BU SESE KULAK VERİN! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

BU SESE KULAK VERİN!


 

Mersin’de, “Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birliği ile Toplantı ve Sertifika Dağıtım Töreni” düzenlendi. Yenişehir Kültür Merkezi’nde; Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba, Milli Eğitim Bakanı (MEB) İsmet Yılmaz ve Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan’ın katılımı ile düzenlenen toplantıya ilg

Yörüklerin yaşam şartları iyileştirilmeli

Üretim teşvik edilmeli
Hayvan ırklarının ıslahı sağlanmalı
Hayvan başına 25 TL destek artmalı
300 koyun projesi ithalat ile yapılmamalı
Meralar ıslah edilmeli
Frene basan ormancılar önlenmeli

HEDİYE EROĞLU

Törende; göçerlerin ekonomik ve sosyal seviyelerinin geliştirilmesi kapsamında Çukurova Kalkınma Ajansı ile Mersin İli Damızlık Keçi Koyun Üreticileri Birliği’nce yapılan proje çerçevesinde ilk etapta 750 güneş paneli ile kırpım makinesi ve konteynerlerin dağıtımı gerçekleştirildi. 
Toplantıda ayrıca kentte bakanlıkça kurulacak Koç Teke İstasyonu’nun tanıtımı ile Milli Eğitim Bakanlığı’nın, Halk Eğitim Merkezleri bünyesinde açılan çobanlık kurslarının sertifika dağıtımı yapıldı. 

“YÖRÜKLERİN YAŞAM ŞARTLARI İYİLEŞTİRİLMELİ, ÜRETİM TEŞVİK EDİLMELİ, MEVCUT HAYVAN IRKLARI ISLAH EDİLMELİ”
Törende ilk olarak söz alan Mersin İli Damızlık Keçi Koyun Üreticileri Birliği Başkanı Mehmet Akdoğan, bölgenin geçmişte olduğu gibi canlı bir kültürel hayata sahip olduğunu söyledi. Yörükler’in Toros dağları ile Akdeniz arasındaki coğrafyada küçük baş hayvancılık ile Yörük kültürünü yaşatmaya çalıştığını belirten Akdoğan, “Mersin ülkemizde olduğu gibi ilimizde de küçük baş hayvan yetiştiriciliği önemli bir yere sahiptir. Hem geçim kaynağı hem de et ve süt üretimi açısından önemli olan koyun ve keçi üreticiliği, kırsalda fedakarca, zor şartlar altında yapılmaktadır. Ayrıca kırmızı et açığımızın giderilmesinde kurbanlık ihtiyacının karşılanmasında da büyük bir öneme sahip olan koyun ve keçi yetiştiriciliğinin ayakta kalabilmesi yılın büyük bir bölümünü kırsalda yaşayan Yörüklerimizin yaşam şartlarının iyileştirilmesine, üretimin teşvik edilmesine ve mevcut hayvan ırklarımızın ıslahına bağlıdır. Dağıttığımız güneş enerji panelleri sayesinde Toros dağlarında teknolojiden uzak, 6-7 ay çadırda yaşayan Yörüklerimizin her birinin çadırı karanlıktan aydınlığa kavuşacaktır. Koyun yetiştiriciliğinde zaman, üretim ve iş gücü kaybını önlemek amacıyla dağıtılacak olan kırkım makineleri de yetiştiricilerimize büyük bir kolaylık sağlayacaktır” dedi. 

“HAYVAN ISLAH PROJELERİ AZALIYOR, ARTTIRILMALI”
Birliğin yaklaşık 6 bin üye ve 700 bin anaç hayvan varlığıyla ülkenin en etkin ve yetkin birliklerinden biri olduğunu aktaran Akdoğan, “Bakanlığımızın yayınladığı tüm talimatları takip ederek, ivedilikle yerine getirmekteyiz. Bugüne kadar çeşitli projeler ile bakanlıklarımızdan elde edilen üyelerimize 133 milyon TL’lik bir destek sağlanmıştır. Ayrıca ilimizde yerel ırkların geliştirilmesi amacıyla 7 adet proje olup, bu alanda biraz eksiğimiz olduğu görülmektedir. Özellikle tarım bakanımızdan ricamız hayvan ıslahı bizim için çok önemli. Ülkemizin kırmız et açığının giderilmesinde mevcut hayvanların ıslah edilerek, et ve süt veriminin arttırılması gerekiyor. Bu projelerde son yıllarda biraz durdu, yeni alt projeler verilmiyor. Bu bizim için çok önemli. Bu projeler ile yetiştirici hem bilinçli bir üretim yapıyor hem de hayvanlarının et ve süt veremi arttırılıyor. Sayın bakanım Mersin’in bu projelerden daha fazla faydalandırılması gerekiyor.

MERSİN KOÇ TEKE İSTASYONU İLE BİR İLKE İMZA ATACAK
Yine ıslah amaçlı İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğümüz ve Mersin Büyükşehir Belediyemiz ile yürüttüğümüz koç teke dağıtımımız da önemli bir çalışmadır. Bu kapsamda 1295 adet teke dağıtımı yaptık. 
Tüm bu faaliyetlerin yanında hayvancılık yatırımlarının desteklenmesine ilişkin bakanlar kurulu kararı ile ilimizde yapılması planlanan Koç Teke İstasyonu’nun olurunun alınması ve yer tahsisisin yapılması da memnuniyet verici. En kısa zamanda bunu da faaliyete geçirmiş olacağız, bu da bizim için bir övünç kaynağı olacak çünkü Türkiye’de bu anlamda bir ilk olacak. 

MERALARDA YAŞAM STANDRATLARI YÜKSELTİLİYOR
Yine İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ve Orman Bölge Müdürlüğü ile de meralarımızın ıslahına yönelik ortak bir çalışma yapıyoruz. Toroslar’da 2 bin rakımın üzerindeki tüm yerler şuanda mera olarak kullanılıyor ama çok verimli değil, yılın belli aylarında buralardan faydalanabiliyoruz. Meralarda gölgelikler yapıyor, kuyular açıyor, buralardaki hayat standardını yükseltmek için elimizden ne geliyorsa yapıyoruz. Bunun sonucunda 3 bin 500 dönümlük bir alanı ıslah ettik, yapay mera haline getirdik. 105 bin dönümlük bir alanda ise ıslah faaliyetimiz devam ediyor. Bu alanda da gereken desteğin verileceğine inanıyoruz. 

2563 ÇOBAN SERTİFİKA ALDI
Mersin’de 2014 yılında MEB ile ortak düzenledikleri Çobanlık Kursları’nın önemine de değinen Başkan Akdoğan, “2014 yılından buyana çobanlar destekleme kapsamına alındı. Bu sayede çobanlara 120 saatlik ciddi bir eğitim veriliyor. Çobanlarımızın hayvancılık ile ilgili bakım, besleme gibi her türlü konuda bilinçlenmesini sağlıyor ve sertifika veriyoruz. Bugüne kadar da 2563 yetiştiricimizi sertifika sahibi yaptık. Çoban aklını kiraya vermeyen kişidir.” dedi.

FRENE BASAN ORMANCILAR VAR
Konuşmasının sonunda taleplere de değinen Mehmet Akdoğan, özellikle mera sorununa dikkat çekti. Toroslar’da 2 bin rakımın üzerinin tamamen mera alanı olduğunu belirten Başkan Akdoğan, “Çok büyük mera sahalarımız var ama çok verimsiz, bunların ıslah edilmesi gerekiyor. Bir de üreticilerimizin büyük bir kısmı hayvanlarını orman içerisinde otlatıyorlar. Yani 6 bin üyenin 5 bini ormanı kullanıyor. Orman Bölge Müdürlüğümüz özellikle ilçe müdürlerimiz  ile hiçbir sıkıntımız yok. Bir çok konunun çözümünü beraber sağlıyoruz. Ancak şeflerimizin bir kısmıyla sorun yaşıyoruz. Ayrıca; 60’lı, 70’li yılların memuriyet zihniyetiyle ormancı olanlar, yani köyün en kabadayısı olduğu için ormancı yapılmış olanlar hala daha frene basıyorlar. Burası çok önemli. Ama ben yinede bu toplantı vesilesiyle bazı şeylerin değişeceğine inanıyorum. 

“HAYVAN BAŞINA 25 TL DESTEK YETERSİZ!
Üreticiler elleri öpülesi işler yapıyor ama desteklemeler ile ilgili de 2 yıldır bir artış olmadı, hala hayan başına 25 TL destek veriliyor. Bu 25 TL’nin 1,5 TL’sini birlik olarak biz alıyoruz. Birliklerin aldığı rakamlar diğer illerde değişiyor, Türkiye ortalaması 2,5-3 TL civarında. Bunun birliğin gelir/giderini karşılıyor, çalıştırdığımız personelin maaşını veriyoruz. Küpe, aşı parası, gelir vergisi derken vatandaşa gelene kadar destek param parça oluyor. Yani bir bütünlüğü kalmıyor. Bunun bir çözüme kavuşturulması lazım. İnşallah bir müjdeniz olur”.

“300 ANAÇ KOYUN PROJESİ, İTHAL HAYVAN İLE YAPILMAMALI”
300 Anaç Koyun Projesi çok talep var. Amacı, gayesi çok güzel bir çalışma. Biz de birlik olarak üyelerimizin işlemlerini de yaparak, sisteme dahil ettik. Daha önce yapılan projelerde biraz sıkıntı olduğu için 300 koyun dağıtma projesinde alacağımız hayvanlar çok önemli. Yani gelin alacağız ama ne alacağız? Hayan ırkı, cinsi ne olacak, bu çok önemli. Çünkü orta Anadolu’da Konya, Karaman, Sivas bölgelerinin hayvanı bizim Toroslar’a gelmez. Bizim burada barınma imkanı yoktur, 1-2 yıl verim alamayız. Verimlilik bölge bölge değişmektedir. Doğu veya Güneydoğu’daki hayvanları biz buraya getirdiğimiz zaman ilk yılında verim alamıyoruz, gebeyse hayvan düşük yapıyor veya gebe kalamıyor. Bu koyunlar TİGEM kanalıyla verilirse ona sözümüz yok ama yurtdışından ithal hayvan getirilip, üreticilere verilirse verim alınamaz. Bu konuyla ilgili de size dosyamızı sunacağız. Biz şartlar ne olursa olsun üretime, üretmeye devam edeceğiz.”

“DESTEKLERİMİZ TÜM HIZIYLA DEVAM EDECEK”
Daha sonra söz alan Tarım Gıda ve Hayvancılık Bakanı Fakıbaba ise, bakanlık tarafından yapılan destekleme ve çalışmalar hakkında açıklamalarda bulundu. 
Bakan Fakıbaba, et ithalinin üreticilerin katkılarıyla durdurulacağını dile getirerek, bakanlık, Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifi olarak üreticilere 250 bin düve dağıtacaklarını açıkladı. Fakıbaba, “Neden 250 bin besilik hayvan değil de 250 bin düve? Çünkü ana, o doğuracak. Her yıl 250 bin hayvan dağıtıldığında 7 yılda 1,5 milyon hayvan olacak. Bunun yanında 300 Anaç Koyun Projesi kapsamında 500 bin koyun dağıtacağız. Bu anaç koyunlar ile 8 yılda 5 milyon koyuna ulaşılacak. Küçük ve orta ölçekteki işletmeler ile büyük ölçekteki işletmelerin hepsine saygı duyuyoruz. Hepsi kazanacak. Bu kapsamda desteklerimiz tüm hızıyla devam edecek” şeklinde konuştu.
İmkanlar el verdiği ölçüde çiftçi ve üreticilerin isteklerini yerine getirme gayreti içerisinde olduklarını kaydeden Fakıbaba, sözlerinin sonunda, “Sayın başbakanımızın talimatıyla çiftçilerimizin mazotun yarısı sizden, yarısı bizden dedik ve destekleri hemen dağıtmaya başladık. Önümüzdeki yıl da gübre ve mazot desteğini bekletmeden vereceğiz; gübre, mazot, sertifikalı tohum ve yemde desteklerimizi arttıracak, çiftçimizi kimseye muhtaç etmeyeceğiz” dedi. Bakan Fakıbaba, yapılan ve yapılacak olan projeler ile yürütülecek çalışmalarla çiftçilerimizin ve yetiştiricilerimizin refah seviyelerini ve kazançlarını daha da artırmak istediklerini söyledi.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA