Herkesin gözü Mezitli’de | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

Herkesin gözü Mezitli’de


 

Mersin’in merkez Mezitli ilçesinin CHP’li Belediye Başkanı Neşet Tarhan, ilçenin değerinin giderek arttığını bunun da gözlerin Mezitl’ye çevrilmesine neden olduğunu açıkladı.

HEDİYE EROĞLU / MEHMET NABİ BATUK

Mersin’in parlayan yıldızı Mezitli, sık sık rantın adil paylaşılamaması ile gündeme geliyor. İlçede her geçen gün değeri artan arsa, bina, konut ve işyerleri tartışmaları alevlendirirken böyle bir ortamda hizmet sunarak, ilçeyi yönetmekle sorumlu ilçe belediyesi ise sık sık eleştiri oklarının hedefi oluyor. Çalışmalarını ve hedeflerini gazetemize değerlendiren Mersin’in merkez Mezitli ilçesinin CHP’li Belediye Başkanı Neşet Tarhan, görevdeki 4’üncü yılında çarpıcı açıklamalar yaptı.

“MEZİTLİ ÜRETTİĞİ PROJELER İLE ÖRNEK GÖSTERİLİYOR”

SORU: Mezitli Mersin’in gözdesi. Öncelikle Mezitli’yi tanıyabilir miyiz?

Mezitli Mersin’in parlayan yıldızı olan bir ilçe konumunda. Türkiye’de de artık ürettiği sosyal projeleriyle, kültürel ve sanatsal çalışmalarıyla örnek gösterilen bir belediye. Hızla gelişen ve büyüyen bir ilçe. Bu gelişmeden dolayı Mersin ve Türkiye ortalamasının 3 katı bir nüfus artışı yaşandı. Yılbaşı itibari ile nüfusumuz 190 bin oldu. İlçemizde kayıtlı 45 bin, kayıtsız olanlarla birlikte 65 civarında Suriyeli var. Bunların içerisinde 4 bin civarında Suriye kökenli Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı bulunuyor. Yani ilçemizin kozmopolitlik bir yapısı var.

Eğitim düzeyi oldukça yüksek. Entelektüel, kültür ve sanata düşkün bir ilçe. Halkın beklentilerine cevap verebilmek için sık sık halkı dinleyip, bu doğrultuda projeler üretiyoruz.

 

“VATANDAŞIN SORUNUNU AYAĞINA GİDEREK ÇÖZÜYORUZ”

Seçildiğimizden bu yana haftada en az bir gün halk günü yapıyoruz. Halk günlerinde vatandaşların taleplerini ayağına giderek dinliyoruz. Sorunlara yerinde, anında müdahale ediyoruz. Bugüne kadar 10 adet gönüllü evi yaptık, 2 yeni gönüllü evi daha açmaya hazırlanıyoruz. Bu evlere tüm siyasi partilerden insanlar geliyor. Burada birlikte yaşamı, proje üretmeyi ve birlikte karar vermeyi sağlıyoruz.

 

“HALK DEVLETE, DEVLET HALKA GÜVENMİYOR”

SORU: En çok zorlandığınız alan ne oldu?

Türkiye’de geçmişten gelen bir güven sorunu var. Vatandaş devletine ve belediyesine güvenmiyor. Devlet de vatandaşına güvenmiyor. Karşılıklı bir güvensizlik var. Bunu aşmalıyız diye düşündük ve birinci yıl hedefimiz bu oldu. Göreve geldikten sonra bu güveni sağlamaya çalıştık. Öncelikle yönetim biçimini ele aldık. Demokratik yönetim biçimi maalesef belediyelerde hakim olan bir şey değil. Ama biz  örneğin bir bölgede proje yaparken vatandaşlara sorduk, gençlik merkezi istediler onların isteği doğrultusunda gençlik merkezi yaptık. Demokrasi Parkı’nı yaparken çevre sitelerin sakinlerine sorduk. Onların düşüncesini dikkate alarak yaptık. Vatandaş söz sahibi olduğunu görsün istiyoruz.

 

“BELEDİYENİN AÇIK VE ŞEFFAF OLMASI GEREKİYOR”

Belediyelerin hesap veren, açık ve şeffaf olması gerekiyor. Sonuçta belediyenin parası, halkın parasıdır. Halkın parasını idare ediyoruz. Vatandaş para vermezse biz maaş alamayız. Devlet dairesi gibi değiliz, vatandaş para vermezse belediye başkanı dahil kimse maaş alamaz. Gelirimizi, giderimizi halka açtık. Şehrin muhtelif yerlerinde, ilan panolarında halka duyuruyoruz. Vatandaş bizi sorgulasın, hesap sorsun istiyoruz. Sorgulanabilir yönetim batı toplumlarında önemli bir kavramdır. Zaman zaman bir bölgede imarla ilgili sorun olduğunda bilboardlara asıyoruz durumu anlatıyoruz. Nazım İmar Planı’nı büyükşehirden alıp belediyemize astık. Vatandaşlar gelip baksın, itiraz etmek isteyen itirazını yapsın istedik.

 

“GÖNÜLLÜLERLE BİRLİKTE PROJE ÜRETİYORUZ”

Belediyede bir paralı bir de parasız yapılacak olan işler var. Parasız yapılacak işler daha zor. Parasız olan işler halkın katılımıyla, gönüllülük esasına dayalı şeyler. Para olduktan sonra her belediye başkanı bir şekilde asfalt, kaldırım, park yapıyor. Ama önemli olan halkın güvenini kazanarak para harcamadan bir şeyler yapmak. Güven ortamından kaynaklı Mezitli tarihinde ilk defa vatandaşlar gönüllü olarak proje yapmıştır. Bu belediyeye olan güveninden kaynaklanıyor.

Örneğin; İstanbul’da yaşayan bir hanımefendi şuan belediyenin kullandığı bir anaokulu yaptırdı. Yine bir hayırseverimiz gençlik merkezi yapıyor. Kafeler, kütüphaneler yapıldı. Yine bir hayırseverimiz Türkiye’de ilk olan Alzheimer hastalığını engellemek için Alzheimer Derneği ile birlikte Yaşlı Yaşlanma Merkezi kurduk. Merkezi şuan onlar yönetiyor. Yine hayırsever bir vatandaşımızın yaptığı kafe, kütüphaneyi Kent Konseyi Gençlik Meclisimiz işletiyor.

Türkiye’de bir ilk olan Down Kafe’yi kurduk. Her gün iki ya da üç down sendromlu çocuğumuz çalışma yapıyor. Mersin halkı da inandığı zaman buraya destek veriyor. Gönüllüler destek oluyor, kahvaltı organize ediyor.

 

“TEK KURUŞ BORCUMUZ YOK”

Kentlerde belediye başkanının kimliği önemli. Eğer bir belediye başkanı inşaatı seviyorsa ona öncelik verir. Sporu seviyorsa spor yatırımına, doğayı seviyorsa çevre yatırımına öncelik verir. Kimi bu işletmeleri ihale ile başkasına verir ya da bir kuruma bedelsiz olarak bırakır. Ancak biz de öyle yapmıyoruz. Şuan Mezitli Belediyesi’nin hiçbir tesisi hiçbir müteahhite verilmiş değil. Bütün tesisleri tamamen kendi personeli ile kendisi işletmekte. Ben göreve geldiğimde 18 milyon lira borcumuz vardı ama şimdi hiçbir yere, hiçbir kuruma, kişiye 1 kuruş borcumuz yok. Hiçbir yerden borç almadan, kredi çekmeden kendi kaynaklarımızla projelerimizi hayata geçiriyoruz. Sadece bu sene 50 milyonu aşan bir yatırım yapıyoruz. Parayla iş yapmak kolay. Belediyemizi ekonomik yönden güçlendirdik. Bunu da paylaşmak lazım. Bu artı değer tek başıma yarattığım bir şey değil. Meclis üyelerimiz, belediyede müdürlerimiz, memurlarımız, işçilerimiz ile bunu başardık.

Türkiye’de ilk defa çalışanlarımıza devletin belirlediği asgari ücretten daha fazla maaş verdik. Bu artı değerde çalışan arkadaşlarımızın da emeği, alın teri var, bu yüzden paylaşmak istedik. Mezitli’yi mutlu etmek için önce belediyenin içerisindekileri mutlu etmek gerektiğini düşündüm.

 

“ÖNCELİĞİMİZ KADINLAR VE ÇOCUKLAR”

SORU: Mutlu bir Mezitli için size gelen en yoğun talepler nelerdir?    

Halk burada ilk olarak dürüst, çalışkan ve hizmette eşit davranılmasını istiyor. Çünkü vatandaş bunları görmemiş. Vatandaşın beklediğiniz gibi çok talebi yok aslında. Kuşkusuz asfaltı, kaldırımı, sokağı düzgün olsun ister. Spor alanları, yürüyüş yerleri, hayvan barınağı olsun ister. Çocuklara, kadınlara, emeklilere, engellilere yönelik çalışmalar olmasını ister. Burada öncelikli olan kadınlar, gençler ve çocuklar.

 

“YAPMAMIZ GEREKEN DAHA ÇOK İŞ VAR”

SORU: Geçtiğimiz yıllarda sel felaketleri yaşadık, ağır kayıplar verdik. Bu da gösterdi ki kentin alt yapısı yeterli değil. Bu anlamda siz Mezitli’yi nasıl değerlendiriyorsunuz?

Gelişmiş ülkelere oranla yapmamız gereken daha çok iş var. Bunu zaman zaman Büyükşehir Belediye Meclisi’nde de gündeme getiriyoruz. Bizim halen 3 mahalleden oluşan Kuyuluk bölgemizde kanalizasyon yok. Bu çağda kanalizasyonu olmayan bir yere insanın dili kent demeye varmıyor. Aşırı yağmurda zarar gören bölgelerimiz vardı. Zarar gören 3 noktayı tespit ettik. Bunların biri tamamlandı, ikincisi tamamlanmak üzere. Umarım bir daha ki sefere vatandaşlarımız zarar görmez. Batı ülkelerini dikkate aldığımız zaman söylememiz gereken çok şey var aslında. Ancak bizim de batıdan iyi olduğumuz, ileride olduğumuz noktalar var. Bizim insanlarımız küçük dokunuşlarla mutlu olabiliyorlar.

 

“MEZİTLİ’YE DEĞER KATTIK, HERKESİN GÖZÜ BURADA”

SORU: Mezitli kentin son 20 yılına damga vurduğu için rant iddiaları ile sürekli gündeme geliyor. Siz bu iddialarla ilgili ne diyeceksiniz?

Türkiye’de değerin yüksek olduğu yerlerde imar hareketleri daha fazla gündeme geliyor. Göreve gelirken ‘Mezitli’ye değer katacağız’ demiştik ve gerçekten de Mezitli’ye değer kattık. Şuan da Mezitli’deki inşaat, arsa ya da iş yeri değeri tahminimizin çok üzerinde gelişti. Bu kadar değerli yere insanların göz dikmesi biraz daha fazla oluyor.

Göreve geldiğimizde yeşil alan ve belediye hizmet alanlarının imara açılmayacağını söylemiştik ve buraları yapılaşmaya açmadık. Hiçbir parselde imar değişikliğinde yoğunluk artmayacak dedik ve yoğunluğu arttırmadık. Halkın birçoğu bundan memnun. Tabi memnun olmayan da çıkacaktır. Son aylarda belediye meclisimize imar değişikliği ile ilgili tek konu gelmiyor. Artık Mezilti halkı da, arsa sahibi de, müteahhidi de alıştı. ‘Belediyede başka yollarla işimi hallederim’ mantığı yok, halk da bunu öğrendi. Belediye meclisi de uyumlu çalışıyor. Kararlar oy birliği ile alınıyor. Örneğin, Cemevleri’nin ibadethane olarak kabul edilmesi oy birliği ile geçti.

 

“MEZİTLİ SAHİLLERİNİ YAŞANILIR HALE GETİRDİK”

SORU: Mezitli’de gözümüze çarpan ilk şey sahil. Sahil düzenlenmesi ile ilgili son durum nedir?

Mezitli sahillerinde yaz dönemlerinde ciddi sıkıntı yaşıyoruz. Çünkü Mersin merkezde denize girilebilen tek yer Mezitli. Dolmuşla, otobüsle hatta çevre illerden insanlar geliyor. Mezitli’de yaşayan insanların yaşam biçimi ile başka insanların yaşam biçimleri arasında uyum sorunu yok diyemem burada. Örneğin Suriyelilerin kültürü ile ilgili biraz sorunlar yaşıyoruz. Çünkü orada sahilde nargile yakmak, mangal yapmak bir kültür, burada pek böyle şeyler karşımıza çıkmaz. 13 kilometrelik bir sahi şeridimiz varl. Farklı davranışlar sergilendiğini görüyoruz, bundan vatandaşlarımız zaman zaman rahatsız oluyor. Bazı yerlere özel güvenlik koyuyoruz ama vatandaş her yere özel güvenlik istiyor. Sahilde bisiklet yolları yaptık büyük ilgili gördü. Vatandaşlarımıza 1500 bisiklet dağıttık. Talep gelirse bunu devam ettireceğiz.

 

“ŞİKAYET EDEN BELEDİYE BAŞKANI OLMAK İSTEMİYORUM”

SORU: Mezitli’ye büyükşehirden yeterli hizmet geliyor mu?

Bu konuda fazla konuşmak istemiyorum. Şikayet eden bir belediye başkanı olmak istemiyorum. Vatandaş bunu sevmiyor, biliyorum. ‘Büyükşehirle ilgili sorunu bizzat sen çöz’ diyorlar. Ya da ‘TEDAŞ’la ilgili sorunu sen çöz, ben sana oy veriyorum’ diyor. Vatandaş sizi biliyor burada. Bu yüzden şikayet eden bir belediye başkanı istemiyor. Mazeret üreten bir belediye başkanı olmak istemiyorum. Halkın desteği ile vergisi ile Mezitli’yi istediğim noktaya getiririm diye düşünüyorum.

 

“BÜYÜKŞEHİRE ADAY DEĞİLİM, SADECE BİR DÖNEM DAHA BELEDİYE BAŞKANLIĞI ADAY OLMAK İSTİYORUM”

SORU: Yeni dönemde aday olacak mısınız? Ya da Büyükşehir belediye başkanlığını mı düşünüyorsunuz?

Adaylığımla ilgili herhangi bir söz söylemedim. Eğer partim uygun görürse bir dönem daha yapmak istiyorum. Ama sadece bir dönem. Büyükşehir için düşüncem yok. Mezitli’nin temel sorunlarını giderdiğimizi düşünüyorum. Gecikmiş olan hizmetlerin yapıldığını zannediyorum. Bundan sonra vatandaşların sosyal eksikliklerini gidermeye çalışacağız.

 

“YENİ KENT MERKEZLERİ YARATIYORUZ”

SORU: Devam eden bir belediye binası projesi var. Buraya geçiş ne zaman olacak?

Yeni belediye binamız Mart ayı sonunda bitiyor. Yeni bir kent merkezi yarattık. Mezitli’yi tek merkezden ayırıp üçe böldük. Mevcut kent merkezi, yeni belediye binası ve karşısında kaymakamlığa yer verdik, onlar gelecek. Orada büyük bir kent meydanı olacak. Burası kentin doğu tarafında yeni bir kent merkezi olacak. Bir de Tece bölgesinin sonunda ticaret merkezi olarak üçüncü bir bölge olarak düşünüyoruz. Belediye binamız bitmek üzere, amfi tiyatroyu bitirdik, kültür merkezinin ihalesi tamamlandı inşaat başladı. Bu günlerde dere ıslahı başlayacak. Dere üzerindeki köprüleri kadın üretici pazarı ve balık pazarı olarak değerlendirdik. İnsanların o bölgeye gelmesini sağladık. 6-7 tane kadın üretici pazarımız var. 10 tane gönüllü evimiz var. Kadınlara çok fazla önem veriyoruz. Kadınların ekonomik anlamda özgür, bağımsız, güçlü olmasını istiyorum. Bir taraftan eşlerine karşı dirençlerini, özgüvenlerini yükseltecek diğer taraftan da siyaset alanında görmemizi sağlayacak.

 

“KIRSALDAKİ KADINLARIN ÖZGÜVENİ YÜKSELDİ”

SORU: Kırsala yapacağınız çalışmalar nelerdir?

Kadın üretici pazarında çalışan kadınlarımızın yüzde 90’ı kırsalda yaşayan kadınlarımız. Kadın üretici pazarında çalışan yaklaşık 500 kadınımızın sadece yüzde 12’si CHP’li. Üye olmayanlarla birlikte bu oran yüzde 20. Bu kadınların yüzde 80’i mensup olduğum partinin dışında bir partiden. Bu kadınlar özgüveni yüksek kadınlar oldular. Ehliyet aldılar, ev, araba aldılar. Şimdi de kırsala daha çok hizmet istiyorlar.

Kırsal alanda yaptığımız taziye evlerimiz var. Kırsalda büyük bir sorun olan bahçe yollarımızı açtık. Soğuk hava deposu yapmak istedik ama yapamadık. Yer belirleme noktasında sorun yaşadık. İleriki zamanda sebze ve meyvelerini değerlendirecekleri tesisler yapmak istiyoruz. Kırsal alanın tarımsal sulamada sorun var. Bu da büyükşehir ile DSİ arasında yaşanan sorundan kaynaklanıyor. O anlamda yasal anlamda sorunun çözülmesi lazım. Ancak herkes iyi niyetli.

Vatandaştan şikayetçi değilim. Sadece siyasete bir şey almak için gelenlerden şikayetçiyim. Zaten siyasetten anlamayan ve siyaset sevmeyen bir belediye başkanıyım. Bulunduğum mevkii belki siyasi ama şunu her zaman söylüyorum; hangi parti olursa olsun siyasetin düzelmesi için elimden geleni yaparım. Birçok tehdit alıyorum, baskı görüyorum ama yılmayacağım. Siyaset düzelmezse hiçbir sorun çözülmez. 



   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA