Haber Merkezi
Mersin geçtiğimiz hafta yerli ve yabancı birçok sektör temsilcisine, bürokratlara, sivil toplum kuruluşu (STK) temsilcisine ve akademisyene eve sahipliği yaptı. Önemli limanları, gelişmiş ulaşım altyapıları ile lojistik üssü olma yolunda ilerleyen Akdeniz Havzası’nın lojistik gücünün ele alındığı buluşmada, taşımacılıktan lojistiğe dönüşüm süreci, bölgedeki lojistik yatırımları, taşımacılık, dağıtım, depolama, ayrıştırma, elleçleme, gümrükleme, ithalat ihracat, transit işlemleri, danışmanlık hizmetleri faaliyetlerini kapsayan lojistik üssü için yapılması gereken çalışmalar, intermodal taşımacılık ile Akdeniz’den Hazar Havzası’na geçiş imkanı, Mersin, Taşucu ve İskenderun limanlarıyla dünyaya açılmak ve serbest bölgeler konuşuldu. bu oturumun öne çıkan konuları arasında yer aldı. Buluşmaya katılan MESBAŞ Genel Müdürü Edvar Mum Mersin Serbest Bölge’nin avantajlarını anlattı.
“ORTADOĞU TURİZMİ OLUMSUZ ETKİLENİYOR”
Bölgede yaşananların, serbest bölge ticaretini olumsuz etkilemesinden şikayet eden Edvar Mum, Ağırlıklı olarak bölgeden Ortadoğu’ya ihracat yaptıklarını açıklayarak, bu bölgelerde yaşanan olumsuzlukların Serbest Bölge ticaret hacmini de olumsuz etkilediğini söyledi. Yıllık ortalama 3 milyar dolar seviyesinde ticaret gerçekleştirdiklerini kaydeden Mum, Türkiye’nin ilk serbest bölgesinin Mersin’de kurulmasını ise kentin dış ticaret tecrübesine ve limanın varlığına bağladı. 2000’li yılların başında tüm yatırım alanlarının dolduğunu vurgulayan Mum, bölgenin doğrudan denize açılan rıhtıma sahip tek serbest bölge olması nedeniyle çok sayıda yatırım talebi aldığını anlattı. Verdikleri depolama hizmeti ile lojistik sektörüne destek sağladıklarına da değinen Mum, bölgeden 682 değişik ürünü 112 değişik ülkeye ihraç ettiklerini ve 459 firmada 8 bin 696 kişiye doğrudan istihdam sağladıklarını anlattı.
“SERMAYESİ 10 MİLYON TL”
Mersin Serbest Bölgesi’nin işletilmesi 06 Ağustos 1986’da ve 31 Ekim 2016’da Bakanlar Kurulu Kararı gereği Toplam 173 ortaklı MESBAŞ’a verildi. Mersin Serbest Bölgesi’ni işletmek amacı ile 1986 yılında kurulan ve 10 milyon 804 bin 320 TL sermayeli Mersin Serbest Bölge Kurucu ve İşleticisi A.Ş.’nin (MESBAŞ) hazineye ait yüzde 21 hissesi Mersin kökenli Cey Grup’a verilmişti.