“Halkın haber alma özgürlüğü kısıtlanıyor” | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

“Halkın haber alma özgürlüğü kısıtlanıyor”


 

İYİ Parti Basın ve Medya’dan sorumlu İl Başkan Yardımcısı Fulya Melisa Aybars Kurt 3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü’nü kutladı. Kurt, “188 ülke içinde 155. sırada yer alan, 15 yılda 56 sıra gerileyen Türkiye’de, halkın haberleşme ve bilgi edinme özgürlüğünün son derece kısıtlandığı ortadır” dedi.

İYİ Parti Basın ve Medya’dan sorumlu İl Başkan Yardımcısı Fulya Melisa Aybars Kurt 3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü dolayısıyla yazılı mesaj paylaştı. Gazetecilerin toplumun gözü ve kulağı olduğunu dile getiren Kurt mesajında, “Birleşmiş Milletler, 1993 yılında özgür ve bağımsız bir basın için 3 Mayıs’ı Dünya Basın Özgürlüğü Günü olarak kabul etmiştir. Gazeteciler, bir toplumun gözü, kulağı ve dilidir. Gece-gündüz, tatil-bayram demeden büyük bir özveriyle, emek harcayarak toplumu aydınlatmak için adeta bütün zamanını işine adayarak çalışan gazetecilerimiz, bu görevi yaparken evrensel hukukun standartlarından sapmadan, bireylerin hak ve hürriyetlerine saygı duyarak hareket eder. Ülkelerin gelişiminde çok önemli bir yere sahip olan basının, halkı bilgilendirme, eğitme, kamuoyu oluşturma, kamu vicdanının sesi olmak gibi çok önemli işlevleri vardır. Örgütlü, hür ve bağımsız bir basın gelişmişlik düzeyimizi gösterir. Ancak ülkelerin basın özgürlüğünü inceleyen uluslararası birçok rapor birçok coğrafyada basın özgürlüğünü kısıtlayan gelişmelerin devam ettiğini ortaya koymakta olup, özellikle Türkiye’nin en belirgin düşüşün yaşandığı ülkelerden biri olduğunu gösteriyor. Bu verilere göre Türkiye son 15 yılda ‘kısmen özgür ülkeler’ kategorisinden ‘özgür olmayan ülkeler’ kategorisine düştü. Türkiye Avrupa sıralamasında da basını özgür olmayan tek ülke oldu. Diğer yandan, Türkiye’de basın, Bangladeş, Endonezya, Uganda, Tanzanya, Kenya gibi ülkelere kıyasla da daha sınırlı” dedi.

Türkiye’nin basın ve ifade özgürlüğü bakımından tarihinin en kötü dönemini yaşadığını ifade eden Aybars Kurt, “2017 yılı basın özgürlüğü endeksi kaynak alındığında, 188 ülke içinde 155. sırada yer alan, 15 yılda 56 sıra gerileyen Türkiye’de halkın haberleşme ve bilgi edinme özgürlüğünün son derece kısıtlandığı ortadır. Basın özgürlüğü demokrasi için, insan haklarının tanındığı bir düzen için ön koşuldur. Basın kuruluşlarının kapatılmadığı, gazetecilerin baskıya maruz kalmadığı bir ülke için İYİ Parti olarak sesimizi yükseltmeye devam edeceğiz. İYİ Parti’nin iktidarında halkımızın haberleşme ve bilgi edinme özgürlüğünün son derece kısıtlandığının bilincinde olarak Medya konusunda adım atacağımız birkaç konu başlığı şu şekildedir; Medya, özgürce bilgi edinme ve yayma hakkına sahip olacaktır. Siyasi partilerin ve demokratik kitle örgütlerinin medya olanaklarından adil şekilde yararlanması sağlanacaktır. Halkımız haber alma ve bilgilenme hakkını özgürce kullanacaktır. Medyada tekel oluşmasına, sermaye yapısı ve kaynağının gizlenmesine, yasaya aykırılığa izin verilmeyecektir. Mesleğe katılım ve sarı basın kartı kullanımı konuları, meslek örgütlerinden oluşturulacak bir kurulun inisiyatifine bırakılacaktır. Medya meslek örgütleri ve sendikaların katılımıyla, demokratik işleyişi zedelemeyecek bir ‘Ortak Akıl’ mekanizması kurulacaktır. Çok sesli ve bağımsız bir medya için gerekli adımlar atılacaktır. Yazılı ve görsel medya ile internet medyasının, Anayasa ve yasaların öngördüğü şekilde evrensel değerlere saygılı biçimde faaliyet göstermeleri için gerekli ortam oluşturulacaktır” ifadelerinde bulundu.

Kurt, “Bu bağlamda İYİ Parti’nin faaliyetlerini, etkinliklerini, haber ve bültenlerini yayımlayarak, etkinliklere, toplantılara katılım sağlayarak, Parti’nin kendini ifade etmesi için olanak sağlayan, destek veren yerel basınımıza ve güzide yayın organlarına, radyo ve televizyonlarına teşekkür ederiz. Kimsenin düşünce ve ifadelerinden dolayı yargılanmadığı, her türlü baskı ve sansürden uzak, sesimizi daha özgür duyuracağımız bir Türkiye ve bir Dünya dileğiyle, 3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Gününü kutluyorum” diye konuştu.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA