ÇİFTÇİNİN EMEĞİNİ GASP ETMEYİN! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

ÇİFTÇİNİN EMEĞİNİ GASP ETMEYİN!


 

Ziraat Mühendisleri Odası Şube Başkanı Mustafa Kemal Karaoğlu, bir televizyon kanalında yayımlanan haberde bazı tarım ürünlerinde hormon kullanıldığı iddialarına sert tepki gösterdi. Karaoğlu, “Çiftçilerimiz ve ziraat mühendislerimizin emeğini gasp etmeyin” dedi.

 Ziraat Mühendisleri Odası Mersin Şube Başkanı Mustafa Kemal Karaoğlu, ulusal yayın yapan ATV’de yayımlanan bir programda salatalık ve çilek üretimin hormon kullanılarak ürünlerin büyütülmesi iddialarına; yayımladığı yazılı açıklama ile tepki gösterdi. Söz konusu programda öne sürülen iddiların gerçeği yansıtılmadığını ve salatalık ve çilek üretiminde hormon kullanılmadığını ifade eden Karaoğlu, meyve ve sebze üretimi hakkında, bilgi sahibi olmayan kişilerin televizyon kanalına çıkartılmasını da eleştirdi. İlgili televizyon kanalının reyting uğruna vatandaşları yanılttığını ve kafaları karşıtırdığını ifade eden Karaoğlu, “Özellikle her büyük olan meyvenin hormonlu olduğu vurgusu yapılarak, vatandaşlarımız yanıltılmaktadır. Her defasında hıyar, çilek gibi meyvelerin hormonlu olduğunu söylemekteler. Bu kişilerin şunu bilmesi gerekir, Hıyar ve Çilekte kesinlikle hormon kullanılmaz, çünkü bu bitkiler Partenokarpik dediğimiz döllenme olmadan, tohumsuz meyve oluşumu göstermektedir. Çilek, yüzlerce dişi organın birleşerek oluşturduğu yalancı bir meyvedir, yani çilekte döllenme diye bir olay yoktur, bundan dolayı hormon kullanılmaz” diye belirtti. 

“KONUYA HÂKİM OLMAYAN KİŞİLERİ EKRANLARA ÇIKARTMAYIN”
ATV yöneticilerine yanlış bilgi uyarısında bulunan Karaoğlu açıklamasını şu cümlelerle sürdürdü: “Bu tür açıklamalar bilgi kirliliğidir ve halkımızı aldatmaktan başka bişey değildir. Zirai ilaç ve gübreler, Tarım Bakanlığımızın izni ile faaliyet gösteren,  zirai ilaç bayilik belgesi olan ziraat mühendislerimiz tarafından satılmaktadır, eczanelerde zirai ilaç satışı yapılmamaktadır, haberi yapan muhabirin konuyla ilgisi olmayan kişiye sorduğu soruya, o kişinin eczanelerden bu ilaçları kolayca bulunabilirsiniz ifadesi, zaten haberin şaçma olduğunu açıkça göstermektedir. Vatandaşlarımız burada şunu çok iyi anlamalıdır ki, her gördüğünüz büyük meyve hormonlu değildir, biz Ziraat mühendisleri, meyveleri büyütebilmek için bir sürü teknik uygulamalar yapıyoruz. Mesela, bir ağaçtaki meyve, ağacın besleyebileceğinden fazla ise, fazla olan meyveleri seyreltme yaparız, gerekli tahliller (toprak ve yaprak tahlili) yaparak, bitkilerdeki besin eksikliklerini belirleyip, ona göre bitkilerin ihtiyacı olan besinleri uygularız, nasıl ki, insanlar besine ihtiyaç duyuyorsa, bitkilerin de besine ihtiyaçları vardır. Besin maddeleri başka, enzimler başka, hormonlar başka şeylerdir, lütfen konuya hâkim olmayan kişileri ekranlara çıkartıp reyting uğruna, halkımızın kafasını karıştırmayalım.”

“ÇİFTÇİLERİMİZ VE MÜHENDİSLERİMİZİN EMEĞİNİ GASP ETMEYİN”
Kış aylarında üretilen meyvelerin tatlı olmaması, asitesinin düşük çıkması, o meyvenin doğal olmadığı, genleriyle oynandığı anlamına gelmediğini kaydeden Karaoğlu, “Toprak özellikleri, güneş ışığı ve sıcaklığın az olması ve değişik iklim özelikleri, meyvelerin tadı ve asitesini değiştirmektedir. Yaz aylarındaki meyvelerin tatlı olmasının sebebi, güneş ışığından bitkilerin daha çok faydalanmasından dolayıdır. Tarım Bakanlığımız, meyve ve sebzelerin satıldığı hallerinden, pazarlardan devamlı zirai ilaç kalıntılarıyla ilgili numuneler alıp, tahlil laboratuvarlarına gönderip tahlil yaptırmaktadırlar. Yani Tarım Bakanlığımız tarafından meyve ve sebzeler devamlı denetlenmektedir. Yağmur, çamur ve gece, gündüz demeden halkımıza meyve ve sebzeleri üretmeye çalışan çiftçilerimiz ve ziraat mühendislerimizin emeğini gasp etmeyin ve lütfen biraz da olsa çekilen emeğe saygı duyunuz. Bu tür reyting uğruna yapılan yalan ve asılsız haberler,  biz Ziraat Mühendislerini çok üzmüştür, bu haberi yapan tv kanalını ve muhabirini Ziraat Mühendisleri Odası Mersin Şubesi olarak esefle kınıyoruz. Doğru haber yapacaksanız, konusunda uzman olan Ziraat Mühendislerimizden bilgi alabilirsiniz. Vatandaşlarımızın böyle reyting uğruna yapılan haberlere itibar etmemesini önemle rica ediyoruz” şeklinde konuştu.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA