“İLAÇLAR, DEV PROJELERDEN ÇOK DAHA ÖNEMLİ” | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

“İLAÇLAR, DEV PROJELERDEN ÇOK DAHA ÖNEMLİ”


 

Mersin Eczacılar Odası Başkanı Özgün Sağır, 14 Mayıs Bilimsel Eczacılık Günü’nde yaptığı açıklamada, sektördeki dalgalanmalara ilişkin “İlaçta doğru ve milli bir politikamız olmalıdır. Bu konu sansasyonel dev projelerden çok daha önemlidir” diyerek tepkisini dile getirdi.

Kıymet Gökçe

Her yıl 14 Mayıs tarihinde kutlanan Bilimsel Eczacılık Günü nedeniyle Mersin’de düzenlenen etkinlikler sona erdi. TEB 25. Bölge Mersin Eczacı Odası tarafından gerçekleştirilen etkinliklerin son gününde Cumhuriyet Alanı’nda yer alan Atatürk büstüne çelenk sunumu gerçekleştirildi. Daha sonra oda binasında basın açıklaması gerçekleştirilirken açıklamaya oda yönetim kurulu üyeleri ve eczacılarda katıldı. Sağlık ve ilaç alanında yaşanan özelleştirmelere tepki gelirken Oda Başkanı Özgün Sağır, ilaç sanayinde de özelleştirmelerin ciddi bir biçimde artığını ifade ederek uyarılarda bulundu. Hükümetin acilen bir ilaç politikasının oluşturması çağrısı yapan Sağır, “Bugün ülkemizde ilaç büyük oranda çok uluslu ilaç firmaları ve sermaye guruplarının hâkimiyeti altına girmiştir. Ülkemizde kullanılan ilaçların %55’i ithal edilmektedir. Hâlbuki ilaç savunma sanayi kadar belki de daha fazla stratejik bir üründür. İlaçta doğru ve milli bir politikamız olmalıdır. Bu konu sansasyonel dev projelerden çok daha önemlidir.”

İLAÇTA SIKINTILI GÜNLER BİZİ BEKLİYOR
Döviz kurlarında yaşanan artışlarınların ilaç piyasasını çok derinden etkilediğini ifade eden Sağır, “Pek çok meslek gurubunda olduğu gibi eczacılar da devlet tarafından belirlenen karlılıkları ile hayatta kalma mücadelesi veriyorlar. İlaç fiyatlarının sağlık bakanlığının belirlediği sabit kura göre (yani  avro: 2,69 tl) belirlenmesi nedeni ile pek çok firma kritik önemdeki ilaçlarını piyasaya sunmuyor. Önümüzdeki sürecin ilaç yokluğu açısından daha sıkıntılı geçeceği endişesi içindeyiz. İlaç sanayinde yerli/yabancı üretici dengesi ve milli ilaç projesinin önemi burada bir kez daha öne çıkıyor” dedi. 

“İLAÇ KOOPERATİFLERİMİZE DÖRT ELLE SARILACAĞIZ”
Uluslararası ilaç firmalarının çalışma programlarının eczanelere ve hastalara ciddi zararlar verdiğini söyleyen Sağır, “Maalesef çok uluslu sermaye yapıları ilaca bir meta, bir gelir aracı olarak bakıyor. Bu bakış açısı ile dünyanın pek çok ülkesinde olduğu gibi ülkemizde de ilacın hastaya sunumunda son nokta olan eczanelerimizi zincir haline dönüştürüp kirli çıkar halkalarını tamamlamak istiyorlar. Ham madde ve ilaç üretiminde büyük oranda dışa bağımlı olan ülkemiz için ilacın sunumunun serbest eczanelerde olması halk sağlığı adına son ve en kritik noktadır. Biz eczacıların zincir yapıları ile mücadelesi örgütsel bütünlük içerisinde el ele vererek, kooperatiflerimize dört elle sarılarak kararlılıkla devam edecek” diye konuştu.

“DANIŞMANLIK İLE İLAÇ TÜKETİMİNDE YÜZDE 40 TASARRUF SAĞLANDI”
Mevcut kar oranları ve ilaç politikaları ile bağımsız sermaye yapıları olan eczanelerin varlığını devam ettirmesinin  son derece zor olduğunu kaydeden Sağır, sözlerini şu cümlelerle sürdürdü: “Bu nedenle tüm modern toplumlarda olduğu gibi eczacının sunduğu sağlık danışmanlığının karşılığında sağlık otoritesinden talep ettiğimiz meslek hakkı var. Bu konuya çok önem veriyoruz çok önemli projeler hayata geçiriyoruz. Eski adı ile smart eczane yeni adı ile “Rehber Eczanem” projesi bunların başında geliyor. Bu proje ile eczacının verdiği danışmanlık hizmetlerinin standartlaşması sağlanırken, ölçümlenebilir metotlar ve raporlamalar ile görünür hale dönüştürülmesi gerçekleşmiş olacaktır. Astım koah diyabet hipertansiyon gibi kronik hastalıklarda başlatılan çalışmalar ile hastaların ilaç ve hastalık öykülerinin kayıt altına alınması, çeşitli testlerin ve ölçümlerin yapılması, hastaların ilaca uyumu, ilaç besin etkileşimleri, yanlış ve gereksiz ilaç kullanımının ortadan kaldırılması vb pek çok alanda eczacı çalışmalar yapacak ve danışmanlık sunacak. Yapılan ilk çalışmalarda bile sadece astım ve koah hastalarının yanlış ve fazla ilaç kullanımları önlenerek ilaç tüketiminde yüzde 40 tasarruf sağlandı. Bu oran sistemin tamamen devreye girmesi ile artacak olup kamu ve hasta sağlığı adına çok büyük kazanımlar sağlayacaktır”. 


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA