NAKLİYECİLER MALİYETLERİ DÜŞÜRECEK FORMÜL BEKLİYOR | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

NAKLİYECİLER MALİYETLERİ DÜŞÜRECEK FORMÜL BEKLİYOR


 

Başkan Muazzez Araç, nakliye maliyetlerini yükseltecek çok sayıda unsur bulunduğuna dikkat çekerek, “Taşımacılık ekonominin kalbidir. Kalp durursa ekonomimiz de durur. Rekabetçi yapımızı güçlendirmek adına maliyetlerimizi minimuma indirecek bir formül bulmalıyız” değerlendirmesini yaptı.

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) 19 No’lu Yurtiçi Yük ve Eşya Taşımacılığı Meslek Komitesi Başkanı Muazzez Araç yazılı açıklamasında, sektör sorunlarını dile getirerek çözüm önerilerini anlattı. Komite toplantılarında yaşadıkları sıkıntıları masaya yatırdıklarını ifade eden Araç, ardından bu sorunları derleyip MTSO Yönetim Kurulu Üyeleri ile paylaştıklarını söyledi. Birçok sorunun yönetim aracılığıyla ilgili makamlara taşındığını kaydeden Araç, “Bu noktada Sayın Başkanımız Şerafettin Aşut’un önemli desteğini alıyoruz. Yaşadığımız birçok sorunumuz başkanımızın da takibi ile çözüme kavuştu” ifadelerini kullandı. 

Sektörde ise bekledikleri birlik beraberliği yakalayamadıklarını anlatan Araç, sorunları tespit adına sektör toplantıları düzenlemek istediklerinde yeterli katılıma ulaşamamalarından şikayetçi oldu. Bunun üzerine üyeleri bire bir ziyaret ederek talepleri dinlemeye çalıştıklarını kaydeden Araç, bunun ise çok zaman alması nedeniyle istenilen verimi sağlamadığını söyledi. Lojistik sektörü ile bağlantılı diğer komitelerle dirsek temaslarının sürdüğüne de dikkat çeken Araç, zaman zaman ortak toplantılar düzenleyerek sorunlara ortak çözümler aradıklarını bildirdi. 

“EN BÜYÜK SORUN HGS VE OGS GEÇİŞLERİ”
Ardından sektör olarak yaşadıkları sorunları anlatan Muazzez Araç ilk olarak HGS ve OGS geçişlerinde yaşanan sıkıntılara değindi. Arabalarında hem çekicilerde hem de dorselerde OGS etiketi bulunduğunu ifade eden Araç, şunları söyledi: “OGS’miz de HGS’miz de bulunmasına rağmen otoyol ya da köprülerden geçtikten bir ay sonra arkamızdan ceza geliyor. Biz o süre zarfında sisteme baktığımızda borç gözükmüyor. Herhangi bir tebligat yapılmadığı için haberimiz olmuyor ve bir ödeme yapmıyoruz. Cezanın yazıldığı günden 15 gün geçtikten sonra cezamız 10 kat, ikinci 15 gün geçtikten sonra ise 20 kat artmış oluyor. Böylece ceza bize bir ay sonra 20 kat artmış şekliyle ulaşıyor. Daha da kötü olanı, yaptığımız itirazlar kabul edilmiyor. Bu sorun özellikle köprülerde üst seviyede yaşanıyor. Maliyetlerimizin zaten yüksek olduğu bir dönemde yaşadığımız bu sıkıntı bizleri daha fazla yoruyor. Ceza varsa dahi bize zamanında ulaştırılırsa en azından 20 kat fazla ücret ödemek durumunda kalmayız.”
Maliye Bakanı ve Kalkınma Bakanı’nın Mersin ziyareti sırasında konuyu paylaştıklarına değinen Araç, borçların kısmen silindiğini ancak sorunun halen devam ettiğini bildirdi. Zaman aşımı gibi bir kavram bulunmadığını ve 5 yıl öncenin cezalarının firmalara yeni yeni geldiğini ifade eden Araç, “Bizler rekabetimizi güçlendirebilmek adına maliyetlerimizi minimuma indirme çabasındayken tahmin etmediğimiz ekstra maliyetler belimizi büküyor” değerlendirmesini yaptı. 

“ZAMLARDAN EN ÇOK ETKİLENEN SEKTÖR OLDUK”
Tüm dünyada ekonomik sıkıntılar yaşandığını, Türkiye’nin de bu sıkıntıları atlatabilmek adına bir takım tedbirler aldığını hatırlatan Muazzez Araç, alınan tedbirlerden en çok lojistik sektörünün olumsuz etkilendiğini söyledi. Maliyet artışlarının ciddi boyutlara ulaştığını vurgulayan Araç, benzine yapılan zamlardan, MTV zamlarından, köprü ve otoban ücretlerindeki, araç muayenelerindeki artıştan büyük ölçüde etkilendiklerini bildirdi. “Tüm bu artışa rağmen biz 4 yıl önceki fiyatlarımızla hizmet vermek durumunda kalıyoruz” diyen Araç, bu durumda firma sahiplerinin değil, vergi mükellefi dahi olmayan aracıların kazançlı çıktığını anlattı. 

“ARTAN KREDİ FAİZLERİ ARAÇ ALIMLARINI ZORLUYOR”
Bankalarla yaşadıkları sıkıntılara da dikkat çeken Muazzez Araç, “Son bir yıldır bankalar kredi aldığımız kurlar üzerinden kur farkı yansıtıyor. Kurlar zaten yüksek, bir de fark ödemek durumunda kalınca çok zorlanıyoruz. Hükümetimizden sıkıntılı dönemlerimizi atlatıncaya kadar bu konuya da düzenleme getirmesini talep ediyoruz. Araç yatırımı yapmak istiyoruz ama krediler çok yüksek. Ciddi sorunlarımız var” dedi. 
Maliyet hesabı yapmaktan çalışmaya konsantre olunamadığını, bu sıkıntının araç kullanıcılarına da yansıması nedeniyle yollarda dikkat dağınıklığının trafik kazalarındaki artışı beraberinde getirdiğini ifade eden Araç, ticaretin canlanması için maliyet azaltıcı tedbirler alınmasının kaçınılmaz olduğunu söyledi. 

“TRAFİK SİGORTALARI TAKSİTLENDİRİLMELİ”
Trafik sigortalarında da düzenleme istediklerini anlatan Muazzez Araç, son bir yıldır trafik sigortalarının peşin alınmaya başladığını ve özellikle çok sayıda aracı bulunan firmaların ciddi sorunlar yaşadığını söyledi. Mağduriyetin giderilmesi adına yeniden taksitlendirme sistemine geçilmesini talep ettiklerini kaydeden Araç, “Araçlarımızın sigortasız çalışmasını istemiyoruz ancak ödemelerde de zorlanıyoruz. Bu konuda bir orta yol bulunması gerektiğini düşünüyoruz” dedi. Aynı zamanda yapılan en küçük bir kazada primlerin hemen yükselmesini de doğru bulmadıklarını anlatan Araç, maliyet düşürücü her türlü tedbirin alınmasını beklediklerini söyledi. 

“TAŞIMACILIKTA ALT LİMİT BELİRLENSİN”
Sektörde yaşanan haksız rekabete de değinen Muazzez Araç şöyle konuştu: “Sektörümüzde faaliyet göstermemiz adına almamız gereken çok sayıda belge var. Kurallara uygun çalışan firmalar yüksek bedellerle bu belgeleri temin ediyor ancak belgesiz çalışan firmalarla rekabet etmekte zorlanıyoruz. Yapılan çok ciddi indirimlerle ticaretimiz engelleniyor. Bu nedenle beklentimiz bir rayiç fiyat belirlenmesidir. Belli bir alt limitin altına düşülememesi halinde resmi çalışmayan firmaların da önüne geçileceğini düşünüyorum.”
Aynı zamanda firmanın faaliyetine devam ettiğini göstermek adına yenilenen belgelerin fiyatlarının yüksekliğinden de şikayetçi olan Araç, bir belge için 17 bin TL vermek durumunda kaldıklarını, bu rakamın da revize edilmesini beklediklerini söyledi. 

“MUAYENEDE ARACIN ALINMA TARİHİ GEÇERLİ OLMALI”
Konuşmasının sonunda araç muayenelerinde yaşanan sorunları dile getiren Muazzez Araç, sıfır araçları almalarından 6 ay sonra muayene ile karşılaştıklarını söyledi. Araçların alınma tarihi yerine fabrikadan çıkış tarihinin baz alınması nedeniyle bu sorunun yaşandığını anlatan Araç, bu konuda da düzenlemeye gidilmesi gerektiğini anlattı. Aynı zamanda hem dorse, hem çekici, takograf ya da egzoz muayenelerinin ayrı ayrı yapıldığına değinen Araç, bunların da tek bir kontrolde tek bir fiyatlandırma ile yapılmasını beklediklerini söyledi. Ayrı ayrı kontrollerin hem zaman kaybettirdiğini hem de maliyetleri yükselttiğini belirten Araç, bu alanda da kolaylık beklediklerini sözlerine ekledi.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA