“İNŞAATÇILARDA İFLASLAR BAŞLADI” | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

“İNŞAATÇILARDA İFLASLAR BAŞLADI”


 

Döviz kurlarındaki artıştan olumsuz etkilenen inşaat malzemeleri satıcıları, döviz kurlarındaki artışın etkisiyle iflaslar yaşamaya başladı!

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) 16 No’lu İnşaat Malzemeleri Üretimi ve Ticareti Meslek Komitesi Başkanı Erol Berktaş, yaptığı yazılı açıklama ile sektörün sondurumuna ışık tuttu. 

“DÖVİZ KURLARINDAKİ ARTIŞ ÖDEMELERİ SIKINTIYA SOKTU”
Döviz kurlarındaki artıştan da sektörün olumsuz etkilendiğini kaydeden Erol Berktaş, “Yaklaşık 2 – 3 yıl önce dövizle borçlanıp bankalardan leasing kullanarak makine yatırımı yapan firmalarımız bugün ciddi sorunlar yaşıyor. Çünkü artan döviz 100 bin dolarlık borcu 300 bin dolara çıkardı. Ekonomik darboğaz yaşayan firmalar artan bu borç yükünün altından kalkamaz hale geldi. Bir taraftan borçlarını zamanında ödeyemedikleri için faiz yükü altında da kalmaya başlayınca maalesef iflaslar yaşanmaya başladı. Bu noktada bankalarımızdan biraz daha kolaylık sağlamalarını bekliyoruz. Biraz esnek davranarak borç yapılanmasına gidebilirler. Örneğin TL üzerinden borçlar sabitlenip taksitlendirilebilirse yatırımcı da borcunu daha rahat ödeyebilir. Ödenmeyen yüksek borcun bankaların da işine yarayacağını düşünmüyorum. Yapılandırılıp ödenebilecek borç bizleri de bankaları da rahatlatacaktır” dedi. 

“ENERJİ GİDERİMİZ ARTTI”
Maliyetlerini artırıcı unsurlar arasında enerji giderlerinin de önemli bir yer tuttuğuna değinen Berktaş, Türkiye Elektrik Kurumu’nun özelleşmesiyle birlikte elektrik maliyetlerinin yükseldiğini anlattı. “Makinelerimiz elektrikle çalışıyor ve bu da giderlerimizi artırıyor” diyen Berktaş, tüm parametreler birleştiğinde rekabetçi fiyatlarla üretimde zorlandıklarını, fiyatlar yükseldikçe durgun piyasaların daha da durgunlaştığını dile getirdi. 

“KDV YÜZDE 8-10 BANDINA ÇEKİLMELİ”
Sektörü zorlayan bir diğer konunun da KDV oranları olduğunu anlatan Erol Berktaş, kayıtdışı çalışan firmalarla rekabette zorlandıklarını vurguladı. Kayıt altında, dürüst çalışan firmaların yüzde 18 KDV ödediğini hatırlatan Berktaş, KDV oranının yüzde 8-10 bandına çekilebilmesi halinde bir taraftan kayıt altında çalışan firmaların daha rahat ödeme yapabileceğine, diğer taraftan satışta daha uygun rakamlarla ürünlerini satılabileceğine değindi. 

“YETİŞMİŞ ELEMAN BULAMIYORUZ”
Ayrıca sektörde yetişmiş eleman bulamamaları nedeniyle üretimin büyük bölümünün şehir dışına kaymasından da şikayetçi olan Berktaş, gerek üretim bölümünde gerekse satışta teknik bilgisi yeterli personel bulamadıklarına dikkat çekti. 
“İhtiyacımız olan inşaat malzemelerini üretecek makineleri kullanacak personelimiz olmadığı için makine yatırımını da bu makineyle gerçekleştirilebilecek üretimi de yapamıyoruz” diyen Erol Berktaş, “Bunların hepsi zincirin birer halkası. Personel yoksa makine yok. Makine yoksa üretim yok. Biz de bu sorunun çözümü için mecburen şehir dışına yöneliyoruz. Sektörümüzde üretim yapmak isteyen arkadaşlarımız da yatırım için İstanbul gibi büyük şehirlere yönelmek durumunda kalıyor” ifadelerini kullandı. 
Üretimde olduğu gibi inşaat malzemesi satışı gerçekleştiren firmaların da teknik personel bulmakta zorlandığını anlatan Berktaş, böyle durumlarda uzmanlaşmanın mümkün olmadığını anlattı. 

“İNŞAAT MALZEMESİ ÜRETİCİLERİ İÇİN SANAYİ SİTESİ İSTİYORUZ”
İnşaat malzemesi üreticilerinin Mersin’de dağınık alanlarda faaliyet gösterdiğine de değinen Erol Berktaş, bu durumun gerek gürültü gerekse üretim sırasında oluşan atıklar nedeniyle çevre kirliliğini beraberinde getirdiğini anlattı. Aynı zamanda bu firmaların büyük makinelerinin ya da ürünlerinin kaldırılıp indirilmesi için kullandığı vinçlerin de gerek trafiğe gerekse çevre sakinlerine önemli ölçüde sıkıntı verdiğini vurgulayan Berktaş, “Tüm bu sorunlar, bu iş kolundaki üreticilerin şehir dışında bir merkezde toplanması ile çözülebilir” dedi. 
Şehir içine büyük araçların girememesi nedeniyle yükleme ve boşaltmalarda da ciddi sıkıntılar yaşandığına dikkat çeken Berktaş, böyle bir sitenin kurulması halinde üreticinin kazanacağını ifade ederek şunları söyledi: “Üretici aynı merkezde bir araya gelirse organize sanayi bölgelerlinde olduğu gibi elektrik doğalgaz gibi bazı konularda avantajlar da elde edebilir. Ya da ortak tüketim malzemelerinin ortak alımları yapılarak fiyat avantajları sağlanabilir. Aynı zamanda alüminyumdan panjur üreticisine PVC üreticilerine kadar tüm sektör bir arada bulunduğunda, sinerji de oluşacaktır. Böylece müşteri bir firmaya geldiği zaman ihtiyaç duyabileceği diğer hizmetleri de aynı noktadan alabilecek, ekstra bir araştırma yapmasına, zaman kaybetmesine gerek kalmayacaktır. Böyle bir site oluşumu için, sosyal donatılarının da olacağı göz önünde bulundurulursa, 50 dönüme yakın bir arazinin yeterli olacağını düşünüyorum.”


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA