AKDENİZ BİBERİ FUARLA TANITILACAK | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

AKDENİZ BİBERİ FUARLA TANITILACAK


 

Mersin’de 50 bin dekar alanda gerçekleştirilen ve 5 bin çiftçinin geçimini sağlayan biberin tanıtımı fuarla sağlanacak. Fuarda ayrıca biberli baklava görücüye çıkacak.

GİZEM EKİCİ

Yıllık 50 bin dekar üretimi ile ülkenin yüzde 11’lik biber ihtiyacını karşılayan Akdeniz’in biberi fuarla tanıtılacak. Ancak özellikle Akdeniz İlçesi’ne bağlı Adanalıoğlu ve Kazanlı bölgelerinde üretim yapan çiftçi son yıllarda biberden istediğini alamıyor. 2016’da yaşanan sel felaketi çiftçinin ürünlerinin sular altında kalmasına neden olmuş ve hasat yapamamıştı. Ürünü sular altında kalan çiftçinin bankalara ve özel kuruluşlara olan borcu nedeniyle tarlasına haciz geldi. Birçok çiftçi tarlasını satmak zorunda kalırken, bazı çiftçiler ise TARSİM desteği ile ayakta kalmaya çalışıyor. Bölgedeki üretime dikkat çekme ve biber çeşitleri tanıtmak amacıyla 5-7 Nisan tarihleri arasında Biberexpo Fuarı gerçekleştirilecek. Fuarla birlikte üreticiler ve sektör paydaşları bir araya gelecek. 

“MERSİN ÜRETİMDE 2. SIRADA”
Akdeniz Belediyesi öncülüğünde gerçekleştirilecek fuarın tanıtımı Akdeniz Kaymakamı ve Belediyeye kayyum olarak atanan Muhittin Pamuk, Adanalıoğlu ve Kazanlı Mahalle muhtarları, biber üreticileri ve sektör temsilcilerinin katılımı gerçekleştirildi. Tanıtım toplantısında ilçedeki biber üretimi ile ilgili bilgi veren Pamuk, Mersin’de biberin en fazla üretildiği ilçenin ise Akdeniz İlçesi olduğu bilgisini verdi. Mersin’de yaklaşık 5 bin çiftçinin geçimini biber üretiminden sağladığını belirten Pamuk, “Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) 2017 yılı verilerine göre Mersin; toplamda 50 bin dekarı aşan bir alanda ve yüzde 11’lik bir payla, biber yetiştiriciliğinde ülke genelinde, Antalya’dan sonra ikinci sırada gelmektedir. Yine TÜİK verilerine göre, ülkemizde 805 bin 166 dekarlık bir alanda biber üretimi gerçekleşirken; Mersin il genelinde bu rakam 50 bin 320 dekardır. Akdeniz sınırları içinde ise 25 bin dekarlık alanda biber üretimi yapılmaktadır. TÜİK verileri gösteriyor ki; geçen yıl Türkiye’de 2 milyon 608 bin 172 ton biber üretilmiş olup, bu üretimin 294 bin 925 tonu Mersin’den sağlanmıştır. Akdeniz ilçemizde gerçekleşen üretim ise, aynı yıl 167 bin 500 ton olmuştur. Akdeniz; yüzde 57’lik bir payla, Mersin’de biber üretiminde ilk sırada gelirken, Türkiye genelinde biber üretiminde ise yüzde 7 gibi önemli bir paya sahiptir. Akdeniz İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü verilerine göre; geçen yıl Adanalıoğlu’nda 6 bin 300 dekarlık alanda 37 bin 800 ton; Kazanlı’da ise 6 bin 800 dekarlık alanda 40 bin 800 ton biber üretilmiştir. Resmi verilerden de anlaşılacağı üzere; Mersin’de ciddi biber üretiminin yanı sıra, ülke çapındaki ihracatta da büyük rol oynadığı görülmektedir. Biber tanıtım günlerinin, bölge çiftçilerimizin yoğun emek ve zahmetle elde ettiği ürünlerinin daha da değerlenmesi; üreticilerimizin yaşadığı sıkıntıların ortadan kalkarak, emeklerinin gerçek karşılığını elde etmeleri açısından önem taşıdığına inanıyor, Mersinlileri fuara davet ediyorum” dedi.

BİBERLİ BAKLAVA GÖRÜCÜYE ÇIKACAK
Tanıtım toplantısına katılan MSK Fuarcılık temsilcisi Ziraat Mühendisi Sedat Kolcuoğlu, fuarın açılış gününde patenti alınan biberli baklava ve dolmalık biber tatlısının tanıtımının yapılacağını söyledi. 


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA