FRUIT LOGISTICA FUARI’NDA TÜRK STANTLARA YOĞUN İLGİ | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

FRUIT LOGISTICA FUARI’NDA TÜRK STANTLARA YOĞUN İLGİ


 

Almanya’nın başkenti Berlin’de düzenlenen FRUIT LOGISTICA 2018 - Uluslararası Meyve Sebze Ticaret Fuarı’na Türkiye’nin milli düzeyde katılımı bu yıl 15. kez Akdeniz İhracatçı Birlikleri tarafından gerçekleştirildi.

Akdeniz İhracatçılar Birliği’nden (AKİB) yapılan açıklamaya göre, toplam 106.000 m2 kapalı alanda gerçekleştirilen, sektöründe Avrupa’nın en büyük, dünyanın ise sayılı yaş meyve sebze fuarlarından olan ve 130 ülkeden 75.000 ziyaretçisi olan fuarda ülkemiz bu yıl toplamda 1014 m²’lik alanda taze meyve, sebze, narenciye, organik meyve-sebze ve paketleme sektöründen 30 firma ile temsil edildi. Bireysel katılımcılar ile birlikte toplam 42 Türk firması fuara katıldı.

Akdeniz İhracatçı Birlikleri yaş meyve sebze sektörünün lideri olarak Türkiye’de koordinatörlük ve sekretarya hizmetlerini yürütürken, sektörün daha da gelişmesi için çalışmalarını sürdürüyor. 
Yaş meyve sebze sektöründeki üretim olanakları, dünyanın birçok ülkesinden talep bulan kaliteli ürünleri ve uluslararası alandaki rekabetçi yapısıyla bu sektörün başta gelen ülkelerinden biri olan Türkiye 49,2 milyon tonluk meyve-sebze üretimiyle yaş meyve-sebze sektörü üretiminin daha fazlasını ihracata yönlendirmek, kendisine yeni fırsatlar yaratabilmek için Fruit Logistica gibi sektörün kalbinin attığı fuarda milli düzeyde yer aldı. 

“FRUİT LOGİSTİCA’DA ÇEKİRDEKSİZ LİMON TANITIMINA BÜYÜK İLGİ”
Fuarda Türk yaş meyve sebzesini tanıtmak amacıyla Türkiye Markası Standı oluşturularak, Tarım, Gıda ve Hayvancılık Bakanlığı’na bağlı ALATA Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü tarafından geliştirilen çekirdeksiz limon tanıtımı da yapıldı. Kütdiken’den üretilen bu çeşidin, dünyada daha çok rağbet gördüğünü söyleyen yetkililer, özellikle sanayide bu tür ürünlerin daha çok tercih edileceğini belirtti. 
Yaklaşık 106.000 m² kapalı alanda gerçekleştirilen fuarda; yaş meyve sebze, kuru meyveler, kabuklu meyveler, baharatlar, organik ürünler, taze kesilmiş hazır meyveler, bitkiler, çiçekler, paketleme-etiketleme makineleri, paketleme malzemeleri, dondurulmuş meyve-sebze ve baharatlar, tohum ve fidanlar, kalite kontrol sistemleri, soğutma-ürün izleme sistemleri, meyve sebze işleme-yıkama sistemleri vb. sergilendi. 
Genel olarak meyve sebze üreticileri, ithalat-ihracat firma temsilcileri, toptan ve perakende satış sektöründen temsilcilerin oluşturduğu fuar ziyaretçileri, yeni iş bağlantıları gerçekleştirmek, yeni tedarikçiler bulmak, yeni ürünleri görmek ve piyasaya ilişkin bilgi toplamak amacıyla firmalarla birebir iletişimde bulundu.

“FRUİT LOGİSTİCA FUARI, TÜRKİYE’NİN KENDİSİNİ TANITABİLMESİ İÇİN İYİ BİR FIRSAT” 
Fuarla ilgili değerlendirmelerde bulunan Türkiye Yaş Meyve Sebze İhracatçı Birlikleri Sektör Kurulu Başkanı ve Akdeniz Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kavak, “Fruit Logistica Fuarı, Almanya’nın Türkiye için önemli bir pazar olmasının yanı sıra dünyanın birçok yerinden yaş meyve ve sebze sektörünü temsilen gelen katılımcı ve ziyaretçileriyle iş ilişkileri kurma olanaklarının sağlanabileceği ve sektörle ilgili son eğilimlerin yerinde takip edilebileceği önemli bir organizasyon. Diğer taraftan Fuar, küresel yaş meyve sebze ticaretinde önemli yeri olan Türkiye’nin değişen ve artan tüketici taleplerine cevap verebilmesi ve kendisini tanıtabilmesi için iyi bir fırsat” diye konuştu. 
Türkiye’nin 2017 yılında 3,9 milyon ton yaş meyve sebze ihracatı gerçekleştirdiğini ve toplam yaş meyve sebze ihracatından elde edilen gelirin 2,23 milyar dolar olduğunu kaydeden Kavak, “Sektör içerisinde narenciye ihracatı 1,67 milyon ton, yaş meyve ihracatı 1 milyon ton ve yaş sebze ihracatı 1,26 milyon ton olarak gerçekleşti. Bu ürün gruplarından elde ettiğimiz döviz ise sırasıyla narenciyede 850 milyon dolar, yaş meyvede 793 milyon dolar ve yaş sebzede 563 milyon dolar oldu” şeklinde bilgi verdi. 

“ALMANYA YAŞ MEYVE SEBZEDE ÜÇÜNCÜ ÖNEMLİ İHRAÇ PAZARIMIZ”
Kavak, Almanya’nın yaş meyve sebzede üçüncü önemli ihraç pazarımız olduğuna vurgu yaparak, “Türkiye’nin en çok yaş meyve sebze ürünü ihraç ettiği ülke Rusya Federasyonu’dur. Bu pazar 638 milyon dolar ile Türkiye yaş meyve sebze ihracatının %29’unu oluşturuyor. Irak 254 milyon dolar  ile %11 pazar payına sahip ikinci önemli ihraç pazarımız. Almanya 207 milyon dolar ve %9 pazar payı ile üçüncü önemli ihraç pazarımız. Romanya, Ukrayna, Suudi Arabistan ve Beyaz Rusya ise diğer önemli ihraç pazarlarıdır” dedi.

 


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA