Sanayi güçleniyor tarım kan kaybediyor! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

Sanayi güçleniyor tarım kan kaybediyor!


 

Mersin’in ilk kez ev sahipliği yaptığı “Akdeniz Ekonomi Forumu”nda Mersin’in sahip olduğu potansiyel masaya yatırılırken, bölgede sanayinin payını arttırdığı, tarımın ise kan kaybettiği öne çıktı!

Ayrıca Uluslararası Çukurova Bölgesel Havalimanındaki gecikme, konteyner liman projesindeki bekleyiş, devam eden ulaşım yatırımları da Mersin ile ilgili ele alınan diğer konu başlıkları oldu.

Hediye Eroğlu - Mehmet Nabi Batuk

Kalkınma Bakanlığı desteği, NTV – Özgencil işbirliği, Mersin Büyükşehir Belediyesi, Akdeniz İhracatçı Birliği, Mersin Ticaret ve Sanayi Odası ile Mersin Ekonomi Platformu ortaklığında, “Küresel gelişmeler ışığında bölgesel vizyon” sloganıyla, “Akdeniz Ekonomi Forumu” düzenlendi. Açılışa; Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, Mersin Valisi Ali İhsan Su, Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, KKTC Ekonomi ve Enerji Bakanı MTSO Başkanı Şerafettin Aşut, AKİB Koordinatör Başkanı Mahmut Arslan ile çok sayıda yerel yönetici ve iş insanı katıldı. Forum; Akdeniz havzasında ticaret ve yatırım fırsatları, değişen dünya dengelerinin ve küresel ticaret eğilimleri, makroekonomik gelişmeler ışığında dünya ve Türkiye, Akdeniz havzası hedef; ekonomi ve sanayide istikrarlı büyüme, lojistik üssü Akdeniz havzası, sürdürülebilir inovatif tarım ve gıda, endüstri 4.0 sanayi devremi ve teknolojik gelişmeler, destinasyon; Doğu Akdeniz ve son olarak da tarihi kentlerden günümüze –Akdeniz mavisinden yaşanabilir yeşil şehirlere konulu oturumlarla vizyon yaratmayı hedefliyor.    

MERSİN AKDENİZ’İN KALBİ

Açılışta söz alan Doğuş Gurubu Yönetim Kurulu Başkanı Aclan Acar, Akdeniz havzasındaki 21 ülkede 500 milyondan fazla insan olduğuna dikkat çekerek, “Bölgedeki ticaret hacmi 3.7 trilyon dolar seviyesinde. Bu rakamlar bize Türkiye’nin hemen yanı başında çok önemli büyük bir pazarın var olduğunu gösteriyor. Şuan bölge ülkeleri ile yapılan ticaret 15 milyar dolar olup bu Türkiye’nin toplam  ticareti içinde çok küçük bir rakam. Mersin deyince de akla; Akdeniz’in kalbinde yer alan çok güzide bir liman şehri ve aynı zamanda Kayseri, Adana, Osmaniye gibi çevresinde önemli iller olan bir bölge geliyor. Bölge farklı ekonomik odaklara da ev sahipliği yapıyor. Hem tarımsal üretim hem imalat sanayi açısından da bölgenin çok ciddi bir potansiyeli olduğunu görüyoruz. Akdeniz ayrıca üreticilerin dünyaya açıldığı bir limanı, enerji hatları ve turizm güzelliklerini içinde barındıran önemli bir bölgemiz” dedi.

AKİB Koordinatör Başkanı Mahmut Arslan da, Mersin’in Akdeniz’den dünyaya açılan önemli bir kapı olduğunu belirterek. “Ancak bugün Mersin; ihracatta 11, 12’inci sıraya geldi. Neden? Çünkü çevre iller organize sanayi bölgeleri açarak bizi fersah fersah geçtiler. Üretimin olmadığı yerde ihracat olmaz” mesajı verdi.

MTSO Başkanı Şerafettin Aşut da, Türkiye’nin gerçek potansiyellere paralel, hak ettiği bütüncül bir gelişme içerisinde olduğunun söylenemeyeceğini belirterek, “Dünyayı dönüştüren bilgi ve iletişim teknolojilerini icat eden ve en iyi kullanan kesim olan ‘Gençlerin’ yükselişidir yeni gerçekler. Bunu okuyamayanlar, gençlerin bu gücünü kullanamayanlar bu yeni dünyada var olamayacaklardır” dedi.

Vali Ali İhsan Su da, Mersin’in dünyada eşine az rastlanır şekilde sahip olduğu zengin potansiyeli ve bu potansiyelin harekete geçirdiği sektörel çeşitliliği ile sadece ülkenin değil aynı zamanda Doğu Akdeniz’in de öne gelen kentlerinden biri olduğunu kaydetti.

“DÜNYA EKONOMİSİ CANLANIYOR”

Son olarak söz alan Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan ise bir sunum yaparak; küresel ekonomide son durum, Akdeniz havzasının potansiyeli, fırsatlar, Türkiye ihracattan nasıl daha fazla pay alabilir, dış ticaret hacmi artı değere nasıl dönüştürülebilir, Akdeniz havzasındaki ekonomiden nasıl daha fazla pay alınabilir, bölge illerinin potansiyeli ve son olarak Akdeniz havzasındaki önceliklere değindi.

Küresel ekonominin; yeni bir evreye girdiğini söyleyen Elvan, “Ekonomik iyileşme ilk defa süreklilik kazandı. Başta gelişmiş ülkeler olmak üzere dünya ülke ekonomisinde çok ciddi bir canlanma olmaya, süreklilik arz eden bir yapıya dönüşmeye başladı. Bu durum; Türkiye, Çukurova, Mersin, Adana için önemli bir fırsat. İkinci önemli husus ise çok hızlı bir şekilde teknoloji alanında değişim ve dönüşüm yaşanmasıdır. Küresel bir güç olmak, rekabet gücümüzü arttırmak ve dünyada söz sahibi olmak, geriye gitmek istemiyorsak yapacağımız en önemli şey bilgi ve iletişim teknolojilerindeki bu gelişime ayak uydurarak dijital dönüşümümüzü gerçekleştirmek. Mevcut tesislerimizi; örneğin Mersin’de, Adana,’da, Hatay’da, Osmaniye’de bulunan sanayi tesislerimizin dijital dönüşümünü gerçekleştiremezsek rekabet gücümüz artmayacaktır bilakis azalacaktır. Onun için öncelikli olarak mutlaka ve mutlaka tesislerimizin dijital dönüşümünü gerçekleştirmek zorundayız. bu bizim için olmazsa olmaz. İşte şuanda Türkiye olarak biz Allah’ın izniyle  bu dijital dönüşüm trenine bindik ve bu trenden de inmeyeceğiz. Ülkemizin gelişmesi, kalkınması, dünya ölçeğinde güç sahibi olması için her şeyi yapacağız. Ama siz değerli iş adamları şunun farkında olmalı; artık sadece üretmek, üretim aşamasında dijital dönüşümü sağlamak yeterli değil. Peki ne gerekli? Üretim öncesi süreçlerde, Ar-Ge dahil, üretim sonrası süreçlerin de dijital dönüşümünün sağlanması gerekiyor” dedi.

AKDENİZ HAVZASINDA BÜYÜME OLACAK

Akdeniz havzasının, toplam dünya nüfusunun yüzde 6’sına sahip olduğuna da dikkat çeken Bakan Elvan, dünya kişi başı milli hasılasının yüzde 9’unu Akdeniz havzasının karşıladığını belirtti. Milli gelir açısından havzadaki 21 ülkeye bakıldığında Fransa’nın ilk sırada olduğunu aktaran Elvan, Türkiye’nin ise 4’üncü sırada olduğunu, nüfus açısından ise Mısır’dan sonra ikinci büyük ülke olduğunu aktardı. “Büyüme performansına baktığımızda ise Akdeniz Havzası’nın büyüme performansı 2008-2016 yıları arasında oldukça düşük” diyen Elvan, önümüzdeki yıllarda büyüme performansında artış beklendiğini söyledi. “Türkiye, Akdeniz havzasında güçlü bir büyüme performansı gösteriyor” diyen Bakan Elvan, “Türkiye, 21 ülke arasında en hızlı büyüyen ülke konumunda. Türkiye’nin son 7 yılda bölge ülkeleri ile ticaret hacmi yüzde 21 artmış durumda. Özellikle ihracatın, ithalattan daha fazla olduğunu söyleyebilirim. Toplam ticaret hacmimiz 75 milyar dolar.

AKDENİZ’DE NELER YAPILABİLİR?

Önümüzdeki dönem önceliklerimiz ne olacak? Amacımız; Akdeniz çanağının uluslararası rekabet gücünün arttırılması ve vazgeçilmez bir lojistik merkez olmamız. Bunun için ne  4 temel eksen politika alanı söz konusu. Birinci; ulaşım altyapısının güçlendirilmesi. Ulaşım altyapısını güçlendirmeden büyümede, kalkınmada hızlı bir ivme yakalamak oldukça güç. Bir diğer alan; yüksek katma değerli üretime geçiş. Bu noktada dijital dönüşüme geçmeliyiz. Üçüncü amacımız; girişimcilik. Daha rekabetçi olmak, yenilikçilikten bahsetmekten istiyorsak girişimci yetiştirmek zorundayız. Yeni dünya düzeninde doğru dürüst binası, makinesi, aracı olmayan tek bir firma, bizim 100 fabrikamıza karşılık geliyor. Dördüncü alan ise turizm. Bölgemiz açısından turizm güçlendirilmesi ve çeşitlendirilmesi önemli” dedi.

MERSİN’DE SANAYİ GÜÇLENDİ, TARIM GERİLEDİ!

Bölge illerinin potansiyellerine değinen Bakan Elvan, Mersin, Adana, Hatay, Osmaniye, Karaman ve Kayseri’ye; 2017’de 10 milyar dolar kamu yatırımı tahsisi yapıldığını aktardı. Mersin ile ilgili veriler de paylaşan Bakan Elvan, kent sanayisinin son 10 yılda milli gelirlerden aldığı payın yüzde 28’den yüzde 35’e yükseldiğini ancak tarımın payının yüzde 18’den, yüzde 14’e düştüğünü vurguladı. Dış ticaret haminde ise son yıllarda Mersin’in ithalat ve ihracatında artış söz konusu olduğunu ancak ihracatın, ithalattan fazla olduğunu aktaran Elvan, “Mersin’in ihracatı şuanda 1,5 milyar dolar ama bu oldukça düşük bir rakam. Mersin; en az 6-7 milyar dolarlık ihracat yapabilecek potansiyele sahip.

YOLUN SONU GÖRÜNDÜ

Mersin’de yapımı devam eden 440 kilometrelik Akdeniz Sahil Yolu projesinin yüzde 90’ını tamamladık. Bu projede 10 tünel, 2 viyadük açtık. İnşallah bu yıl 10 tünelin daha açılışını gerçekleştireceğiz. Yolun sonu göründü. Ayrıca 10 tünel ve 10 viyadük yapılacak Silifke-Mut yolu ile ilgili çalışmalarda sürüyor. Çeşmeli yolunun yapım ihalesini de bu yılın ilk aylarında gerçekleştireceğiz. Karayolları aracılığıyla kentin doğu, batı ve kuzey bağlantılarımızı güçlendiriyoruz. Mersin-Adana arası yol çalışması da yoğun bir şekilde devam ediyor. Özellikle Tarsus’tan gelenler bunu çok daha net bir şekilde görüyordur.

HAVALANI İHALESİNDE SIKINTI VAR!

Çukurova Havalimanı’nın ise altyapısı Haziran sonu itibariyle bitiyor. Pistleri hazır olacak. Üst yapısını da en kısa sürede bitirmeyi hedefliyoruz. İhale ile ilgili bir sıkıntı yaşandı ama devlet hava meydanları bunu süratle aşmaya çalışıyor.

 “BÖLGEYİ BİR HIZLI TREN ÜSSÜ HALİNE GETİRİYORUZ

Demiryolu da yatırım maliyetlerinin aşağı çekilmesi açısından oldukça önemli. Türkiye’nin lojistik maliyetleri halen gelişmiş ülkelerden yüksek. Gelişmiş ülkelerde lojistik maliyetleri yüzde 10 iken bizde yüzde 15. Lojistik maliyetlerini aşağı çekmek için hızlı tren altyapısı önemlidir. Bu anlamda Mersin, Adana, Osmaniye, Gaziantep hızlı tren hattı çalışmaları devam ediyor. Bu hattın .anı sıra Mersin-Uluşkışla, Karaman-Kayseri, Aksaray-Uluşkışla hattının yapımını bu yıl yatırım programına aldık. Dolayısıyla bu bölgeyi bir hızlı tren üssü haline getiriyoruz. Doğudan, kuzeyden ve batıdan gelip, limana akacak olan ticaret artık hızlı trenler ile gerçekleştirilecek.

MERSİN’E YENİ LOJİSTİK MERKEZ

Buradaki en önemli hedefimiz; hızlı tren hatlarını havalimanı ve karayolu ile entegre ederek, lojistik merkezlere entegre etmek ve intermodel bir yapı oluşturmak. Bu açıdan da Yenice’de bir lojistik merkezimiz var ama karayolu açısından da kara taşıtları için büyük bir lojistik merkeze daha ihtiyaç var ki bu da imar planlarında işaretlendi.

KONTEYNER LİMANI, ÇAVDARLI’YI BEKLİYOR

Öte yandan hükümet olarak önümüzde 3 önemli liman projemiz var. Bunlar; Çavdarlı, Karadeniz’de Kilyos ve Akdeniz’de Mersin Limanı. Mersin’e yaklaşık 13 milyon TEU kapasiteye sahip konteyner liman çalışması projemiz var. Çavdarlı Limanı ihalesi yapılır yapılmaz, Mersin Limanı ile ilgili çalışmaları başlatacağız. Sırayla aşama aşama yürütmek istiyoruz bu çalışmaları.

MEGA ENDÜSTRİ BÖLGESİ’NİN BİRİ MERSİN’E GELİYOR

Türkiye genelinde Mega Endüstri Bölgeleri kuruluyor. Türkiye’de 5 bölge hedefleniyor ki bir tanesi Mersin’de olacak. Sanayi bakanlığı arazilerde çalışmalarını yaptılar, yeri belirledik. Kurumların onay süreci işlemleri devam ediyor. Dijital dönüşüm alanında da; size yol göstermek için bir model fabrika kuruyoruz. Öyle bir fabrika kuruyoruz ki sizin fabrikanızın küçük ölçeklisi ama her şeyin dijitalleştiği bir tesis olacak burası. Bizin personeliniz gelecek burada eğitim alacak, mekanizmayı görecek ve kendi fabrikanıza bunu uyarlayacaksınız. Şimdi Mersin’de kuruyoruz ama Adana’da da, farklı şehirlerde de kuracağız. Sanayicilere dijital dönüşüm danışmanlığı sunumu için de Tasarım ve Dijital dönüşüm merkezleri kuruyoruz. Bunu da üniversiteye yakın bir zamanda yapacağız. Ayrıca; Mersin ve Adana  üniversitelerde girişimci destekleme merkezleri kuruyoruz” dedi.



   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA