“Battı-Çıktılar çözüm değil” | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

“Battı-Çıktılar çözüm değil”


 

MEÜ öğretim üyesi Yrd. Dr. Fikret Zorlu, Battı-Çıktıların ulaşım sorununa çözüm üretmediğini, çözüm için kent merkezindeki yoğunluğun azaltması gerektiğini söyledi.

SONER AYDIN

Bu hafta 4’sü düzenlenen Mersin Geleceğini Arıyor başlıklı panelde bu defa kentin ulaşım sorunları ve çözüm önerileri konuşuldu. TMMOB Mimarlar Odası Mersin Şubesi’nde gerçekleştirilen ve Makine Mühendisleri eski başkanı Serdar Erkan’ın moderatörlüğünü yaptığı panele ODTÜ Öğretim Üyesi Prof. R. Tarık Şengül, MEÜ öğretim üyesi Yrd. Dr. Fikret Zorlu, MEÜ Öğretim Üyesi Doç Dr. Tolga Ünlü katıldı. Panel öncesi son günlerde artan çocuk istismarlarına tepki geldi. Konuşmacılar ve konuklar çocuk istismarlarına tepki olarak bir dakikalık alkışlı protesto gerçekleştirdi. 

“1960’TAN KALAN YOLLAR KULLANILIYOR”

Panelin ilk konuşmasını gerçekleştiren Mersin Üniversitesi (MEÜ) öğretim üyesi Yrd. Dr. Fikret Zorlu, ulaşım ve trafiğin Mersin’de önde gelen sorunlar arasında yer aldığını söyledi. Mersin kent merkezinin nüfusunun 1 milyon 100 bine dayandığını dile getiren Yrd. Dr. Zorlu, 700 bin kişinin toplu taşıma ile 200 bin kişinin servisle kalan 200 bin kişinin ise otomobille taşındığını vurguladı. Kentin alt yapısının kentteki hareketliliği kaldırmadığını vurgulayan Yrd. Dr. Zorlu, ulaşımdaki en büyük sorunun kent alt yapısının 1960’lere dayanan eski bir alt yapı olmasına dikkat çekti. Kentte 1960’tan bu yana yapılan yol olmadığını dile getiren Yrd. Dr. Zorlu, “Kentin doğusunda sanayi olduğu için kent batıya doğru hareket ediyor. Kent merkezi olması gerektiğinden daha fazla canlı. İstiklal Caddesi, Uray Caddesi ve Hastane Caddesi’ne günde 200 bin kişi giriyor. 20 yıl önce bu caddelere günde 70-80 bin kişi girerken şimdi 200 bin kişi giriyor. Marka dediğimiz büyük iş yerlerinin batıya taşınması nedeniyle de Atatürk Caddesi ve Çamlıbel’deki hareketlilik düştü. Dolayısıyla kent merkezi ekonomik değerini arttıramayacak ama sayısal değeri kaldıramayacağı kadar yoğun. Son yıllarda Pozcu ikinci bir merkez oldu. Müftü Deresi’nin doğusu orta ve alt sınıftaki insanların, batısı ise orta ve üst sınıftaki insanların olduğu bir bölge haline geldi” diye konuştu.

“KAMU BİNALARI KENT DIŞINDA ALINMALI”

Gazi Mustafa Kemal (GMK) Bulvarı’nın kentin alternatifsiz tek yolu olarak kaldığını belirten Yrd. Dr. Zorlu, “Gazi Mustafa Kemal Bulvarı’nın hızla artan nüfus yoğunluğunu kaldırması imkansız. 1960’lardan kalma yollarla ulaşım sorunun çözülmesi mümkün değil. Bu sorun Battı-Çıktılarla çözülmeye çalışıyor. Vatandaşlar Battı-Çıktılara yöneliyor. Yıllardır katlı kavşakların çözüm olmadığını söylememize rağmen vatandaşlar pozitif yaklaşıyor. Kent merkezindeki trafik yoğunluğuna çözüm olarak sunulan; yeni yollar açılması. Yeni yollar için binaların yıkılması gerekiyor bu da büyük masraflara yol açacaktır. Yeni yollar açılması ile kent merkezine daha fazla araç girecektir. Bu da daha fazla yol ve otopark demek. Bu da çözüm üretmeyecektir. Örneğin, Tulumba Köprülü Kavşağı’nın yapılmasının ardından postane önü tıkandı. Arkasından Forum tıkandı. İkincisi çözüm önerisi ise, kamu binalarının kent dışına alınması. Daha az maliyetlidir ancak planlama stratejisi gerektirir. Bu bir ulaşım çözümü değil ama ulaşımı rahatlatan bir çözüm olabilir. Adliye, defterdarlık, belediye binalarının ikinci çevre yolu üzerine taşınması kent merkezini rahatlatabilir. Böylelikle tarihi doku korunmuş olacaktır. Kentin ilk başlarda ana arteli Adnan Menderesti şimdi GMK Bulvarı oldu yakın zamanda Okan Merzeci şehrin ana arteli olacak ve ilk olarak buraya müdahale edilmeli. Kent merkezinin ve önemli caddelerin yaya öncelikli planlaması gerekiyor. Ve son olarak ulaşım planlanmasının temel amacı yaşam kalitesini yükseltmektir. Bu yönde çalışmalar yürütülmeli” dedi.

MEÜ öğretim üyesi Yrd. Dr. Fikret Zorlu’nun ardından diğer konuşmacılar da sunumlarını gerçekleştirdi. Sunumların ardından soru ve cevap bölümü ile panel sona erdi.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA