ÇUKUROVA HAVALİMANI’NDA KOMİK İNDİRİM! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

ÇUKUROVA HAVALİMANI’NDA KOMİK İNDİRİM!


 

Yapımı yılan hikayesine dönen Çukurova Bölgesel Havalimanı’nın üst yapı ihalesinde ikinci tur yapıldı. Ancak ‘adrese teslim ihale’ iddiaları yeniden gündeme geldi.

Haber Merkezi 

Yapımı için start verilen 2013’den buyana iki defa temeli atılan ve “2016’da bitecek” denilen Uluslararası Çukurova Bölgesel Havalimanı’nda üst yapı ihalesi için süreç devam ediyor.
357 milyon Euro yatırımla 3 yılda tamamlanması beklenen projenin 2011’de altyapı ihalesinin verildiği Koçoğlu İnşaat mali sıkıntıya girmiş ve firmanın projeyi tamamlayamaması nedeni ile yeni bir ihale süreci başlatılmıştı. İkinci defa yapılan ihaleye 19 firmadan teklif geliş, ihale 198 milyon TL teklif veren KiskaKom-Gena Ortak Girişim Grubu’na verilmişti.

“TAV TEPE AKFEN’İN, GENÇ ORTAĞI KONUSUNDA KAMUOYUNA BİR AÇIKLAMASI OLUR BELKİ?”
30 milyon yolcu kapasitesine sahip olacak havalimanın üst yapı ihalesinde de süreç hızlandı. Cumhuriyet Gazetesi’nden Çiğdem Toker, konuyla ilgili köşe yazısında kamuoyuyla süreç ile ilgili önemli gelişmeler paylaştı. İhaleye ilişkin ‘adrese teslim’ iddialarının güçlendiğine dikkat çeken Toker yazında şu görüşlere yer verdi; “Meğer o üstyapı ihalesi de ‘pazarlık’ usulüyle yapılmamış mı? Hem de iki gün önce. Zaten kamu yatırımlarında ‘davet’ yöntemi bir su yoluna dönüştüğü gibi, büyüklükler de yüz milyonları geçti, 1’er milyar liralara dayanmaya başladı. Çukurova da öyle. İlaveten yine bir Bayburt grup yaklaşımı... 
Galiba yatırımcı kamu idareleri Bayburt şirketlerine sık iş vermeyi ahdetmiş. 23 Mart’ta Çukurova Bölgesel Havalimanı Üstyapı Tesislerinin Yapım İşi ihalesinde değerlendirmeye alınan 7 firma tekliflerini aktaralım: Listenin 2. sırasındaki Özgün Yapı, Bayburt Grup şirketi, Yedigöze İnşaat ile Aga Enerji ise arkasında Bayburt’un sahibi Şentürk ailesinin olduğu, hep konuşulan şirketler. Bir de ilk sıra. En uygun teklifi vermiş görünen TAV-Tepe-Akfen’nin yanındaki Nehirsu İnşaat. 2014’de kurulmuş bir şirket.  Müteahhitlik sektörü yani ‘piyasa’, sicilde isimleri farklı olsa da Nehirsu’nun da aslında Bayburt ile iltisaklı olduğunu söylüyor.
Bakalım ikinci tur tekliflerde üstyapı kime kalacak?
Geçen pazar günkü yazımızda, yapımı devam eden ‘Çukurova Bölgesel Havalimanı Üstyapı Tesislerinin Yapım İşi’ ihalesini gündeme getirmiştik.
Neredeyse 1 milyar lira (907 milyon 360 bin) yaklaşık yapım değerli bir altyapı projesinin, yine sessiz sedasız 21/b yani davet yöntemiyle ihale edildiğini yazdık. 
DHMİ’nin (Devlet Hava Meydanları İşletmesi) 23 Mart’ta yapılan ilk tur sonunda değerlendirmeye alınan 7 teklif arasında ‘en şanslı’ teklifin 906.7 milyon TL ile TAV Tepe Akfen-Nehirsu İnşaat ortaklığına dair olduğunu da not düştük.
İlk turda en uygun teklifi vermiş görünen TAV-Tepe-Akfen’in yanındaki Nehirsu İnşaat’ın 4 yıllık bir şirket olduğunu, müteahhitlik sektörünün, yani ’piyasa’nın, isimleri farklı olsa da Nehirsu’nun da aslında, meşhur Bayburt Grubu ile bağlantılı olduğunu konuştuğunu aktardık.
Ve yazıyı ‘Bakalım ikinci tur tekliflerde üstyapı kime kalacak’ sorusuyla tamamladık. 
 İkinci tur dün (önceki gün) yapıldı. Çok beklemeye gerek kalmadı.
Pazarlıklı ihalenin 2. Turu dün sabah yapıldı. Ve sonuç pek de şaşırtmadı. Duyurduğumuz gibi, ilk turda en uygun teklifi veren ortaklık, dün de 899 milyon 25 bin TL teklif verdi.
Bu fiyat teklifinin sınır değer üzerinden olduğu belirtilirken, yüzde 1 indirime bile karşılık gelmiyor. Ve bu komik indirim, ilan edilmeden yapılan milyarlık havalimanı üstyapı işinin kime verileceğinin önceden belli olduğu yolundaki iddiaları güçlendiriyor. 
Bu kadar düşük bir indirimle sözleşme imzalanmasının kamuya gelecekteki maliyetinin ne olacağı bugünden belirsiz.
Zaten yatırımcı kamu kurumları açısından, son dönemlerde öncelikli kriterin, bütçeyi, kamu kaynaklarını gözetmek olmadığı aşikâr.
Seçimlere endeksli yatırım takvimi dururken, bütçe kaynaklarını ince eleyip sık dokumadan aktarmak gibi bir dert beklemek, karar vericilere komik bile geliyor olabilir.
Havalimanı inşaatı konusunda küresel deneyim sahibi TAV Tepe Akfen’in, genç ortağı konusunda kamuoyuna bir açıklaması olur belki”.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA