GECİKME NEDENİNİ KONUŞ(A)MADILAR! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

GECİKME NEDENİNİ KONUŞ(A)MADILAR!


 

Temeli 5 yıl önce atılan ancak 5 yılda bir çivi bile çakılmayan Uluslararası Çukurova Havalimanı’nın bölgeye etkisi konuşuldu, ancak 5 yıllık gecikme konuşulmadı.

GİZEM EKİCİ 

Mersin’lilerin umutla beklediği ancak bir türlü açılışı yapılmayan Uluslararası Çukurova Havalimanı’nın Çukurova Bölgesi kalkınma stratejisine ekonomik ve sosyal etkileri panelde konuşuldu. Toros Üniversitesi tarafından düzenlenen panelin moderatörlüğünü Toros Üniversitesi İİSBF Dekanı Prof. Dr. Süleyman Türkel yürütürken, Mersin Sanayi ve Ticaret Odası (MTSO) Başkanı Şerafettin Aşut konuşmacılar arasında yer aldı.

2013’TE TEMELİ ATILDI 2021’DE AÇILACAK!
İş dünyasının dört gözle beklediği Çukurova Bölgesel Havalimanı için ilk olarak Mayıs 2013'te temel atma töreni yapıldı. Ancak, 357 milyon Euro yatırımla 3 yılda tamamlanması beklenen projenin üstlenicisi Koçoğlu İnşaat mali sıkıntıya girdi ve iflas erteleme istedi. Firmanın projeyi tamamlayamaması nedeni ile yeni bir ihale süreci başlatıldı. 30 milyon yolcu kapasitesine sahip ve 7 bin kişiye istihdam imkanı sağlayacak Çukurova Havalimanı Projesi'nde Yap-İşlet-Devret modelinden vazgeçildi ve havalimanının yapım işini Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı üstlendi. AKP Mersin Milletvekili ve Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan ile Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan’ın katılımıyla 2017’de gerçekleştirilen ikinci temel atma törenin ardından proje bitiş tarihi olarak 2021 yılı sözü verildi.

“MERSİN’İN ÖNÜNDEKİ EN BÜYÜK ENGEL HAVA YOLU EKSİKLİĞİ”
Panelde ilk sözü alan MTSO Başkanı Şerafettin Aşut, 2 defa temeli atılan, 5 yıl boyunca çivi bile çakılmayan Çukurova Havalimanı’nın bölge için önemine değindi. Havalimanının gecikme nedenlerini es geçen Aşut, Mersin ve Çukurova’nın önündeki en büyük engelin havayolu eksikliği olduğunu dile getirerek, “Lojistik dünyanın önemli kaynaklarından bir tanesi. Eğer lojistiğiniz yok ise bir yere kadar gelir tıkanırsınız. Şuan Mersin ve Çukurova’nın yaşadığı durum bu. Çukurova belli bir yere kadar geldi ve tıkandı. Deniz yolumuz var, kara yolumuz var, demir yolumuz var ancak havayolunda eksiğimiz var. Ticaretimizin artmamasının önündeki en büyük engellerden bir tanesi havayolumuzun olmaması. Türkiye’nin en büyük kesme çiçek üreticisi Mersin. Antalya, Yalova ve İzmir Menderes’in yaptığı toplam üretimi biz Mersin’de yapabiliyoruz. Bu çerçeveden baktığımız zaman neden o illerin adı ön planda; çünkü Antalya lojistiğini çok iyi kullanıyor. Biz çiçeği üretiyoruz araçlarla Antalya’ya gönderiyoruz Antalya’dan ihracatı yapılıyor. Peki, biz buradan neden yapamıyoruz! Çünkü hassas bir ürün ve havayolu ile seri bir şekilde sevk ediliyor. Tabi biz buradan Antalya’ya yollayana kadar birçok ürünümüz telef oluyor. Bu noktadan baktığımız zaman Çukurova Havalimanı’nın bir kayıkçı kavgası değil ihtiyaç olduğunu gösteren önemli delillerden bir tanesi. Lojistik denildiğine Çukurova birçok yolun birleştiği bir nokta. Biz Çukurova’yı yeni bir endüstri bölgesi, refah düzeyinin arttığı bir bölge olarak tarif ediyoruz. Bizim kısa sürede havaalanını faaliyete geçirmemiz gerekiyor. Bölge olarak kalkınırsak zenginleşiriz, bölge olarak kalkınmamız gerekiyor. Çukurova Havalimanı da bölgeye, tüm hinterlanda hizmet edecek bir yapı” dedi. 


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA