DENİZ KAPLUMBAĞALARINI TESPİH YAPILIP SATILIYORLAR | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

DENİZ KAPLUMBAĞALARINI TESPİH YAPILIP SATILIYORLAR


 

Nesli yok olma tehlikesi ile karşı karşıya olan Deniz Kaplumbağası kabuğundan tespih yapılıp satılması bilim insanlarını ayaklandırdı. Uzmanlar ise kaçak avcılığın artacağını ve koruma programlarının tehlikeye girebileceği uyarısında bulundu.

Mehmet Nabi Batuk

Dünyadaki nesli tükenme tehlikesi altında olan türlerden biri olan Deniz Kaplumbağalarının ölü bedenlerine de rahat yok. Son gelen bilgilere göre bazı duyarsız vatandaşların sahillerde ölü deniz kaplumbağalarını topladığını, daha sonra toplanan kaplumbağaların kabuklarını çıkartılıp bunlardan tespih gibi süs eşyaları yapılıyor. Presleme ve şişirme denilen yöntemlerle işlenen ve parlatılan tespihler daha sonra yasak olmasına rağmen e-ticaret sitelerinde 350 ile 2 bin 270 lira arasında fiyatlarla satışa çıkarılıyor. Olayın duyulmasının ardından hayvan severler ve bilim insanları ayıklanırken; gözler Tarım ve Orman Bakanlığı’nın özellikle e-ticaret siteleri ile ilgili olarak atılacak adımlara çevrildi. Öte yandan yaşananlarla ilgili olarak gazetemize bilgi veren Mersin Üniversitesi Deniz Kaplumbağaları Uygulama Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Serap Ergene, söz konusu durumun koruma programlarını da tehlikeye atacağı uyarısı yaptı. Deniz kaplumbağalarının cezai yaptırımlar bulunmasına rağmen ticari bir malzeme olarak kullanıldığını ifade eden Prof. Dr. Ergene, kaçak avcılığın artacağı uyarısı yaptı. 

“ÖLÜ BULAMADIKLARINDA CANLILARINA YÖNELECEKLER”
Deniz kaplumbağalarından yapılan süs eşyalarının e – ticaret siteleri üzerinden satışı ile ilgili Tarım ve Orman Bakanlığı’na duyuruda bulunduklarını söyleyen Prof. Dr. Ergene, “Bu süs ürünlerinin bir alışkanlık haline gelmesi çok kötü bir durum. Çünkü siz yok olma tehlikesi altındaki bu hayvanları ticari anlamda kullanmak gibi bir durum yaratıyorsunuz. Burada süs eşyası yaptıkları kabuk bir deniz canlısından alınıyor. Ayrıca şuanda ölü bir canlının kabuklarını aldıklarını ve bunları işlediklerini yazıyorlar ama bu durum kar amacına dönüştüğünde daha tehlikeli bir durum ortaya çıkacaktır. Çünkü ölü kaplumbağalar bulunmadığı zaman bu şahıslar canlı kaplumbağalara yönelecekler.” dedi. 

“BÖYLE ŞAHISLAR GÖRÜLDÜĞÜNDE DERHAL BİLDİRİN”
Deniz Kaplumbağalarına yönelik işlenen suçlara ilişkin mevcut yasalarda belli cezai yaptırımların olduğunu ifade eden Prof. Dr. Ergene, özellikle sahil bölgelerinde yaşayan vatandaşlara duyarlık çağrısı yaparak şunları söyledi: “Biz yıllardır Mersin’de bu canlılarımızı korumak için balıkçısından sahili kullanan vatandaşlara kadar herkesi bilgilendiriyoruz. Bu işleri yapan, kabukları çalan, ve bu canlıları ticari bir amaç için kullanan şahısların görüldüğünde hiç zaman kaybetmeden ilgili kurumlara ihbar edilmesi gerekiyor. Bu durum bu canlıları korumak için çok önemli bir yöntemdir. Bu yüzden vatandaşlarımız Kaplumbağa toplayan kişiler gördüklerinde bunu bir an önce Tarım ve Orman Bakanlığı çağrı merkezlerine ve Orman Bölge Müdürlüğü ve Mersin Üniversitesi Deniz Kaplumbağaları Uygulama ve Araştırma Merkezi’ne bildirsinler” diye konuştu.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA