YURTDIŞI EĞİTİM ARTIK ÇOK KOLAY! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

YURTDIŞI EĞİTİM ARTIK ÇOK KOLAY!


 

Yurtdışında yaşamak veya eğitim almak isteyenlere Londra, İstanbul ve Mersin ofisleri ile hizmet veren More English Dil Kulübü & Yurtdışı Eğitim Danışmanlık Şirketi geniş hizmet yelpazesi ile her geçen gün daha çok kişiye ulaşıyor.

Vize sorununu aşmak için doğru kişilerle birlikte bu süreci yönetmek gerektiğinin altını çizen şirket yöneticisi Suzan Doğan Kotuk, “Umutlarınızın yok olmaması için profesyonelleri tercin edin” uyarısını yaptı. 

HEDİYE EROĞLU – M. NABİ BATUK

Yaklaşık 7 yıldır yurtdışında yaşayan, More English Dil Kulübü&Yurtdışı Eğitim Danışmanlık Şirketi ortaklarından Suzan Doğan Kotuk, yurtdışında yaşam ve eğitim olanakları ile ilgili verdikleri hizmetleri gazetemize anlattı. 
Artık yurtdışında yaşam ve eğitimin çok daha kolay olduğunu belirten Suzan Doğan Kotuk, her insanın hayatında en az bir defa yurtdışı tecrübesi kazanması gerektiğini söyledi. “Dünyayı keşfedin” çağrısı yapan Kotuk, “Tatil, iş, eğitim… Nedeniniz ne olursa olsun yurtdışında yaşayacağınız tecrübenin bedeli paha biçilemez. Vizyonunuz genişleyecek, bambaşka bir yaşam keşfedeceksiniz. Farklı kültür tanıyacak, yeni insanlar ile yeni başlangıçlar yapabileceksiniz. Tüm bunlar için tek yapmanız gereken bu sürece doğru ve güvenilir kişilerle hazırlanıp, bu tecrübeyi en makul fiyatlarla yaşamanız” dedi.  

UMUTLAR YOK OLMASIN!
SORU: Sizi ve More English Dil Kulübü & Yurtdışı Eğitim Danışmanlık Şirketi’ni biraz tanıyabilir miyiz? 
S. KOTUK DOĞAN: Yaklaşık 7 yıl önce İngiltere’ye yerleştim ve halen Londra’da yaşıyorum. İngiltere’ye uyum, oturum ve çalışma vizesi süreçlerini başarıyla tamamlayarak çifte vatandaşlık hakkı kazandım. Tüm bu süreçte benim gibi pek çok insanın büyük sorunlar yaşadığına şahit oldum. En önemli sorun dil olup, özellikle vize sürecinde yapılan küçük hataların ne gibi büyük olumsuz sonuçlara neden olabileceğini gördüm. Ben bunları aştım; ancak aşamayanlar büyük umut kayıpları yaşadılar. Umutların yok olmaması, bu insanlara destek olmak için 2012 yılından buyana Rabia Yurtseven ile birlikte More English Dil Kulübü&Yurtdışı Eğitim Danışmanlık Şirketi çatısı altında, Londra, İstanbul ve Mersin ofislerimiz ile profesyonel destek sunuyoruz.
Ağırlıklı olarak dil eğitiminde uzmanlaşsak da vize, oturum ve çalışma hakkı kazanımlarına yönelik danışmanlık destekleri ile bizlere başvuranlara, geniş hizmet yelpazesi ile hizmet sunuyoruz. 
Yurtdışı eğitim alanında Kanada ve İngiltere’ye yabancı dil eğitimi başta olmak üzere, yüksek lisans, doktora, master yapmak isteyenlere yönelik de çözüm ortaklığı yapıyoruz.  

“MUTLAKA YURTDIŞINA ÇIKIN”
SORU: Yurtdışına çıkmanın bireye kattığı olumlu/olumsuz etkiler nelerdir?
S. DOĞAN KOTUK: Her insana, yurttaşa ömründe en az bir defa yurtdışına çıkmalarını tavsiye ediyoruz. Çünkü bu deneyim tarifsiz ve manevi hazzı, etkileri maddiyatla ölçülemez. Farklı kültürler, insanlar ile tanışmak, görmek, yaşamak; belliğinize, kişiliğinize, çok şey katacak, sizlere yeni pencereler açacaktır. Sadece eğitim veya iş için değil; tanımak, gezmek, görmek için yurtdışında tatili de tercih etmeniz size adeta yeni bir keşif yapma hissi yaşatacaktır. 
Gelişen ulaşım imkanları ile dünya artık çok küçük. Bir kıtadan başka bir kıtaya seyahat etmek, geçmiş yıllara nazaran konaklamak çok daha pratik, hızlı, kolay ve güvenilir. Bu noktada yurtdışı eğitime talep de günden güne artıyor.  
Türkiye’de toplumsal yaşamın maruz kaldığı aşırı siyasi hal, gelecek kaygısı, belirsizlikler, ekonomik beklentilerin karşılanamaması da yurtdışı eğitime ilgiyi arttıran etkenler diyebiliriz. Zaten çoğunlukla yurtdışında eğitim alanlar veya dil eğitimi ile bir şeyler yapabileceğine inananlar gittikleri ülkelerde yaşamayı tercih ederek, orada kalıyorlar. Bu noktada biz onlara bürokratik işlemler için nasıl bir yol izlemeleri gerektiği konusunda da çözümler, danışmanlık hizmetleri veriyoruz. 

“YURTDIŞINDA EĞİTİM HAYATINIZI BAŞTAN AŞAĞIYA DEĞİŞTİRİR”
SORU: Yurtdışında eğitim bireyin yaşamına nasıl etki ediyor?
S. DOĞAN KOTUK: Öncelikle yurtdışında eğitim hayatınızı baştan aşağıya değiştirir. Çünkü yurtdışı eğitimin önemi her geçen gün artıyor. Türkiye’de ne yazık ki yabancı dil eğitimi çok gerilerde. Ne devlet okullarında ne de özel eğitim kurumlarında alınan yabancı dil eğitimi hala istenilen seviyede değil. Bu eğitimleri yerinde almak, yaşarak öğrenmek süreci hızlandırıyor ve daha kaliteli öğrenmeyi sağlıyor. Günümüzde İngilizce artık dünya dili haline gelmişken bunu öğrenmek artık zorunluluk diyebiliriz. Türkiye’de yabancı dil kirliliği çok yoğun şekilde yaşanırken dil öğrenimi çok gerilerde maalesef.

AMERİKA RET VERDİ, İNGİLTERE’DEN VİZE ALDI
Öte yandan dil eğitiminde günümüzde; yüksek lisans, doktora, master yapmak isteyenlerin tercihleri de çoğunlukla yurtdışı olmakta. Bu da tabi kişiye yeni ve daha geniş olanaklara sahip mecralarda iş bulma imkanları sağlamakta. 
Örneğin Türkiye’den İngiltere’ye götürdüğümüz son öğrencimiz; yüksek lisans yapmak isteyen bir yurttaşımızdı. Kendisi daha önce Amerika’ya başvurmuş ancak olumsuz yanıt almıştı. Bu nedenle de umutları yok olmuştu. Zira bir kez olumsuz yanıt aldığınızda bu sizin diğer ülkelere başvuru sürecinizi de olumsuz etkiliyor.
Ama biz More English ailesi olarak bu olumsuz yanıta rağmen doğru başvuru yöntemleri ile öğrencimize kısa sürede vize almasını sağladık. Bunu da öğrencimizin başvurusundaki olumsuz yönleri artıya çevirip, ön plana çıkartarak başardık. Burada şunu özellikle belirtmek istiyorum. Vize başvurusunda kişinin hazırlayacağı belgeler ve kişinin üzerine düşen görevler doğru lanse edilmeli aksi taktirde red alma olasılığı ortaya çıkıyor. Biz şirket olarak bu konuda kendimize güveniyoruz. 

“HAVALİMANINDAN İTİBAREN YANINIZDAYIZ”
SORU: Yurtdışında özellikle dil eğitimi hizmeti almak isteyen kişilere ne gibi hizmetler veriyorsunuz?
S. DOĞAN KOTUK: Öncelikle kişinin taleplerini dikkate alıyoruz. Ne kadar süre, hangi bölgede nasıl bir dil eğitimi almak istiyor bunu öğreniyor ama bunun yanında kendisine seçenekler de sunuyoruz. Örneğin 3 aylık eğitim almak isteyen kişiler bunu 6 aya çevirebiliyor. Dil eğitimi almak istediği okul/kurslar ile ilgili tek bir yere bağlı kalmıyor pek çok seçenek sunuyoruz. Bunun yanında konaklama desteği de veriyoruz. Bazı kurslar konaklama hizmeti verirken bazıları vermiyor. Bu noktada biz öğrenciler için yurt veya birkaç öğrenci ile birlikte yaşabilecekleri evler buluyoruz. En önemli sorun kalacak yer meselesi zaten. Çünkü hem fiyatlar yüksek hem de uyum sorunu yaşanabiliyor. Bu noktada öğrencilere, yurtlardan ziyade ailelerin yanında yaşamalarını öneriyoruz. 
Yani talep ve ihtiyaçlar dahilinde hizmet sınırımız ve yelpazemiz çok geniş diyebiliriz. Hatta isteyen öğrencileri havalimanında karşılıyor, kurs veya okuluna götürüp, kayıt işlemlerinden konaklayacağı alana kadar ulaştırıp alışma evresinde ona refakat desteği de veriyoruz. Ayrıca bizden hizmet alanlara daha sonraki süreçlerde de telefonlarımız, kapımız sürekli açık oluyor.

EN ÖNEMLİ GİDER BARINMA 
SORU: Yurtdışı eğitim ile ilgili gözümüzü korkutan bir başka en önemli faktör ücretler. Bu konuda son durum nedir? Yani nasıl bir maliyet karşımıza çıkıyor?
S. DOĞAN KOTUK: Örneğin Londra 5 bölgeden oluşuyor ve dil eğitimi için en ideal bölge 1. bölge yani kent merkezi. Ancak en pahalı bölge de burası. Çünkü burada pratik yapma ve tüm hizmetlere erişim imkanı daha kolay. Londra’nın en iyi bölgesinde minimum 3 aylık bir dil eğitimi için 5 bin pound gibi bir rakamı gözden çıkarmak gerekiyor. Tekrar altını çizelim İngiltere’de en önemli maliyet konaklama, barınma ihtiyacının giderilmesinde karşımıza çıkıyor. İşte bunu aşmak ve hem de pratik yapabilmek için bir aile ile birlikte yaşamanız size çok daha büyük avantajlar sağlayacaktır. Ama biz en az 6 aylık bir eğitim öneriyoruz. 
Öğrenci derken biz sadece eğitim-öğretime devam eden bireylerden bahsetmiyoruz. Dil öğrenmek isteyen her yaştan, meslek grubundan bireylere bu hizmetleri sağlıyoruz. Örneğin İstanbul ofisimiz son zamanlarda, çok sayıda alışveriş merkezinin yurtdışına dil eğitimine göndermek istediği çalışanlar ile ilgili başvurular alıyor. Çünkü bu firmaların merkezleri genellikle yabancı ülkelerde ve dil sorunu yaşanıyor. İşte bunu aşmak için AVM yönetimleri çalışanlarına dünya dili İngilizce başta olmak üzere yabancı dil eğitimine yönlendiriyor, bizzat destek oluyor. Artık sadece konuşmak da yetmiyor, okur-yazar olmanız gerekiyor. İşte bunun için de en verimli eğitim yurtdışında alınıyor. 

VİZE SORUNUNU DOĞRU BAŞVURU İLE AŞABİLİRSİNİZ
SORU: Yurtdışına çıkışta en büyük korkumuz vize sorunu. Bu sorunun çözümü için siz nasıl bir destek sağlıyorsunuz?
S. DOĞAN KOTUK: Dünyada genelinde artık vize almak zorlaştı diyebiliriz. Özellikle İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden çıkış kararı ile birlikte bu süreç daha da sıkıntılı bir hal aldı. Ama imkansız değil. Vize alabilmeniz için yapmanız gerekenleri eksiksiz ve doğru bir şekilde yaptığınızda sorun yaşamıyorsunuz. Ama yapılan küçük hatalar sonucun olumsuz çıkmasında büyük etkenlere dönüşebiliyor. Kendi başınıza bu süreci yönetebilmeniz mümkün değil, mutlaka ve mutlaka bir danışmanlık desteği almanız gerekiyor. Biz bu konuda tecrübeli ve bilgiliyiz. Çünkü aynı süreçlerden biz de geçtik. Birebir yaşadık. Bu anlamda kişinin yaşadığı kaygıları daha iyi anlıyor veya yaptığı hataları daha iyi görebiliyoruz. 

ANKARA ANTLAŞMASI SONA ERİYOR
SORU: İngiltere’de oturum veya çalışma izni almak isteyenler için önemli bir nokta olan Ankara Antlaşması’nın süresi yakında doluyor. Bu anlamda başvurularda bir artış var mı? 
S. DOĞAN KOTUK: Ankara Antlaşması, 1963 yılında dönemin ortak pazarına mensup Almanya, Fransa ve Benelüks ülkeleri ile Türkiye arasında Ankara'da imzalanan ve taraf ülkelere imza tarihinde var olan kanun, yönetmelik ve uygulamaların ilerleyen yıllarda anlaşmaya imza atan ülkelerin vatandaşları için geçerli olmasını öngören antlaşmadır.
Bu antlaşma çerçevesinde şekillenen ECAA ya da Ankara Anlaşması Vizesi, İngiltere Birleşik Krallığı’nda kendi işini kurma ve İngiltere’de yerleşik yaşama hakkı sağlayan vize tipidir. Süreç ülke yönetimi tarafından günümüz koşullarında her geçen gün zorlaştırılmaya çalışılıyor. Daha önce bu vize tipini alırken daha rahat hareket eden kişiler, şu an çok daha dikkatli bu süreci takip etmek zorunda kalıyor. 
Ankara Antlaşması vizesi ile İngiltere’ye giriş yapan kişiler burada yerleşik yaşama hakkına sahip oluyorlar. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları ECAA Ankara Antlaşması vizesi ile İngiltere’de kendi işini kurabilir ya da mevcut bir şirkete ortak olabilirler. Ankara Antlaşması vizesi ile İngiltere’ye yerleşen kişiler İngiltere vatandaşlarına sunulan ücretsiz ve sağlık gibi haklardan faydalanabilirler. Ankara Antlaşması vizesi ile İngiltere’ye yerleşen kişiler, askerlik hizmetlerini 37 yaşına kadar erteleyebilir ve bedelli askerlik hakkından faydalanabilirler.
ECAA Ankara Antlaşması vizesi kapsamında İngiltere’ye yerleşen kişiler bakmakla yükümlü oldukları kişileri yanlarında götürebilirler. Aile bireyleri kişinin vize başvurusunda beyan ettiği mesleği yapmakla yükümlü değildir. İstedikleri diğer bir alanda çalışabilirler. Ankara Antlaşması vizesinde stand- stil (değiştirilemez) kuralı bulunmaktadır. Yani Ankara Antlaşması vizesi ile İngiltere vatandaşlığına geçen ya da otum hakkı elde eden kişilere ilişkin uygulamalar herhangi bir şekilde ya da koşulda değiştirilemez.
Ankara Antlaşması vizesi ile İngiltere’ye giriş yapan kişiler başlangıçta 1 yıl devamında ise 3 olmak üzere toplam 4 yıl çalıştıktan sonra, süresiz oturum için başvuru yapabilirler. Süresiz oturum hakkı elde eden kişilerin sadece kendi işini yapma zorunluluğu ortadan kalkar. Böylece kişi, başka bir işte ya da hem kendi işinde hem de başka bir işte çalışma hakkını elde eder. Ankara Antlaşması vizesi sahibi kişiler, İngiltere’ye yerleştikten 5 yıl sonra İngiltere Vatandaşlığı için başvuruda bulunup İngiliz pasaportu alma hakkı kazanır.
Ancak İngiltere’nin AB’den çıkış kararı alması ile birlikte Ankara Antlaşması 2019 yılının Mart ayı sonu itibariyle sona erecek. Bu süreçte tahminimizce; vize tipi değiştirilecek ve oturum hakkı başta olmak üzere Ankara Antlaşması ile sunulan hizmet kapsamları daraltılacak. O yüzden antlaşma süreci sona ermeden bu imkanlardan faydalanmak isteyenlerin başvurularında artış olduğu bir gerçek. 

GÖNÜLLÜ OL, GÖNÜLLERİ KAZAN
SORU: İngiltere’de yaşam için karışımızdaki en büyük korku ise uyum sorunu. Bu nasıl aşılıyor? Ne yapmak gerekiyor?
S. DOĞAN KOTUK: İngiltere’de kurallara uyduğunuz ve uyum için çabaladığınız takdirde adaptasyon sürecini çok hızlı atlatabiliyorsunuz. İngiltere’de kurallara uyma, özel yaşama ve insan haklarına saygı en önemli konuların başında gelmekte. İngiltere’de yaşamak istiyorsanız öncelikle toplumla barışık olmanız gerekiyor. Örneğin gönüllü çalışmalara dahil olmanız, aktif bir şekilde rol almanız size artı puan kazandırıyor. Yani gönüllü işlerde yer alarak gönülleri kazanabiliyorsunuz. Ayrıca İngilizcenizi de geliştirebilirsiniz bu şekilde. 

ÖNCELİĞİMİZ KAZANÇ EVET AMA İNSAN KAZANMAK
SORU: Son olarak neler söylemek istersiniz?
S. DOĞAN KOTUK: Yurtdışında yaşam veya eğitim için öncelikle doğru danışmanlık eğitimi almanız çok önemli. Günümüzde özellikle internet etkisini arttırması ile yaşanan bilgi kirliliği had safhada diyebiliriz. Bu da olumlu sonuçlar alabilecekken hiç ummadığınız sorunların karşınıza çıkmasına neden olabiliyor. İşte bunları yaşamamak için tecrübeli, güven veren, işini dürüstçe yapan kişileri tercih etmelisiniz. 
Gerek eğitim gerek vize için bize başvuran tüm kişilere öncelikle doğru bilgi vermeye çalışıyoruz. Önceliğimiz kazanç evet ama insan kazanmak. İstanbul ve Londra’da ofislerimiz var. Umutlarınızın yok olmaması için profesyonelleri tercih etmenizi öneririz. 


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA