YAZILIM SEKTÖRÜNE SANAYİ SİCİL BELGESİ MÜJDESİ | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

YAZILIM SEKTÖRÜNE SANAYİ SİCİL BELGESİ MÜJDESİ


 

MTSO’nun bilişim teknolojisi ve yazılım üreten firmalara da Sanayi Sicil Belgesi verilmesi konusunda yürüttüğü ısrarlı çalışmalar sonuç getirdi. Artık yazılım sektöründe faaliyet gösteren firmalar da sanayici kabul edilerek Sanayi Sicil Belgesi alabilecek.

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) 9 No’lu Bilgisayar, Elektrik, Elektronik, Telekomünikasyon ve Büro Cihazları Meslek Komitesi’nin ısrarla talep edip, MTSO Yönetimi’nin de aynı ısrarla konuyu ilgili bakanlıklara taşıyarak çözüm araması sonuç getirdi. Odadan yapılan açıklamaya göre; artık yazılım sektöründe faaliyet gösteren firmalar da sanayici kabul edilerek Sanayi Sicil Belgesi alabilecek. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Sanayi Genel Müdürlüğü’nden yapılan yazılı açıklamada şu ifadelere yer verildi:  “6948 sayılı Sanayi Sicil Kanunu gereği Bakanlığımızca sanayi işletmelerinin kayıtları tutulmaktadır. Sanayi siciline kayıt zorunlu olup, olmayanlar hakkında idari para cezası uygulanmaktadır. 

1 Temmuz 2017 tarihinde yürürlüğe giren 7033 sayılı Sanayinin Geliştirilmesi ve Üretimin Desteklenmesi Amacıyla Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile bilişim teknolojisi ve yazılım üreten işletmeler Sanayi Sicil Kanunu’nun 1’inci maddesi kapsamına alınmıştır. Ayrıca Kanuna eklenen 3’üncü madde ile sanayi siciline kayıt olmamış işletmelerin 1 Temmuz 2018 tarihine kadar kayıt olmaları halinde idari para cezası uygulanmayacağına dair af getirilmiştir.  
Bu kapsamda NACE Rev.2 62,01 -  Bilgisayar programlama faaliyetleri sınıfında faaliyet gösteren işletmelerin 1 Temmuz 2018 tarihine kadar sanayi siciline kayıt olmaları gerekmektedir.”

“BAKANLIĞIMIZA VİZYONLARINDAN DOLAYI TEŞEKKÜR EDİYORUZ”
Konunun uzun süredir takipçisi olduklarını kaydeden MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Şerafettin Aşut, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı yetkililerine gösterdikleri vizyondan ve taleplerine olumlu yanıt vermelerinden dolayı teşekkür etti. 
Endüstri 4.0 ile birlikte üretimin tanımının değişmesi yanında üreticinin de tanımının değiştiğini vurgulayan Aşut, şunları söyledi: “Hayatımıza her geçen gün daha fazla giren yapay zeka, nesnelerin interneti, robotik üretimle birlikte artık yazılım, sanayinin en temel parçası oldu. Bu anlamda Endüstri 4.0’ın omurgası olan yazılımı üreten yazılımcıların da sanayinin bir parçası olması, dolayısıyla sanayiye iş üreten yazılımcıların artık sanayici kabul edilmesi dünyanın bir gerçeği. Biz, MTSO Meslek Komitelerinden başlayarak bu işin büyük mücadelesini verdik. Yönetim Kurulumuzla, ilgili Bakanlıklarımıza bu konuları birçok kez ilettik. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı yetkililerine taleplerimizi karşılıksız bırakmayıp gerçekleştirdikleri düzenlemeler ve ortaya koydukları vizyonlarından dolayı teşekkür ediyoruz. Türkiye ekonomisine büyük katkılar vereceğine inanıyoruz. 

“DÜNYA YAZILIM PAZARINDA CİDDİ OYUNCULAR ARASINA GİREBİLİRİZ”
Yazılımın daha önce hizmet sektörü niteliğinde görülmesi nedeniyle hiçbir destekten yararlanamadıklarını hatırlatan MTSO 9 No’lu Grup Meclis Üyesi Murat Yüksekbaş, “Dolayısıyla destek alınamadığı için yazılım sektöründen elde edilecek ihracat geliri de minimum seviyelerde kalıyordu. Hak edilen ihracat gelirlerine ulaşılamıyor, ekonomimize istenen katkı sağlanamıyordu” dedi. Yeni düzenleme ile yazılımın sanayi ürünü haline getirildiğini kaydeden Yüksekbaş, “Yazılım yapan firmalarımızın devletin sanayici teşviklerinden faydalanmasıyla dünya yazılım pazarındaki çok ciddi oyuncular arasına girebiliriz. Bundan ülke ekonomisi de büyük fayda sağlayacaktır” değerlendirmesini yaptı.
Konuyla ilgili örnekler de veren Yüksekbaş şunları söyledi:  “Örneğin Hindistan’ın yazılım ihracatından elde ettiği gelir 82 milyar dolar iken Türkiye’nin ihracatı 1 milyar dolar ile minimum düzeyde. Bu, dünya örneklerine göre çok küçük bir rakamdır. Alınan bu karar sonrası ihracat rakamları hızla yükselecektir. Türkiye’nin stratejik konum olarak Ortadoğu ve Türki Cumhuriyetleri’nin yazılım merkezi olması gerekiyor. Kentimizde bulunan Teknopark içerisinde yazılım üreten firmaların global pazarda bugüne kadar çok başarılı referansları var. Alınan desteklerle Teknoparkın yazılım konusunda hızlı yükselişini daha da yukarılara taşıyacağından hiç şüphemiz yok. MTSO 9. Grup Meslek Komitesi olarak aldığımız bu kararın MTSO Yönetimi olarak önce çatı kuruluşumuz TOBB’a, oradan da ilgili bakanlığa taşınması sonucunda yazılım sektörünün önü açılmıştır. Bu konuda emeği geçen herkese tüm komite üyelerimiz adına teşekkür ederiz. Yazılım sektörüne ve ülkemize hayırlı uğurlu bol kazançlı olsun.”


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA