TEMEL ATMA ÖNCESİ JET HIZIYLA ’İNŞAAT LİSANSI’ | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

TEMEL ATMA ÖNCESİ JET HIZIYLA ’İNŞAAT LİSANSI’


 

Türkiye Atom Enerjisi Kurumu’nca, Türkiye’nin ilk nükleer güç santrali projesi Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nin (NGS) birinci ünitesi inşası için "İnşaat Lisansı" verildi.

Haber Merkezi

Türk şirketlerin ortaklıktan çekilmesi ve inşaat lisansının verilmemesi projeye ilişkin belirsizlik yaratıyordu. Putin'in katılımıyla yapılacak temel atma töreni öncesi lisans konusu apar topar çözümlendi. 
Türkiye Atom Enerjisi Kurumundan (TAEK) yapılan açıklamada, Akkuyu sahasının 1976'da Atom Enerjisi Komisyonu tarafından lisanslandığı ve yer raporu güncellenerek Aralık 2013'te onaylandığı belirtildi.
TAEK'in açıklamasında "Proje için önemli aşamalardan biri olan ve yaklaşık üç yıl önce başlayan İnşaat Lisansı sürecinin tamamlanması neticesinde, nükleer tesislere lisans verilmesine ilişkin mevzuata göre belirlenen genel ve özel koşullar yerine getirilerek Akkuyu Nükleer Santrali'nin 1. Ünitesi inşası için TAEK tarafından İnşaat Lisansı verilmesine karar verilmiştir" ifadelerine yer verildi.
Santralin 2023 yılına yetiştirilmesi planlanmasına rağmen uzun bir süre inşaat lisansı verilmedi. Ayrıca projenin yüzde 51 hissedarı Rus Rosatom ile birlikte projede ortak olacağı duyurulan Türk şirketleri çekildi. Cengiz, Kolin ve Kalyon İnşaat'tan oluşan konsorsiyumun projede yüzde 49 hissedar olacağı 2017 yılında açıklanmıştı. Ancak hissedarlar anlaşması imzalanmadı ve geçen Şubat ayında şirketlerin projeden çekildiği açıklandı. Gerekçeler hakkında resmi bir açıklama yapılmazken kamu kuruluşu olan EÜAŞ'ın ortak olabileceği söylentisi çıktı. Mart başında Rosatom tarafından yüzde 49 hisse satışının bu yıl içinde gerçekleşme ihtimalinin düşük olduğu, projenin ancak 2019'da başlayacağı açıklanmıştı. 
Yüzde 49'luk hisseye ilişkin belirsizlikler ve finansman sorununa rağmen son dakikada verilen lisansla yarın Putin ve Erdoğan tarafından "siyasi" bir temel atılacak gibi görünüyor.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA