DOĞU EKSPRESİ İLE YILDIZI PARLAYAN KARS | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

DOĞU EKSPRESİ İLE YILDIZI PARLAYAN KARS


 

Son 5-6 yılda patlama yaşanan Doğu Ekspresi ile seyahat, trenin son durağı olan Kars’ın da yıldızını parlattı.

Özellikle kış aylarında buz tutan Çıldır Gölü, geçmişi Neolitik döneme kadar dayanan bir bölgede bulunan Tarihi Ani Kenti ve karla kaplı dağlarının gözler önüne serdiği doyumsuz manzarası ile Kars, her geçen gün daha fazla turist akınına uğruyor. Kentin gelişimi de bu çılgın seyahate paralel yürüyor.

KIYMET GÖKÇE 

İnsanların tatil anlayışları artık dünya genelinde değişime uğruyor. Güneş-deniz-kum üçgeninden çıkmaya çalışan milyonlarca insan, değişiklik peşinde çok farklı arayışlarla tatile çıkıyor. Türkiye’de de bu arayışlar yepyeni bir kapı açtı yerli turistlere. Özellikle farklı tatlar arayan gezginlerin ve blog yazarlarının 5-6 yıl önceki keşfiyle başlayan ve sosyal medyanın da etkisiyle çığ gibi büyüyen Doğu Ekspresi yolculuğu, bugün artık aylar öncesinden bilet almaya kadar dayandırdı bu serüveni. Yıllardır Ankara-Kars arasında iki-üç vagonla neredeyse boş gidip gelen Doğu Ekspresi, inanılmaz boyutta artan taleple bugün tıka basa dolu en az 10 vagonla çıkıyor her seferine. Konforu, rahatlığı, eğlencesi ile 24 saat süren bu tren yolculuğu, Kars’ı da bir cazibe merkezi haline getirdi. Trenle Kars’a ulaşan turistler, en az bir-iki günlerini de bu kente ayırarak gözle görülür bir canlılık sağlıyor. Yaklaşık 3-4 ay süren bu hareketlilik, sadece Doğu Ekspresi ile değil, Kars’a Türkiye’nin dört bir yanından düzenlenen otobüs turlarıyla da katlanıyor.

DOĞU EKSPRESİ ÇILGINLIĞI
Doğu Ekspresi ile Kars yolculuğu ve Kars turu, son yılların en popüler tatili haline gelirken, bu deneyimi yaşayanlardan biri olarak yazabileceğim tek şey; her anlamda mükemmel bir gezi olduğu. Mersin’den 8 fotoğraf sever ve 2 gazeteci olarak çıktığımız bu serüvende, eşsiz doğa manzaralarının yaşattığı keyfin yanı sıra Doğu Ekspresi’nin konforu, rahatlığı, eğlencesi ile hem cebimizi hem kendimizi yormadan çok güzel bir tatil yapılacağını da anlamış olduk. Her anı nefes kesen bir seyahatin Doğu Ekspresi serüveni, çok keyifli anlara tanıklık etmemizi sağladı. Ankara’dan binerseniz 24 saat süren bu tren yolculuğuna biz Kayseri durağından binmeyi tercih ettik. Ankara-Kars ve Kars-Ankara arasında her gün seyir halinde olan Doğu Ekspresi, Ankara Gar'dan saat 18.00’de hareket ediyor. Kırıkkale, Kayseri, Sivas, Erzincan ve Erzurum güzergahını izleyen tren, ertesi akşam saat 18.30’da son durağı Kars’a ulaşıyor. Tren, Kars’tan Ankara’ya ise her sabah saat 08.00’de hareket ediyor. Doğu Ekspresi’ne istediğiniz duraktan binme şansınız var. Ancak, bu yolculuğa katılmak isteyenlerin bilet konusunda ellerini çabuk tutmaları gerekiyor. Zira biletler bir ay öncesinden tükeniyor. Trenin bilet fiyatları da oldukça uygun. Hatta konumunuza, yaşınıza ve mesleğinize göre indirimli bilet de mevcut.
Trende hareket olanağınız olduğu için yorulmadan, çok güzel bir atmosferde, enfes manzaranın tadına doya doya Kars’a ulaşıyorsunuz. Karlı dağların, kıvrılarak akan derelerin arasından siz de kıvrıla kıvrıla yolculuk yapmanın keyfini yaşıyorsunuz. Dilerseniz yiyecek içeceğinizi yanınızda götürebileceğinizi, dilerseniz yemekli vagondan yararlanabileceğinizi de anımsatalım. Ayrıca, Erzurum’a varmadan trenden sipariş vererek cağ kebabı yemeyi de ihmal etmeyin derim.

DOĞASI VE TARİHİYLE KARS’I KEŞFEDİN
Kars’ın gerek doğa gerek tarihi güzelliklerinin yanı sıra yöresel lezzetleri de bu serüveninize bambaşka tatlar ekliyor. Kars’ı gezmek için özel turlar düzenlendiği gibi minibüs veya taksi tercihleriniz de oluyor. Biraz kalabalık bir grup olarak gittiyseniz minibüs kiralayıp ücretini bölüşerek cebinize uygun bir gezi yapabiliyorsunuz. Özellikle huzur, heyecan, keyif, eğlence, spor, dinlenme gibi tüm duyguları farklı farklı zamanlarda yaşayacağınız bir atmosferi var Kars’ın. Kimi zaman gördüğünüz güzellikler karşısında muhteşem hissediyorsunuz, kimi zaman alabildiğine kar ve buza eşlik eden güneşin ışık oyunlarıyla kendinizden geçip, günlük rutininizden tamamen kopuyor ve huzuru buluyorsunuz.
Kars kent merkezinde her keseye uygun lokanta ve otel var. Özellikle esnaf lokantaları, temizliği, yemeklerin lezzeti ve oldukça uygun fiyatı ile çok iyi. Konaklamaya gelince, gitmeden önce yer ayırtmanızda fayda var, çünkü talep çok fazla olduğu için otellerin hepsi dolu oluyor.

KARS’TA CİRİT VE BUZ TUTMUŞ AYGIR GÖLÜ’NDE GÜN BATIMI
Kars, kalesi, kent merkezindeki Rus evleri, Çıldır Gölü, Tarihi Ani Kenti, Şeytan Kalesi, Aygır Gölü, karla kaplı dağları ve her an önünüze çıkabilecek tilkileriyle tadına doyulmaz anlar yaşatıyor size. Bazı yerleri görebilmeniz için araç kiralamanız gerekiyor ama buna değiyor. Biz, foto safari gezimizde Kars’ın Selim ilçesine bağlı Kekeç Köyü’nde özel bir cirit gösterisini izleme şansını yakaladık. Kars Kafkas Atlı Cirit Spor Kulübü sporcularının, belli bir ücret karşılığında size özel sergiledikleri gösteri görülmeye değerdi. Dilerseniz, gösteri sonunda ata binme şansını da yakalıyorsunuz. Karlara bata çıka böyle bir gösteri izlemek, yapılması gerekenler listesine eklenmeli.
Görülmesi gereken bir başka durak ise Kars peynirinin ana noktası konumundaki Boğatepe Köyü. Bu köy bir Malakan yaylası. Rusların 1800’ün sonlarında sürgün ettikleri Almanlara verilen isim Malakan. Malakanlar, Karslılara kaşar, gravyer ve daha birçok peynir türünü yapmayı öğretmiş bu köyde. Karlarla çevrelenmiş köyde peynir müzesi de var. Dilerseniz köyden peynir alabiliyorsunuz. Kars merkezde de birçok peynir satış noktası bulunuyor.
Boğatepe yolunda görülmesi gereken muhteşem bir diğer güzellik ise Aygır Gölü. Tamamen buz tutmuş bu gölde mutlaka güneşi batırın derim. Güneş batarken buz ve kar üzerindeki yansımalarını izlemek adeta büyülüyor insanı. Bu arada, Kars etrafında dolaşırken her an bir tilkiye rastlamanız da mümkün. Sizi fark ettikleri anda kaçıyorlar ama onları doğada kar üzerinde ava çıkmış halde izlemek çok keyifli.

ÇILDIR GÖLÜ ÇILGINLIĞI
Kars’a gidenlerin ilk duraklarından biridir Çıldır Gölü. Ardahan ve Kars il sınırlarında yer alan, Doğu Anadolu Bölgesi’nin en büyük tatlı su ve en büyük ikinci gölü olan Çıldır, kış aylarında yaklaşık 50 santimetre buz tutma özelliğiyle turistlerin gözdesi. Özellikle atlı kızaklarla göl üzerinde yolculuk, en çok rağbet edilen eğlence. Son yıllarda kızaklara jet ski de eklenmiş durumda. Çıldır’ın önemli bir özelliği de yörede sarı balık denilen sazanın buz kırılarak avlanması. Son yıllarda sazan yerine daha çok kerevit çıksa da sarı balığı hemen göl kenarındaki lokantada yeme şansınız var. Buz tutmuş göl üzerinde yürümek heyecan verici ama asıl keyif gün batımını izlemek.
Çıldır Gölü’ne çok yakın bir noktada bulunan Şeytan Kalesi de mutlaka görülmesi gereken bir tarihi harika. Karlı dağlar arasında yaklaşık yarım saat yürüyerek ulaşılabilen Şeytan Kalesi’ne gidiş için yürüme yolu ve seyir terasları yapılmış. Üç tarafı uçurum bir kayalığın üzerinde yer alan Şeytan Kalesi’ne gitmek biraz meşakkatli ama görülmesi gereken bir güzellik bu kale.

ZAMANDA YOLCULUĞUN MÜKEMMEL ADRESİ: TARİHİ ANİ KENTİ
Kars gezginlerinin olmazsa olmaz duraklarından biri de Tarihi Ani Kenti. Kurulduğu tepenin alt kısmındaki mağaraların geçmişi Neolitik döneme kadar uzanıyor. Kentin tarihi ise Bronz Çağı’na kadar gidiyor. Ermeniler tarafından kurulan, Bizans ve Selçuklu hakimiyetlerinde kalan kentte dolaşırken adeta zamanda yolculuk yapıyorsunuz. Ermenistan sınırında yer alan, tarihi İpekyolu üzerinde bulunan ve UNESCO Dünya Miras Listesi’ne giren Ani Kenti de özellikle turlarla gelen insanların akınına uğruyor. Son söz, farklı bir serüven yaşamak istiyorsanız Doğu Ekspresi ve Kars gezisi tam size göre. İster kış aylarında ister baharda doğayla bütünleşmek, tarih içinde gezinmek, muhteşem manzaralara doymak isteyenler, bu serüvene mutlaka çıkmalı.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA