MERSİN, TEKNOLOJİNİN MERKEZİ OLABİLİR | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

MERSİN, TEKNOLOJİNİN MERKEZİ OLABİLİR


 

MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Şerafettin Aşut, MTSO 9 No’lu Komite Başkan ve Üyeleri ile birlikte Mersin Teknopark firmalarıyla buluştu. Görüşmede Mersin’in teknoloji merkezi olabileceği ortak görüşü de ortaya çıktı.

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetimi Kurulu Başkanı Şerafettin Aşut, MTSO 9 No’lu Bilgisayar, Elektrik, Elektronik, Telekomünikasyon ve Büro Cihazları Meslek Komitesi Meclis Üyeleri Murat Yüksekbaş ve Veysel Baysal, Komite Başkanı Tuncay Torun, Komite Üyeleri Mehmet İsa Oral ve Serkan Uzunadam ile birlikte Mersin Teknopark’ı ziyaret etti. Teknopark Genel Müdürü Özgür Durmaz ve Teknopark Firma yetkililerinin evsahipliğindeki görüşmede yazılım sektöründe faaliyet gösteren firmaların talepleri dinlendi. Yazılım sektörünün, teknolojinin dünyanın merkezine oturduğunu, her sektörün odak noktasına teknolojiyi almaya başladığını anlatan MTSO Başkanı Şerafettin Aşut, ardından Oda’nın bu alanda yürüttüğü çalışmalar hakkında bilgi verdi. 

22 ülkeden 300'e yakın Oda’nın üye olduğu Akdeniz Ticaret ve Sanayi Odaları Birliği’nde (ASCAME) MTSO’nun çeşitli komisyonlarda başkanlık görevi yürüttüğünü hatırlatan Aşut, yeni vizyon doğrultusunda ICT ve İnovasyon Komisyonu Başkanlığına aday olduklarını ve tüm üyelerin oyu ile başkanlık görevini Avrupa’dan aldıklarını anlattı. “Arkadaşlarımın talebi üzerine bu göreve talip olurken sizlerin çalışmalarına güvendim. Teknopark bu sektördeki en büyük sermayemiz” diyen Aşut, MTSO ekibine ve Komite Üyelerine böyle bir motivasyonu verdiği için Teknopark firmalarına teşekkür etti. 

“MTSO’NUN İMKÂNLARINDAN DAHA FAZLA YARARLANIN”
Daha önce 9 No’lu Komite Üyelerinin Teknopark firmaları ile bir araya gelip talepleri dinlediğini ve raporunu MTSO Yönetimi’ne sunduğunu ifade eden Şerafettin Aşut, şunları söyledi: “Bu talepler değerlendirildi, üzerinde çalışıldı. Alınan en önemli sonuç bildiğiniz üzere yazılım sektörüne sanayi sicil belgesi verilmesi konusunun çözüme kavuşturulması. Bir diğer talebiniz görünürlüğünüzün artırılması, alternatif pazarlara açılımınız noktasında destek verilmesiydi. Bu konuda Avrupa İşletmeler Ağı adı altındaki yapımızdan aktif olarak yararlanmanızı tavsiye ediyorum. Önümüzdeki günlerde bu konuda bire bir ziyaretler gerçekleştirilip konunun detayları size anlatılacak. Ancak şu kadarını söyleyebilirim, bu ağ yaklaşık 60 ülkede 1500 noktayı kapsıyor. Her bir nokta bizim gibi 10-20 bin üyesi bulunan Oda anlamına geliyor. Bu nedenle tedarik etmek istediğiniz ürüne bu büyük ağ üzerinden ulaşabileceğiniz gibi ürününüzü satabilir, kurmak istediğiniz işbirliklerini bu ağ üzerinden gerçekleştirebilirsiniz. Üstelik bu işlemler için hiç bir ücret ödemiyorsunuz. Aynı zamanda MTSO Haber Gazetemiz üzerinden yapılacak haberlerinizle şehir içi ve dışına çalışmalarınızı anlatabilirsiniz. MTSO’nun imkanlarından daha fazla yararlanmalısınız. 9 No’lu Komitemiz ile temaslarınızı artırınız.”

“NACE KODUNUZU DÜZENLEYİN”
Yerli malı ve sanayi sicil belgesi konusunun detaylarına da değinen Şerafettin Aşut, yeni düzenlemeden yararlanabilmek için firmaların NACE kodunun 62.01 olması gerektiğini hatırlatıp, 1 Temmuz 2018’e kadar gerekli düzenlemelerin yapılması gerektiğini söyledi. Mevcut durumda bu NACE koduna kayıtlı 24’ü teknopark firması olmak üzere toplam 63 MTSO üyesi bulunduğunu bildiren Aşut, bu sayının artırılması gerektiğini belirtti. 
MTSO’nun teknolojiye yönelik çalışmalarına da değinen Aşut, Teknopark yakınında kurulması planlanan Teknoloji Kampusu yatırımının detayları hakkında bilgi verdi. Aşut, “Bu kampus ürünlerinizin ticarileşebileceği, prototip üretim yapabileceğiniz, ortak kullanım atölyelerinin bulunduğu bir uygulama merkezi olacak. Aynı zamanda içinde yer alacak teknoloji koleji ile talep edeceğiniz insan kaynağı yetiştirilecek” diye konuştu. 

DURMAZ: “ODANIN DESTEKLERİ ÖNEMLİ” 
Sanayi Sicil Belgesi Sorunu’nu geçmiş yıllarda çok kez dillendirdiklerini, Bakanlıklarla temas kurduklarını ancak bireysel mücadelelerinden hiçbir sonuç alamadıklarını anlatan Teknopark Genel Müdürü Özgür Durmaz, Komite Üyeleri aracılığıyla sorunun MTSO tarafından sahiplenilmesiyle birlikte hedeflerine ulaştıklarını anlattı. Odaların sonuç odaklı çalışmalarının sektörler adına büyük önem taşıdığını belirten Durmaz, ardından birlikte yürütmeyi talep ettikleri çalışmaları şöyle özetledi: 
“Daha öncesinde de yaptığımız görüşmelerde MTSO 9 No’lu Komite Üyeleriyle birlikte dirsek temasımızı artırma kararı almıştık. Birlikte komisyon kurarak yazılım sektörünün kısa ve orta vadeli yol haritasını oluşturabiliriz. Aynı zamanda kentimizdeki Organize Sanayi Bölgesi, Serbest Bölge gibi ekonomik odaklarda firmalarımızın, ürünlerimizin tanıtımına yönelik ortak çalışmalar yürütebiliriz. Uluslararası toplantılara ya da teknoloji temelli fuarlara birlikte katılım sağlayabiliriz. Yerli ürünlerimizin kullanımının artırılması çok önemli. Aynı zamanda yerli ürün adedinin artması da aynı öneme sahip. Bu nedenle Oda’nın geçmiş yıllarda yaptığı Melek Yatırımcı konusunu geliştirip girişimci sayımızı artıralım.”

YÜKSEKBAŞ: “ORTADOĞU’NUN TEKNOLOJİ MERKEZİ OLABİLİRİZ”
MTSO 9 No’lu Komite Meclis Üyesi Murat Yüksekbaş, önümüzdeki süreçte önceliklerinin Teknopark firmaları ile diyalogu artırmak olacağını, tek tek ziyaretler gerçekleştireceklerini söyledi. Elbirliği ile hareket edilmesiyle Mersin’in teknoloji odaklı bir kent haline dönüşebileceğini kaydeden Yüksekbaş, yalnızca Türkiye’nin değil Ortadoğu’nun teknoloji üretim merkezi olabileceklerine değindi. ASCAME ICT ve İnovasyon Komisyonu Başkanlığı ile birlikte MTSO’nun teknoloji alanında büyük bir sorumluluk üstlendiğine değinen Yüksekbaş, “Mersin için benim en yakın gördüğüm sektör teknoloji. Burası bir teknoloji ve yatırım kenti olabilir. Hindistan’ın yazılım ihracatı 85 milyar dolara ulaşmışken Türkiye’nin 1 milyar dolar seviyesinde. Yeni hukuki düzenlemeler ve bizlerin gayretleriyle bu rakamları üst noktalara taşımak elimizde” değerlendirmesini yaptı. 

BAYSAL: “BU TÜR TOPLANTILAR ÇOK DEĞERLİ”
MTSO 9 No’lu Komite Meclis Üyesi Veysel Baysal ise bu tür toplantıları çok değerli bulduğunu belirterek, yapılacak beyin fırtınalarının sektörün gelişimine önemli katkılar sunacağını söyledi. 9 No’lu Komite ve Teknopark firmalarının birlikte hareket etmesi ile yazılım, bilişim sektöründe Mersin adına önemli çalışmalar yürütülebileceğini vurgulayan Baysal özellikle yatırımı planlanan Teknoloji Kampusu Projesi’nin gelecek dönemler için Teknopark firmalarını destekleyecek önemli merkez olacağına inandığını söyledi. 
Görüşme Teknopark firmalarının kendisini tanıtması ile sona erdi.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA