MERSİN’DE İLAÇ SIKINTISI VAR | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

MERSİN’DE İLAÇ SIKINTISI VAR


 

Döviz kurlarındaki dalgalanma 2,69 euro kuru üzerinde işlem yapan ilaç sektöründe yavaşlamaya neden oldu. Depolarda ilaç bulamayan Mersin’deki eczacılar ise hastaların mağdur olmaması için birbiriyle dayanışarak raflardaki ilaçları paylaşıyor.

Mehmet Nabi Batuk

Döviz kurlarında yaşanan dalgalanmaların en büyük etkilediği alanlardan biri ilaç sektörü. Bugün işlemlerini 2,69 euro kuru üzerinden yapan ilaç şirketleri, Euro’nun bir dönem neredeyse 8 liraya yaklaşması nedeniyle Türkiye’ye muslukları kapattı. Dövizdeki dalgalanma nedeniyle neredeyse maliyetinin 4’te 1 oranında ilaç temini yapmak zorunda kalan firmaların ilaç akışında yavaşlamaya gitmesi ise depolardaki ürünlerin azalmasına neden oldu. Türkiye Eczacılar Birliğinin açıklamasına göre 503 kalem ilaçta büyük sıkıntıların yaşandığı bildirilirken, Mersin’deki durum ise genelden farklı değil. Mersin’deki eczacıların vatandaşın ihtiyacını karşılamak için bir mesajlaşma programı üzerinden grup kurarak birbiri ile dayanışmaya çalıştığını ifade eden Mersin Eczacı Odası Başkanı Özgün Sağır, “Temin etmekte sıkıntı yaşadığımız ilaçların içerisinde basit tansiyon, diyabet ve ağır kesiciler bile var. Şuanda en fazla sıkıntıyı  göz ilaçlarında yaşıyoruz. Ayrıca özellikle bağırsak sendromlarında kullanılan bazı ilaçlar piyasada bulunmuyor” dedi.

“EN FAZLA SIKINTIYI  GÖZ İLAÇLARINDA YAŞIYORUZ”

Türkiye’de faaliyet gösteren yerli ve yabancı ilaç firmalarının Euro üzerinden işlem yaptığını ifade eden Özgün Sağır, kurda yaşanan hızlı artışın piyasadaki dengeyi bozduğunu ifade ederek şunları söyledi: “Euro 8 liraya dayandı ama firmalar 2,69 sabit Euro kuru üzerinden işlem yapmak zorunda kalıyorlar. Özellikle ithal ilaç konusunda sorunlar artık katmerlenmeye başladı. Çünkü yurtdışından gelen ilaçların maliyetleri ek girdiler nedeniyle daha yüksek oluyor. Dışarıdan 7 liraya aldıkları ilacı Türkiye’ye getirip 2,69’dan satmak zorunda kalıyorlar. Bu yüzden yaklaşık 2 aydır büyük sıkıntılar yaşıyoruz. Türk Eczacılar Birliği 503 kalem ilacın piyasada bir var bir yok açıklaması yaptı. Bu ilaçların içerisinde basit tansiyon, diyabet ve ağır kesiciler bile var. Şuanda en fazla sıkıntıyı  göz ilaçlarında yaşıyoruz. Göz ilaçlarının büyük bir bölümü ithal olduğu için piyasada bulmakta büyük sıkıntı yaşıyoruz. Özellikle bağırsak sendromlarında kullanılan bir ilaç var piyasada hiç yok” dedi.

“ECZACILAR MESAJLAŞMA PROGRAMI İLE İLAÇ TEMİN EDİYOR”

Mersin’de eczacıların bir mesajlaşma programı üzerinden kurduğu gruplarla eksik olan ilaçları birbiriyle paylaşarak sorunu aşmaya çalıştığını ifade eden Sağır, “Çünkü depolarda artık ilaçlar bitti, firmalar yeni ilaç getiremiyor. Bu yöntemle ola ki birinin rafında ilaç kalmışsa bu yöntemle birbirleriyle dayanışarak hastaların ihtiyaçlarını karşılamaya çalışıyorlar. Bu kur böyle artmaya devam edecek olursa eczanelerde ilaç bulunamayacak düzeye gelecektir. Çünkü sizin 2,69 Euro kurunu tolere etme şansınız yok. Dönem başında Euro 4,69 seviyesindeydi ve bu durum piyasada çok büyük sorunlar yaratmıyordu. Ancak şuan Euro çözülecek bir seviyede değil” diye konuştu.

“İSKONTO VE MALİYETLE İLGİLİ CİDDİ ADIMLARIN ATILMASI GEREKİYOR”

Önümüzdeki dönemlerde kur artışı nedeniyle ilaç firmaların üretim ve Türkiye’ye ilaç temini konusunda büyük sıkıntıların baş gösterebileceği uyarısı yapan Sağır, hükümete önlem çağrısı yaparak şunları söyledi: “Böyle devam ederse firmalar Türkiye’ye ilaç getirtemeyecek. Çünkü üretilen ilaçları bugün 8 lira üzerinden kurguladığımızda bu ilaçları 2,69 Euro kuru üzerinden hiç kimse üretemez. Çünkü bu şartlarda firmaya maliyetinin 4’te 1’i fiyatına ilaç temin et diyorsunuz. Bu sadece ilaç sektöründe değil hiçbir sektörde kabul görecek bir durum değildir. Bu noktada ilaçlar keyfi olarak kullanılan bir ürün değildir. Kanser ve şeker gibi kronik hastalığı olan vatandaşlarımızın sorun yaşamaması için bir an önce gerekli düzenlemelerin hayata geçmesi gerekiyor. Çünkü tam bir kaotik durum ortaya çıkmış durumda. Bu yüzden ilaçta ciddi bir kriz bekleniyor. Bu yüzden ilaçların mutlaka ıskontoları ve maliyetleri ile ilgili ciddi adımların atılması gerekiyor. En basiti olarak euro kurunun firmaları kurtarabilecek bir seviyeye çekilmesi gerekiyor. Çünkü ülkemizde kullanılan ilaçların yüzde 60’ı ithaldir.”  


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA