mersin’de eczacı adaylarımızın yüzde ellisi hala yardımcı eczacı olabilmek için kendisine bir yer bulamadı. Kılavuz çıkmadığı takdirde açıkta kalan arkadaşlarımız üzerinde ister istemez bir baskı oluşuyor. Çünkü bu konuda haklılar, mezun olmalarına rağmen prosedür gereği hiçbir şey yapamıyorlar.”

 


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA