“RANTIN ÖNÜNE GEÇİLMELİ” | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

“RANTIN ÖNÜNE GEÇİLMELİ”


 

Ekonomideki çalkantılı durum toplumu tedirgin ederken, ekonomi politikalarına eleştirilerde artarak sürüyor. Son olarak açıklamalarda bulunan MTSO Başkanı Ayhan Kızıltan, ekonominin uzun yıllardır inşaatta rant üzerinden döndüğünü söyleyerek, “Rantın önüne geçilmeli” çağrısı yaptı.

HEDİYE EROĞLU

 

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Kızıltan, Kanal 33 TV’de Fatih Alkar’ın hazırlayıp sunduğu Mersin ve Ekonomi Programının canlı yayın konuğu oldu.

Soruları yanıtlayan ve önemli açıklamalarda bulunan Kızıltan’ın, dikkat çektiği konuların başında kentin ortak akılda buluşamaması oldu, “Mersin’de ortak akıl bir türlü oluşturulamıyor. Birlik ve beraberlik sağlanamıyor. Sürekli bu konu konuşuluyor ama bunu söyleyenler daha çok ayrıştırmaya yönlendiriyor” diyen Başkan Kızıltan, bu sorunun çözümüne öncelik verdiğini kaydetti.

 

“MTSO, KENTİN ÇATI KURULUŞU”

MTSO’nun, Mersin’in en kapsamlı ve kapsayıcı çatı kuruluşu olduğunun altını çizen Ayhan Kızıltan, “MTSO seçimlerinde yeni bir kadro, yeni bir meclis kurduk. 2 arkadaşımız dışında 9 Yönetim Kurulu Üyemiz değişti. Seçimlerde herkes özgür iradesiyle oy versin istedik. Daha önce Meclis Üyelerine yönelik yemekler verildi. Biz bunlara girmek istemedik. Biz yönetime odaklanalım, Meclis özgür iradesiyle bizi seçer dedik. Meclis Başkanlığı seçimlerinde de taraf olmak istemedim. Meclis Başkanı da meclisin özgür iradesiyle seçilsin istedik. Meclis Üyeleri de Hamit Beyi seçti. Hamit Beyle biz aynı düşüncelerde olunca MTSO’da iyi bir sinerji oluştu. Bu sinerjimiz de şehre yansımış durumda.

 

İLK MECLİS 30 MAYIS’TA TOPLANACAK

30 Mayıs’ta ilk meclis toplantımız olacak. Bundan önce Meclis Üyeleriyle gruplar halinde bir araya geldik. Meclisimizin daha verimli, daha etkin çalışabilmesi için onların fikirlerini aldık. Onlar da bu toplantıların, sürekli yapılmasını istediler. Daha önce şöyle düşünüyorlardı, ayda bir geliyoruz, parmak kaldırıp gidiyoruz. Bu gerçekleştirdiğimiz toplantılarda bir takım öneriler de geldi. Bunları önümüzdeki süreçte değerlendirip uygulamayı planlıyoruz. Aynı zamanda Meslek Komitelerimizin de özgür çalışmalarını sağlayacağız” dedi.

 

“MERSİN’İN KENDİNE GÜVENİNİN GERİ GELMESİ GEREKİYOR”

MTSO’nun kurumsal yapısının, meclis ve meslek komitelerinde de oluşturulacağını aktaran Kızıltan, açıklamasını şöyle sürdürdü; “TOBB Genel Kurulu, bizim seçimlerimizden hemen sonra oldu. Genel Kurul öncesi, ilk icramız ilçe Odaları ziyaret etmek oldu. TOBB Yönetiminde görev almak için, tek ses olmak adına etkili bir kulis çalışması yaptık. Hep Mersin için istedik. Rıfat Bey’e, ‘Mersin’in kendine güveninin geri gelmesi gerekiyor, Mersin MTSO seçimlerinden sonra umutlandı. Eğer TOBB’da iyi görevler alırsak kendine güveni gelecektir’ dedim. Çok da güzel görevlere geldik.

Cihad Lokmanoğlu, TOBB Yönetim Kurulu yedek üyesi şu anda. Kanun değişikliği ile TOBB Yönetim Kurulu Üye sayısı arttı. Çok kısa zamanda asil üye olacak. Ben, Genel İdare Kurulu Üyesi, yine Ticaret ve Sanayi Odaları Konsey Başkan Yardımcısı oldum. Feridun Torunoğlu, Anamur TSO Yönetim Kurulu Başkanı, Yüksek Disiplin Kurulu Üyesi olurken Abdullah Özdemir, Mersin Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı, Ticaret Borsaları Konseyi Üyesi oldu. Murat Kaya, Tarsus Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Ticaret Borsaları Konsey Üyesi, Mersin Deniz Ticaret Odası’ndan Cihad Lokmanoğlu, Jozef Atat, Atahan Çukurova, Mehmet Levent Dipçin, Deniz Ticaret Odaları Konsey Üyeliklerine getirildiler. Mustafa Kabadayı, MTSO Meclis Üyemiz, İklim Değişikliği ve Çevre Kurulu Üyeliğine seçildi. Ayla Harp, Mersin Deniz ticaret Odası Meclis Üyesi ve MTSO Komite Üyesi, Dış İlişkiler Komisyonu Başkan Yardımcısı oldu. Hasan Ruhi Koçak, Tarsus Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı, Dış İlişkiler Komisyonu Üyesi olurken, Orhan Sarı, Erdemli Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı, Turizm Kurulu Üyesi oldu. Hepsini ayrı ayrı kutluyor ve başarılar diliyorum”.

 

“HER ŞEYE SİYASİ GÖZLE BAKILIYOR”

Her siyasetçiden beklenenin anında çözüm üretebilmesi olduğunu belirten Başkan Kızıltan, “Sayın Kalkınma Bakanımız Lütfi Elvan’ı Ankara’da ziyaret ettim. Bizim siyaset gütmediğimizi ve Mersin’in daha iyi yerlere getirilmesini hedeflediğimizi söyledim. O da çok samimi bir şekilde ‘ben de sizin gibiyim, aynı amaçları güdüyorum’ dedi.

Her şeye siyasi gözle bakılıyor. Eğer sizinle aynı görüşte değilsem, yaptığım her işte yanlış oluyor. Türkiye’nin temel sorunlarından biri de budur. Eleştiriden bir şey çıkarmak ders almak gerekir” dedi.

 

“EKONOMİ UZUN YILLARDIR İNŞAATTA RANT ÜZERİNDEN DÖNÜYOR”

Türk Lirası’nın değer kaybına da değinen Kızıltan, “Paramızın değer kaybetmesinde, gelişmekte olan ülkeler içinde Arjantin’den sonra ikinci sıradayız. Hükümet sükunet içerisinde olmalıdır. Yetkililer, eleştirileri dikkate alıp ortak akılla çözüm üretmeli. Bizler tek yumruk olup, bir arada olursak dış güçlerde etkili olamaz.

Ekonomi uzun yıllardır inşaatta rant üzerinden dönüyor. Bir türlü rantın önüne geçip insanlar sanayiye yönelemiyor. Buna rağmen sanayiciler durmuyor, çalışıyor. Mersin’e sanayi yatırımı yapmak isteyen birçok insan var. Ancak yer sıkıntısı çekiyoruz. İmar planları sadece belediyelerce yapılmamalı. Şehrin tüm ihtiyaçlarını belirleyip, tüm katmanları içine katmazsanız, sadece bina dikersiniz. Tabi belediyeler de iyi niyetleriyle yapıyorlar imar planlarını.

 

“ENDÜSTRİ 4.0’A UYGUN EĞİTİM SİSTEMİ OLUŞTURMALIYIZ”

Türkiye’nin topyekun vizyonu Endüstri 4.0 olmalıdır. Her şeyden önce buna uygun eğitim sistemi oluşturmalıyız. Güney Kore, teknolojiye yatırım yaparak bu çağı yakaladı. Türkiye’de insanlarımızı hazırlamamız lazım. Endüstri 4.0, Almanya’da Siemens firması tarafından geliştirilen makineler arasındaki iletişimdir. Eğitim sistemimiz bu sürece uygun değildir.

Üretim olacak ihracat yapacaksın. İhracat yapacaksın gelir artacak. Bütün kaynaklarımız bir sektöre kanalize olmamalıdır. İnşaattan aldığımız parayı sanayiye yatırıp geliştirmeliyiz.

 

TURİZM İÇİN TANITIM ŞART

Turizmin kalkındırma unsurlarından en önemli unsuru tanıtım. Mersin’in Gizemi isimli tanıtım filmimiz, sayın Aşut’un döneminde hazırlanan bir film. Ascame diye Akdeniz Odalarının oluşturduğu bir kuruluş var. Bizim de üyesi olduğumuz Ascame tarafından düzenlenen Meditour organizasyonunu 2016 yılında Mersin’de gerçekleştirdik. Bu kapsamda hazırlattığımız bu film, sosyal medyada büyük beğeni topladı. Sonrasında sosyal medya aracılığıyla tanıtımlara devam edilmesi adına 30’ar saniyelik 4 ayrı film daha hazırlattık. Bu 4 kısa filmimizden biri olan ‘Mersin Seni Çağırıyor-Gastronomi’, Uluslararası İstanbul Turizm Filmleri Festivali’nde gastronomi alanında en iyi film oldu.

 

“HAVALİMANI BİTMELİ”

Mersin ekonomisinde çok çeşitlilik var. Turizm yeni yeni hareketlenmeye başladı. Havaalanı en geç 2 yıla kadar bitiyor. Bitmesini istiyoruz çünkü Mersin’in ulaşılabilir bir kent olması lazım. Turizm Bölgesindeki yatırımcılarla bir araya gelerek toplantı yapacağız. Yatırımcılar sırada bekliyor. Yatırımcılar Mersin’in lojistik imkanlarının farkındalar. Bu yüzden buraya yatırım yapmak istiyorlar. Mersin’in avantajları çok fazla.

 

KÜÇÜK SANAYİ SİTELERİ LAZIM

Küçük sanayi siteleri her şehir için çok önemlidir. Küçük sanayicinin yeri, imar planında konut imarı verilmiş. İmar planı üzerinde başka belirlenen yerler var. Sanayi sitesi yöneticiler ile oturup konuştuk. Çok değerli ve pahalı yerler olduğu için, sanayici oraları alabilecek durumda değil. Bu konuları daha fazla irdelemek lazım. Kalkınma Bakanımız Lütfi Elvan, ziyaretimiz kapsamında küçük sanayi için sektörel küçük sanayi siteleri oluşturacaklarının müjdesini vermişti. ‘Yeter ki bir araya gelsinler kooperatifleşsinler, biz yer de vereceğiz destek de olacağız’ dediler.

 

“BUNLARI İSTİYORUZ”

Bir, havaalanı artık bitsini istiyoruz. İki, Tarsus OSB otoyol bağlantısının 1. ve 2. bölgeye bağlantısı yapılsın. 1. ve 2. bölge arasında da bağlantının sağlanması gerekiyor. Üç, Serbest Bölge kavşağı en kısa zamanda tamamlanması gerekiyor. Mersin-Antalya yolunda baya mesafe kat edildi. Adana ve Mersin arasında yeni bir yol planlanıyor. Bu da bir önce gündeme gelmesi gerekiyor.

Önce Mersin demeyi sürdüreceğiz. ‘Ben’ değil ‘Biz’ diyeceğiz. Birlik, beraberlik ve dayanışma içinde davranıp Mersin’in güveninin, gücünün ve heyecanının ayağa kalkmasını sağlayacağız. Mersin’in önü açıktır” şeklinde konuştu.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA