DALGALAR OKUL DUVARINI YIKTI | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

DALGALAR OKUL DUVARINI YIKTI


 

Kazanlı’da yükselen deniz suyu sahilden 150 metre kadar uzakta olan Kazanlı İlkokulu’nun duvarlarını yıktı. Okulun sömestr tatilinde olması yaşanabilecek facianın önüne geçerken bölgedeki vatandaşlar deniz suyunun yükselişinden tedirgin.

Bilim insanları uyarmıştı: Kötü senaryo gerçekleşiyor mu?

Mehmet Nabi Batuk

Akdeniz’in Kazanlı Mahallesinde 10 yıl önce sahile yaklaşık 150 metre kadar uzaklıkta bulunan Kazanlı İlkokulu bugün tehlikeli bir şekilde denize sıfır noktada yer alıyor.  Kent genelinde geçtiğimiz hafta yaşanan ağır yağmurlarla ile birlikte daha da yükselen deniz suyu, okulun duvarlarına kadar ulaşırken, basketbol sahasının yanında bulunan beton duvar yıkıldı. Olay sırasında okulun sömestr tatilinde olması facianın önüne geçerken, fırtınalı günlerde dalgaların okulun pencerelerine kadar ulaşabildiği öne sürüldü. Konuyla ilgili olarak gazetemize bilgi veren Kazanlı Çevre ve Doğa Derneği Başkanı Nurettin Yiğit, özellikle kent genelindeki betonlaştırma çalışmalarının deniz suyunu daha çok yükselttiğini ifade ederek ilgili kurumları uyardı. Deniz suyunun duvarlarına dayandığı Kazanlı İlkokulu’nda tatil döneminin ardından eğitime devam edilip edilmeyeceği öğrenilemezken, uzmanların şuana kadar hiçbir inceleme çalışması yapmadığı öğrenildi. 

“DALGALAR OKULUN PENCERELERİNE KADAR GELEBİLİYOR”
Okulun daha önceki yıllarda denizden 150 metre kadar geride olduğunu ifade eden Kazanlı Çevre ve Doğa Derneği Başkanı Nurettin Yiğit, “Şuanda deniz okulun dibine kadar yaklaşmış durumdadır. Hatta dalgalar basketbol sahasını da geçmiş durumdadır. Okulun deniz tarafında yaklaşık olarak 5 – 6 yıl önce yapılan ek bir binaya kadar dalgalar varmak üzere. Kuvvetli fırtınalarda dalgalar okulun pencerelerine kadar gelebiliyor. En son okulun duvarları yıkılmaya başladı. Burada eskiden asfalt bir yol vardı ama artık o yol görünmüyor. Okul ile deniz arasında bir su kuyusu ve tulumba vardı. Bu tulumbanın borusu 50 - 60 metre kadar deniz suyuna gömüldü. Ancak bundan 30 yıl önceye kadar bu kuyu denizden 100 metre kadar gerideydi” dedi. 

“DENİZ SUYU KAZANLI VE ADANALIOĞLU TARAFINA ÇEKİLİYOR”
Kentteki betonlaştırma çalışmalarının deniz suyunun yükselişi ile doğru orantılı olduğunu ifade eden Yiğit, “Adnan Menderes Bulvarı’nın dolgu yapılması, Mezitli ilçesindeki dolgu çalışmaları, Mersin Limanı’ndaki betonlu dolgu çalışmaları, marinadaki dolgu çalışmaları deniz suyunu sürekli Kazanlı ve Adanalıoğlu tarafına çekiyor. Deniz suyu hiçbir yere kaybolmuyor ama daha yumuşak olduğu, kendine yer bulabildiği alçak alanlara doluyor. Deniz suyunu ne kayalar durdurabilir ne de yapalacak duvarlar durdurabilir. Denizi sade ve sadece kum durdurabilir. Çünkü denizin o sert basıncını ancak kum zeminler emebilir” diye konuştu. 

YERLEŞİM BİRİMLERİ TEHLİKE ALTINDA MI?
Denizin tehlikeli yükselişi ile ilgili olarak Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne yazı yazacaklarını ifade eden Yiğit, sözlerini şu cümlelerle sürdürdü: “Deniz suyu yükselişine bu şekilde devam ederse 15 yıl içinde okulumuz deniz suları altında kalmış olacak. Ayrıca bu güzel kıyımızda yok olacak. Çünkü denize yaklaşık olarak 150 – 200 metre uzaklıkta olan binalar şuanda neredeyse denize sıfır konumunda oldu. Deniz sularının yükselişine devam edeceğini düşünüyoruz. Çünkü denize yapılan her dolgu alanı kentin doğu tarafındaki alçak bölgelerin deniz suyuna gömülmesine neden oluyor. Bu kadar betonlaşmaya kim neden izin veriyor hala anlamış değiliz. Bu böyle sürerse artık Kazanlıdaki yaşam alanlarımız bir tehlikeye girecek. Birilerinin bu betonlaşma çalışmalarına artık dur demesi gerekiyor. Bu bölgemizdeki kıyı erozyonu hat safhaya ulaşmış durumdadır. Yetkililerimizin bu kıyı erozyonuna artık bir dur denmesi gerekiyor.”


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA