Mersin Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı tarafından hayata geçirilen “Mersin’de Kıl Keçisi Islahı Projesi” meyve vermeye başladı. Belediyeden yapılan açıklamaya göre; Tarsus’ta 89 üreticiye 371, Erdemli’de 80 üreticiye 268, Çamlıyayla’da 37 üreticiye 152, merkez mahallelerde de 31 üreticiye 119 adet olmak üzere 237 üreticiye toplam 910 adet Damızlık Kıl Keçisi Tekesi dağıtımı gerçekleştiren Büyükşehir Belediyesi, damızlık olarak kullanılan tekelerden ilk yavrularını alan üreticinin yüzünü güldürdü.
Başlatılan bu proje ile hayvan üreticilerinin, ırk özelliklerini başarıyla temsil eden hayvanlara sahip olabilmeleri, işletmelerin damızlık hayvan üretimi mantığını kavrayabilmeleri, kaliteli ve verimli damızlıklar elde edebilmeleri, bölge şartlarına uygun hayvanların üretilmesi konularında altyapıyı da oluşturan Büyükşehir Belediyesi, Mersin’deki küçükbaş hayvancılık yetiştiriciliği yapan işletmelerin kıl keçisi sürülerini ıslah ederken, sürü verimliliğini de arttırarak üreticiye doping etkisi sağladı.
ÜRETİCİ: “ÇOK İYİ DÜŞÜNÜLMÜŞ BİR PROJE”
Toroslar’ın yüksek kesimlerinden Gözne Mahallesi’nde hayvancılıkla uğraşan ve Büyükşehir Belediyesi’nin projesinden duyduğu memnuniyeti dile getiren üreticiler, projeyi yerinde ve başarılı buldu. Projeden faydalanan üreticilerden Ecevit Üner, “Şu anda benim 12 tane tekem var. 4 tanesini Büyükşehir Belediyesi verdi. Tekeler iyi, gayet memnunuz. Tekelerde kan değişimi güzel sonuçlar veriyor. Hayvancılıkta önemli bir olaydır bu. Damızlık olarak Büyükşehir Belediyesi’nden aldığımız tekelerden verim almaya başladık. Şu anda yavrulayacaklar da var. Toplam 200’e yakın yavrulayacak var, mevcutta 230 yavru var. Dağıtılan tekeler şimdiden sürümüze bereketlendirdi ve önümüzdeki yıllarda bu verim daha da artacak. Büyükşehir Belediyesi’ne bu katkı ve desteklerinden dolayı çok teşekkür ederiz. Çok iyi düşünülmüş bir projeydi ve daha şimdiden verim almaya başlamışken, önümüzdeki yıllarda çok daha güzel verim alınacak bir proje oldu. Burada önemli olan tekede ırk ve cins değişimi. Hayvancılar için önemli olan da bu kan değişikliğidir. Biz tutup da Erdemli’deki Yörüklere gidemeyiz. Ama Büyükşehir Belediyesi bizlere istediğimiz kan değişimini bu destekle sağladı. Ben fide dağıtımlarından 28 tane ceviz fidanı aldım. Şimdi evimin kenarlarına dikeceğim ve hiç aklımızda yokken cevizden de verim alıp gelir elde edeceğiz” dedi.
Bir başka üretici Murat Şahin de “Hayvancılıkla geçimimizi sağlıyoruz ve doğduğumdan beri de bu işi yapıyorum. Büyükşehir 4 tane teke verdi. Bu sene de bunların yavru verimini almaya başladık, inşallah yeni seneye daha verimli olacak. Büyükşehir’in projesiyle sürüsüne bereket diyoruz” dedi.
Bir başka üretici İbrahim Şenşahin de, “Bize verilen tekelerle ırk değişimi ve kaliteli üretim amaçlandı. Bu sene de bu amaca eriştik. Daha şimdiden güzel verim elde ettik. Bizlere dağıtılan tekeler, elimizdeki hayvanlardan daha kaliteliydi ve üretimimizde bu şekilde kaliteli şekilde artıyor” diye konuştu.