NARENCİYE ÜRETİCİLERİNİN SORUNLARI TBMM’YE TAŞINDI | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

NARENCİYE ÜRETİCİLERİNİN SORUNLARI TBMM’YE TAŞINDI


 

Narenciye üreticilerinin sorunlarını TBMM’te taşıtan CHP Mersin Milletvekili Dr. Hüseyin Çamak, Bakan Fakıbaba’nın yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde; çiftçilerin korunması ve üretimin arttırılması ile ilgili çalışmaları sordu.

CHP Mersin Milletvekili Dr. Hüseyin Çamak, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba’nın yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde Mersin ve yöresindeki narenciye üreticilerinin sorunlarını gündeme getirdi ve çiftçiye destek verilip verilmediğini sordu. Günümüzde iç piyasadaki arz talep dengesizliği ve Almanya, Rusya, Ukrayna gibi pazarda dış siyaset nedeniyle yaşanan kayıplar nedeniyle narenciye üreticilerinin büyük kayıplar yaşadığını kaydeden Çamak, “Ülkemizin, meyve suları için konsantre ithalatına yıllık ortalama 12 milyon dolar ödediği sanılmaktadır. Hem ülke ekonomimizin uğradığı zararların önüne geçmek hem de üretimimizi güçlendirmek için üreticilerimiz bu konuda gerekli düzenlemelerin yapılmasını ve önlemler alınmasını beklemektedir” cümlelerini kulandı. 
CHP Mersin Milletvekili Dr. Hüseyin Çamak, soru önergesinde şu sorulara yanıt istedi: “Ülkemizde tarımsal kalkınma ve narenciye üretim kapasitesinin arttırılması için bakanlık bünyesinde ne gibi çalışmalar yapılmaktadır?  Konsantre meyve suyu üretimi için iç üretimi desteklemeye dönük çalışmalar var mıdır? Konsantre meyve suyu üretimi için ithal edilen ürünlerin ülkemiz ekonomisine maliyeti ne kadardır? Son yıllarda doğal afetler sonucu ya da üretim alanlarının yok olması nedeniyle başta Mersin olmak üzere birçok bölgede destekleme çalışmaları yapılacağı duyurulmuştu. Bu konuda bakanlık bünyesinde ne gibi destekleme faaliyetleri yürütülmüştür? Üreticilerine geçtiğimiz yıl hangi miktarlarda destekleme yapılmıştır?  Üreticilerimizin iç ve dış piyasalarda rekabet gücünü arttırılabilmesi ve maliyetler düşürülmesi için herhangi bir çalışma planı hazırlanmakta mıdır? Türkiye, önemli turunçgiller ithalatçısı konumunda olan pek çok ülke pazarına ulaşamamaktadır. Mevcut pazarlar daraldığı için yeni pazarlara yönelim konusunda alternatif girişimler yapılmakta mıdır?  Narenciye üreticisinin kayba uğramaması için soğuk hava zinciri ve depolama önemli bir etkendir. Ancak soğuk hava depoları sayısı son derece sınırlıdır. Bakanlık bünyesinde bu yönde herhangi bir girişim söz konusu mudur?”

 


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA