MERSİNLİ ODA VE BORSALAR ANAMUR’DA TOPLANDI | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

MERSİNLİ ODA VE BORSALAR ANAMUR’DA TOPLANDI


 

2018 yılı Mersin İli Oda ve Borsaları Müşterek Toplantısı’nın ilki Anamur Ticaret ve Sanayi Odası ev sahipliğinde gerçekleşti. Toplantıya Mersin Deniz Ticaret Odası Başkanı Cihat Lokmanoğlu başkanlık yaptı.

Ticaret odasından yapılan açıklamaya göre, toplantının açılış konuşmasını yapan Anamur Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ferudun Torunoğlu, Afrin’de terör unsurlarına karşı mücadele veren Türk Silahlı Kuvvetlerine başarı dileklerini iletti. Toplantıya katılanlara teşekkür eden Torunoğlu, en büyük teşekkürü ise, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu’na yaptığını söyledi. Torunoğlu; “Ayrıca, Anamur-Bozyazı bölgesine daima yatırımlara yatırım ekleyen, projeler üreten Kalkınma Bakanı Sayın Lütfi Elvan’a da buradan şükranlarımızı arz ederim” dedi. 

“BİZLER HİÇBİR SİYASİ PARTİNİN ARKA BAHÇESİ DEĞİLİZ”
Oda olarak hedeflerinin, hizmet verdikleri üyelerinin ve bölgenin kalkınması olduğunu belirten Torunoğlu; “Bizler hiçbir siyasi partinin arka bahçesi değiliz. Herkese eşit mesafedeyiz.” dedi. Oda başkanlarından, daha önce olduğu gibi bundan sonraki çalışmalar için destek beklediklerini ifade eden Torunoğlu, bölgenin sorunlarını şöyle sıraladı:
“Anamur Limanı’nın yapımının bitmesinin ardından bunun tamamlayıcısı olan Anamur Gümrük Kapısı’nın acilen açılması gerekmektedir. Muz ithalatında uygulanan gümrük vergisi devam ettirilmelidir. Muz tarımının zarar görmemesi adına bu çok önemlidir. Bozyazı Yat Limanı’nın acilen eski statüsüne dönmeli, balıkçı barınağı olarak değil yat limanı olarak hizmet vermelidir. Ziraat Bankası tarafından sera yapımına verilmekte olan zirai krediler, maliyetin çok altında belirlenmekte olduğundan sera kurulum maliyetini karşılamamaktadır. Tarımsal üreticilerimizin mağduriyetinin giderilmesi için sera yapım maliyetinin güncellenmesi gerekmektedir. Anamur’da yapımı devam eden kapalı devre sulama sistemlerinin acilen bitirilmesi gerekmektedir. Bozyazı ilçemizde ise 2017 yılında yapılan çalışmalar neticesinde küçük bir baraj yapılıp, tarımsal amaçlı kapalı devre sulama sistemi yapılması kararlaştırılmış ancak proje aşamasında kalmıştır. İlçemizde sulama sistemi yapımına bir an önce başlanması gerekmektedir. Bu sitem devreye girdiğinde ilçemizde yıllık 4 milyon Türk Lirası değerinde enerji tasarrufu sağlanacaktır”.

Toplantıya başkanlık eden Mersin Deniz Ticaret Odası (MDTO) Yönetim Kurulu Başkanı Cihat Lokmanoğlu, konuşmasına Oda faaliyetleri hakkında bilgi vererek başladı. Türkiye’de iki tane Deniz Ticaret Odası olduğunu anımsatan Lokmanoğlu, “İstanbul’dan sonra ikinci yerin Mersin olarak seçilmesi, Mersin’in ne kadar önemli bir yer olduğunun göstergesidir” dedi. Oda olarak bölgedeki yat limanlarının hepsiyle çok yakından ilgilendiklerini belirten Lokmanoğlu, Mersin’de iki adet yat limanı olduğunu, bunların bir tanesinin Mersin Yat Limanı diğerinin ise Kumkuyu Yat Limanı olduğunu söyledi. Mersin Marinanın açılmadan önce MDTO olarak Doğu Akdeniz Yat Rallisini buraya getirdiklerini ifade eden Lokmanoğlu, “Doğu Akdeniz Yat Rallisinde ilk uğrak noktamız her zaman Bozyazı oldu. Mersin Marina açıldıktan sonra bu işi onlara devrettik, fakat onlar bu işi götüremediler ve yat rallisi bitti. O yüzden Bozyazı’ya da yatlar gelmez oldu. Yat limanını yapmak kolay ama çalıştırmak çok zor. Mersin Marina şuanda alışveriş merkezi olarak kullanılıyor. Üzülerek söylüyorum oradaki 500 yat kapasitesinin yüzde 10’u kullanılmıyor. Çünkü bu işi bilen insanların yapması lazım. Kumkuyu ise tamamen atıl vaziyette, işletme ihalesini alan kişi işi bıraktı. İhaleye tekrar çıkmak istiyorlar ancak ihaleye girecek firma bulamıyorlar.” şeklinde konuştu. 
Lokmanoğlu: “Muz ithalatından alınan vergi, kilogram veya kutu başına bir rakam olmalı” 
Türkiye’nin muz ihtiyacının yüzde 52’sini tek başına karşılayan Anamur için bir tavsiyesi olduğunu belirten Lokmanoğlu, “Biliyorsunuz, fatura ücreti üzerinden vergi alınıyor. O fatura üzerinde oynamalar olabiliyor. Verginin kilogram veya kutu başına maktu bir rakam olması, hem haksız uygulamanın önüne geçileceğini hem de kamunun vergi kaybını azaltacağını düşünüyorum. Bu sayede hiç kimse vergiyi düşük gösteremez. Bu konuda birlikte çalışırsak, zamanında sigara ithalatında de uygulandığı gibi kutu başına fiyat konulursa, birçok sorunun önüne geçilmiş olur” dedi. 
SEKA Limanı ve geri sahasının özelleştirme ihalesinin iptal edildiğini bildiren Lokmanoğlu, “SEKA Limanının çalışması lazım, hem de verimli çalışması lazım. Bunun için geri sahasının ve limanın nasıl verimli kullanılabileceğine yönelik birlikte çalışmamız, kafa yormamız gerekiyor. Bu alan belki de Mersin’de ikinci bir serbest bölge olarak kullanılabilecek bir alan. Bunun için birlikte hareket etmemiz gerekiyor.” dedi. 
 
“BİRBİRİMİZE GÜVENMELİ VE ULUS OLARAK BİRBİRİMİZE KENETLENMELİYİZ”
Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Şerafettin Aşut, Afrin’de terör unsurlarına karşı mücadele veren Türk Silahlı Kuvvetlerine başarı dileyerek sözlerine başladı. “Onlar orada savaş veriyor. Sizlerde ekonominin Mehmetçikleri olarak burada savaşıyorsunuz” diyen Aşut, bu işin sadece sınırlarda olmadığını ekonomi bacağının da olduğunu söyledi. Daha çok üretim yapılması ve daha çok ekonomiye sahip çıkılması gerektiğini vurgulayan Aşut, “Birbirimize güvenmeli ve ulus olarak birbirimize kenetlenmeliyiz” dedi.  
Bölgemizde bulunan 6 adet turizm merkezinin, Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgeleri olarak değiştirildiğinin bilgisini veren Aşut, bu yapılan değişiklikle bölgenin teşvikinin, finansmanının ve birçok altyapısının devlet tarafından desteklenebilecek pozisyona geldiğini söyledi. Aşut, “Ben bu konuda, Kalkınma Bakanı Sayın Lütfi Elvan’a sizlerin nezdinde bir kez daha teşekkür ediyorum, çünkü bu bölgelerin turizm gelişim alanı olarak ilan edilmesinin Mersin’e kısa sürede turizm yatırımlarının gelmesi için oldukça önemli bir ataktır” dedi.  
İstihdam desteklerinin devam edebilmesi için hazırlanmakta olan torba yasaya konulması gerektiğini vurgulayan Aşut, bunun için lobi çalışmasına ihtiyaçları olduğunu söyledi. Kredi Garanti Fonu (KGF) teminatlı kredilerin yeniden kullandırılması içinde kamuoyu oluşturulması gerektiğini belirten Aşut, “Türk iş dünyası borcuna sadıktır. Borcunun arkasında durur ve zamanı geldiğinde öder. KGF’nin istatistikleri de bunu gösteriyor.” dedi.
TOBB camiası olarak, Türkiye’nin 81 ilinde, 365 noktasında farklı kişilerden oluşmuş büyük bir aile olduklarını ifade eden Aşut, “Birleştirici rolü nedeniyle Rıfat Beye teşekkür etmek istiyorum. Her zaman Türk iş dünyasının önünü açtı ve açamaya da devam ediyor. Bu dönemde hükümetin bizim için görevlendirmiş olduğu milletvekillerinden en önemlisi Kalkınma Bakanı Sayın Lütfi Elvan’dır. Bakanımız, vermiş olduğu tüm sözleri yerine getirdi. Tabi ki eksiklerimiz çok ama her şeyi istemek yerine bir konu üzerinde duralım ve çözüm bulalım. Hepimiz aynı konuyu dile getirirsek, çözüm bulmak daha kolay olur” şeklinde konuştu. 

 “BÖLGEMİZE İKİNCİ BİR HAVAALANI İSTİYORUZ” 
Silifke Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Nurettin Kaynar, Oda olarak yaptıkları çalışmalar hakkında bilgi verdi. Önceki toplantılarda ortak sorun olarak Çeşmeli-Taşucu otobanını gündeme getirdiklerini hatırlatan Kaynar, “Bugün ise sonuca bağlandığı için, bütün başkanlarıma ve Kalkınma Bakanımız Sayın Lütfi Elvan’a teşekkür ediyorum. Şuanda ihale aşamasında, yakında otobanımız Taşucu’na kadar gelecek” dedi. 
Çukurova Bölgesel Havaalanının dışında Tırtar, Silifke ya da Anamur’a doğru bir yerde ikinci bir havaalanı olması gerektiğini dile getiren Kaynar, turizmin gelişmesi ve bölgenin önemsenmesi için bunu arzuladıklarını söyledi. 

“NARENCİYENİN DEPOLANMASI NOKTASINDA SIKINTILARIMIZ VAR”
Erdemli Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Sarı da, toplantıda söz alarak ilçenin sıkıntılarını dile getirdi.  Oda başkanları olarak büyük bir aile olduklarının altını çizen Sarı, “Tekrar aranızda olmaktan duyduğum mutluluğu ifade etmek istiyorum. Yaşadığım bu süreçte benden manevi desteklerini esirgemeyen TOBB Başkanımız Rifat Hisarcıklıoğlu’na, yerelde Şerafettin Başkanıma ve diğer Oda başkanlarıma çok teşekkür ediyor, saygılarımı sunuyorum” dedi. Bölgede üretilen narenciyenin sezon dışında kullanılması amacıyla depolanması noktasında sıkıntılar yaşadıklarını anlatan Sarı, şunları söyledi:  “Erdemli’de hem soğuk hava deposu hem de doğal depolama yapılabilecek bir bölge var. Ancak bu alanlar orman alanı içinde. Gerekli araştırmaları yaptık. Bakanımız da bize gerekli desteği veriyor. Ancak proje hazırlanması bile 100 milyon TL’nin üzerinde. Bu projemizi hayata geçirmeyi arzu ediyoruz. Bu konuda ağabey Oda olarak MTSO başta olmak üzere diğer Odalarımızdan destek bekliyoruz”. 

“GIDA İHTİSAS OSB YATIRIMCI KABUL ETMEYE BAŞLAYACAK”
Tarsus Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Ali Kıraç ise, Tarsus’la ilgili gelişmeler hakkında bilgi verdi. Tarsus Gıda İhtisas Organize Sanayi Bölgesi ile ilgili kamulaştırma çalışmalarının devam etmekte olduğunu kaydeden Kıraç, Müteşebbis Heyetin kurulduğunu, şuanda çalışmalarına devam ettiğini söyledi. Çukurova Bölgesel Havaalanın tamamlanma sürecinin 2021’e kaldığını aktaran Kıraç, tamamlanma süresinin daha yakın bir tarih olmasını beklediklerini ancak bazı nedenlerden dolayı projenin 3 yıl sonra tamamlanacağını kaydetti. 
Mersin-Tarsus arasındaki yol çalışmalarından dolayı sıkıntılar yaşadıklarını dile getiren Kıraç, Mersin-Tarsus OSB ve Gelişme Alanının otoban bağlantısı çalışmalarının ise proje aşamasında olduğu sözlerine ekledi. 

“MUT OSB TAMAM, SIRA DOĞALGAZDA”
Mut Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Gürsel Tekin de ilçede yaşanan gelişmeler hakkında bilgiler aktardı. Oda girişimleriyle ilçede, 165 hektar alan üzerine OSB’nin hizmete açıldığını belirten Tekin, OSB’nin kurulmasıyla birlikte doğalgaza talebin artacağını ve bu ihtiyacın karşılanması için çalışmalara başladıklarını söyledi. Bu süreçte en büyük desteği Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan’dan aldıklarını dile getiren Tekin, “Şu an arkadaşlarımız, Mut’a doğalgaz gelmesi için Bakanımızın yanında, inşallah iyi bir haberle dönerler” dedi. 
İlçede üretilen zeytinyağı için coğrafi işareti aldıklarına da değinen Tekin, ilçede 150 bin ton civarında zeytin üretildiğini söyledi. Zeytinlerin ilaçsız ve natürel olarak yetiştirildiğini, bu yüzden yağın da organik olduğunu vurgulayan Tekin, zeytinyağında bulunan asit oranının 0,5 olduğunu kaydetti. “Dünyada böyle bir zeytinyağı kalitesi yok” diyen Tekin, “Mikro klima ortamında, Akdeniz sineği denen canlının yaşamadığı bir ortamda ilaçsız bir şekilde üretim yapıyoruz. Bu bizim için büyük bir avantaj. Türkiye’nin her tarafından firmalar Mut’tan ürün talep ediyor” diye konuştu. Ayrıca ilçede 100 bin ton civarında kayısı ürettiklerini anlatan Tekin, ilçede Antep fıstığı yetiştirilmeye başlandığını ve verim alındığının bilgisini verdi. Mut için yeni bir ürün olan Antep fıstığının geçen yıl 500 tonluk üretim miktarına ulaştığını kaydeden Tekin, ilçede ürünü işlemek üzere bir de fabrika kurulduğunu söyledi. 
Toplantının ardından, Anamur İskelesinde devam eden inşa çalışmaları yerinde incelendi ve inşaat hakkında bilgi alındı. Toplantıya katılan başkanlar daha sonra Anamur Kaymakamı Mehmet Kurdoğlu’nu da ziyaret etti. Akşam yemeğinde bir araya gelen başkanlara Anamur Ticaret ve Sanayi Odası tarafından günün anısına birer plaket takdim edildi. 


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA