“SOLİ POMPEİPOLİS KAPALI MÜZE OLSUN” | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

“SOLİ POMPEİPOLİS KAPALI MÜZE OLSUN”


 

Soli Pompeipolis Dostları Buluşması’nda konuşan AKOB Başkanı Fazıl Tütüner, Mezitli’deki antik kentin yol ve imar çalışmaları nedeniyle zarar görmemesi için kapalı bir müzeye dönüştürülmesi çağrısı yaptı.

Akdeniz Opera ve Bale Kulübü Derneği’nin (AKOB) organize ettiği Soli Pompeipolis Dostları Buluşması Mezitli Kazıevinde gerçekleştirildi. Kulüpten yapılan açıklamada buluşmaya Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan, Belediye meclis üyeleri, Soli Pompeipolis Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Remzi Yağcı ve sanatseverlerin katıldığı bildirildi. Buluşmanın açılış konuşmasını yapan AKOB Yönetim Kurulu Başkanı Fazıl Tütüner, Mezitli’deki antik kentin yol ve imar çalışmalarında zarar görmemesi için önlem alınması gerektiği çağrısı yaparak şunları söyledi: “Soli Pompeipolis antik kenti, Mersin’in, Mezitli’nin,  hazinelerindendir. Büyüyen Mersin kentinin içinde kalan bu hazinenin korunmasının; inşa edilecek yollardan, inşa edilecek konutlardan zarar görmemesinin,   arkeoloji parkına dönüştürülmesinin, tahsis edilen kaynakların arttırılmasının, kapalı bir müzeye de kavuşmasının gerektiğine inanıyoruz.” 
“ANCAK YOĞUNLAŞTIĞIMIZ BİR DÖNEMİ VE ZAMANI ZİHNİMİZDE CANLANDIRABİLİRİZ”
“Günümüzü anlamak için, geçmişi de anlamanın gerektiğini, bilimsel söylemlerden biliyoruz” diyen Tütüner tarihi mekanların toplumlar üzerindeki etkilerine dikkat çekerek şunları söyledi: “Geçmiş uygarlıkların kentlerinin, var oldukları, yol aldıkları yerler,  aştıkları merhaleler, ürettikleri kültürler ve eserler, bıraktıkları düşünceler, yöntemler, keşifler, buluşlar,  kendilerinden sonra aynı topraklarda hüküm sürecek insanların: yaşamlarına, kültürlerine devralınmış, karışmış, sirayet etmiş olabilirler. Bilimin bize sunduğu bilgilerle, belgelerle, kanıtlarla; titiz çalışmalarla, insanlığa yeniden kazandırılan eserlerle, geçmişin ozanlarının dile getirdiği dizelerin güçlü etkisiyle; yoğunlaştığımız bir dönemi ve zamanı zihnimizde canlandırabiliriz. Umberto Eko’nun: “Ortaçağı, günümüzden daha iyi tanıyorum” dediğini anlıyoruz.”  
“ANTİK KENT HENÜZ TAMAMIYLA GÜN YÜZÜNE ÇIKARTILAMADI”
Soli Pompeipolis’i gezen insanların düşüncelerinde yüzyıllar önce bu topraklarda yaşayan insanların alışkanlıklarına, dillerine, hukukuna, inançlarına, söylencelerine ilişkin bir merak uyandığını ifade eden Tütüner, “Gün ışığına henüz çıkartılmamış kentin devamının, limanının, henüz elde edilmemiş bilgilerin, çıkartılmamış Aratos’un mezarının, henüz inşa edilmemiş kapalı müzenin antik kente eklemlenmeleriyle: antik kentin Türkiye’nin, dış dünyanın ilgisini ve katkılarını çekeceğini duyumsuyoruz.  Her yıl antik kent kazılarına önemli bir fon ayıran Mersin Büyükşehir Belediyesi’ne desteklerini, katkılarını esirgemeyen, bugünün ikramını sunan Mezitli Belediyesi’ne Kültür Bakanlığı’na, Mersin Müzesi’ne teşekkür ediyoruz. Desteklerinin ve katkılarının sürmesiyle Soli Pompeipolis’in ve bölgemizin daha çok tanınacağına, yükseleceğine inanıyoruz” diye konuştu.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA