GÖZNE BARAJI TAMAMLANDI | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

GÖZNE BARAJI TAMAMLANDI


 

Son 15 yılda Mersin’e 6 adet baraj ve 8 adet gölet yapan ve toplamda 142 milyon metreküp su biriktirme hacmine ulaşılmasını sağlayan DSİ, Gözne Barajı’nı da tamamladığını açıkladı.

DSİ’den Toroslar’a müjde

DSİ Mersin’e yaptığı yatırımlarla kentin mümbit topraklarını su ile buluşturmaya, vatandaşlara içme ve kullanma suyu temin etmeye ve derelerdeki taşkın riskini azaltmaya devam ediyor. Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre; yapılan su yapılarının artması bölgedeki tarımsal faaliyetlerin gelişmesinde de önemli rol oynuyor. 

DSİ olarak son 15 yılda Mersin’e tarihte görülmemiş yatırımlara imza atıldığını belirten DSİ Genel Müdürü Murat Acu; son 15 yılda Mersin’e yapılan yatırımları artırdıklarını söyleyerek, “2003 yılından bugüne kadar 6 adet baraj ve 8 adet gölet tamamlanmış olup, toplamda 142 milyon metreküp biriktirme hacmine ulaşılmıştır” dedi.

ALAKÖPRÜ BARAJI, SULAMA, ENERJİ VE YAVRU VATANA İÇMESUYU… 
Hasretle beklenen 130,5 milyon metreküp biriktirme hacimli Alaköprü Barajı’nı 2015 yılında hizmete aldıklarını anımsatan Genel Müdür Acu, baraj ile Kıbrıs’a yıllık 75 milyon metreküp içme, kullanma ve sulama suyu temin edildiğini anımsattı. HES tesisi ile yıllık 92 milyon kilowat saat enerji üretimi sağlayarak milli ekonomiye katkı sağladıklarını dile getiren Murat Acu, “Barajımız, sulama şebekesinin de tamamlanmasıyla birlikte Anamur’da 83 bin 600 dekar zirai arazinin sulanmasına hizmet edecek. Mersinde 11 baraj ve 8 gölet inşaatı devam ediyor. 

DEV BİR BARAJ DAHA, TARSUS PAMUKLUK…
Tarsuslu vatandaşlarımızın hasretle beklediği 282 milyon metreküp su biriktirme hacimli Pamukluk Barajı ile de 184 bin 60 dekar araziyi sulamaya açıyoruz. Yıllık ortalama 68,76 milyon kilowat saat enerji üreteceğimiz baraj ile ayrıca Mersin şehir merkezine yıllık 127 milyon metreküp içmesuyu temin edeceğiz. 

SORGUN BARAJI İLE ARAZİLERİMİZ SUYA KANACAK…
Öte yandan Çiriş, Gücüş, Çiftepınar, Dağlı, Tömük, Çamlı, Fakılı, Karahıdırlı, Pınarbaşı, İlemin Kösbucağı, Arslanlı, Hüsametli, Kayacı, ve Köypınarı köylerine ait 60 bin dekar 
zirai arazi de Sorgun Barajı’ndan sulanacaktır. Ayrıca yıllık 37,6 milyon kilowatt saat enerji üretimi sağlanacaktır. İnşaat çalışmalarına devam ediyor.

AKSIFAT BARAJI YÜKSELMEYE BAŞLADI…
Aksıfat Barajının biriktirme hacmi de 59,2 milyon metreküp olup, 82 bin 140 dekar arazinin sulanmasına hizmet edecektir. 

ÖZLEMLE BEKLENEN DEĞİRMENÇAY BARAJI…
Biriktirme hacmi 37,5 milyon metreküp olan Değirmençay Barajı ile de 31 bin 310 dekar arazi suya kavuşturacağız. Mersin’imiz için önemli olan bu barajımızda çalışmalar devam ediyor.

VE BEKLENEN YENİ DEV BARAJLAR KAYRAKTEPE BARAJI, SİPAHİLİ BARAJI…
Temelden yüksekliği 160 metre ve su biriktirme hacmi 1,58 milyar metreküp olan Kayraktepe Barajı ile de 72 bin 300 dekar zirai arazi sulanacak. Ayrıca kurulacak santralle yıllık 768 milyon kilowatt saat enerji üretilecektir. 
Gülnar Sipahili Barajı’nın da temelden yüksekliği 61 metre ve su biriktirme hacmi 
23 milyon metreküp olacaktır. Baraj, 18.100 dekar zirai arazinin sulanmasına hizmet edecektir” dedi.

“MERSİN’DE BÜTÜN MÜNBİT ARAZİLERİ SULAYACAĞIZ”
Son 15 yılda inşa ettikleri sulama projeleri ile kentte takriben 91 bin 881 dekar zirai arazinin sulamaya açılarak, çiftçilere yıllık 68 milyon TL ilave zirai gelir artışı sağlandığının altını çizen Acu, “Mersinli çiftçilerimiz için büyük önem taşıyan Göksu Sol Sahil Cazibe Sulaması, 
Mut Ovası Sulaması 2. Kısım ve Silifke Evkaf Çiftliği Köyü Arazisi Pompaj Sulaması başta olmak üzere birçok sulama tesisini hizmetinize sunduk. 
Çiftçilerimiz için bir damla suyun bile büyük önem taşıdığını iyi biliyoruz. Sulanmadık arazi kalmasın diye canla başla çalışmaya devam ediyoruz. 361.860 dekar araziye daha can suyu olmak için 45 sulama tesisimiz inşaat safhasında yer alıyor. Ayrıca projelerini hazırladığımız 51 sulama tesisini de 2019 yılı sonuna kadar tamamlayarak bütün münbit topraklarımızı suya doyuracağız inşallah” diye konuştu.

“MERSİN VE TARSUS’UN İÇMESUYU PROBLEMİNİ ÇÖZDÜK”
DSİ Genel Müdürü Acu; “Mersin şehir merkezi ve Tarsus ilçesinin içmesuyu ihtiyacı, inşa ettiğimiz isale hattı vasıtasıyla arıtma tesisine iletilerek arıtılmış ve böylece yıllık 142,5 milyon metreküp içmesuyu verilerek Mersin şehir merkezi ve Tarsus ilçesinin uzun yıllar içmesuyu ihtiyacı temin edilmiştir. Ayrıca Mersin şehir merkezine ve (Atalar, Bahşiş, Yeşiltepe Köyleri) çevre yerleşimlerin yıllık 127,5 milyon metreküp içmesuyu temini sağlayacak 35 bin metre isale hattını tamamlayarak uzun vadeli içmesuyu problemini kökünden çözeceğiz” diye konuştu.

“TAŞKIN KORUMA TESİSLERİYLE HALKIMIZI VE TOPRAĞIMIZI KORUDUK”
Son 15 yılda inşa edilen 71 adet taşkın koruma tesisi ile de; Mersin şehir merkezi, 37 meskûn mahal ve 10 bin 100 dekar arazinin taşkın zararlarından korunduğunu belirten Genel Müdür Acu; “Ayrıca devam ettiğimiz 14 adet taşkın koruma tesisi ile vatandaşlarımızı ve arazilerini korumaya devam ediyoruz” dedi.

EKONOMİYE YILLIK 965 BİN TL KATKI SAĞLANACAK
Öte yandan Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu’nun talimatıyla başlatılan ve büyük sulama projeleri alanları dışında kalan kırsal kesimlerde kısa sürede sulu tarıma geçilmesi ve civardaki içme kullanma suyu ihtiyaçlarının karşılanması hedeflenen “GÖLSU” projesinden Mersin’in de nasibini aldığını belirten Murat Acu, açıklamasını şöyle tammaladı; “Tamamlanan Mersin Toroslar Gözne Barajı ile depolanacak suyla bin 830 dekar zirai arazinin sulanması ve sulu tarım ile birlikte milli ekonomiye yılda 965 bin TL ilave katkı sağlanması hedeflenmektedir”.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (1)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA